kerembalyemez @ gmail.com

Fotospor’daki ilk yazımıza Beden Eğitimi ve Spor camiasını ilgilendirecek devrim niteliğinde bir kararla başlayacağım.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okullarına ve Spor bilimleri Fakültelerine giriş sistemi değişti. Mevcut düzende birçok sorun yaşanmaktaydı ve YÖK’ün kararıyla artık sınav sistemi değişti. Peki sınav sistemi neden değişmesi gerekiyordu? Çok mu ihtiyaçtı? diye soracak olursanız hemen sizlere birkaç sebep yazayım.  

- Özel yetenek sınavlarının farklı içeriklerde yapılması,

- Sınavların belli bir standartta olmaması,

- Puan diliminin de farklı uygulamalar olması

- Fakülteler arasında rekabet anlayışı,

- Adayların bütün illeri dolaşarak farklı içerikteki sınavlara katılması,

- Adaylara maddi açıdan büyük yük getirmesi,

Tüm bu farklı uygulamalar, aday öğrenciler arasında haksızlığa ve haksız bir rekabete sebep olmaktadır. İşte bu yüzden artık yeni bir sistem gelmeliydi!

Yeni sistem nasıl olacak!

Yeni sistemde merkezi sınav olacak. Yani adaylar YÖK tarafından belirtilen merkezlerde aynı anda, aynı şartlarda tek bir sınava girecek. Sınav sonrası ise istediği 24 üniversiteyi tercih edebilecek. Sınav sistemi tam olarak açıklanmadı ve birçok kişinin aklında soru işaretleri var. Edindiğim bilgilere göre aklınızdaki soruları cevaplayacağım.

Soru: Sınavda parkur olacak mı? Sınav içeriği nasıl olacak?

Evet sınavlarda uygulama parkuru muhakkak olacak. Aynı standartta ve aynı içerikte (salonun yapısı, parke mi yoksa farklı mı, kameralar, havanın ısısı, spor malzemeleri vs. her şey aynı) olacak. Motorik özellikler baz alınarak parkur sınavı yapılacak. Yani sınav konusunda eski sistemdeki gibi değişen bir şey yok! Her öğrencinin 2 hakkı olacak! YÖK kılavuzu sınavdan önce duyuracak. Sınavın zorluk düzeyi de Dekanlar Birliği arasında şu an da görüşülüyor. Birlik sağlandığında kamuoyu ile paylaşılacak. Burada asıl olan sınavın belirleyici olmasıdır.

Soru: Farklı sınavlar olacak mı? 

Hayır tek bir sınav yapılması planlanıyor ama Dekanlar konseyi bu konu üzerinde de çalışıyor. Burada amaç öğrenci mağduriyeti olmasın!

Soru: Sınavlar ayrı ayrı mı olacak? Her şehirde parkur olacak mı?

Sınavlar merkezi olacak, aynı anda aynı tarihte olacak! Sınavlar, YÖK tarafından belirlenen merkezlerde yapılacak. Başvuru sayısına göre 10-15 parkur yeri belirlenecek ve isteyen istediği yerde sınava girebilecek. Adaylar, tatilde olsa dahi bulunduğu yere yakın sınav merkezi varsa orada girebilecek.

Soru: Sınav puanı neye göre hesaplanacak?

Sınav + TYT + Özgeçmiş bunların kombinasyonla sınava puanı olacak. Sınavını tamamlayan öğrencinin derecesi aynı zaman diliminde ÖSYM’e aktarılmalıdır. Tüm adayların sınavları bittiğinde, adaylara ait bütün dereceler ÖSYM’de olacaktır.

Soru: Kaç tercih hakkı olacak?

Aday öğrencilerin topladıkları toplam puanlarına göre 24 tercih hakkı verilecektir. Buna göre istediği üniversiteleri puan sıralamasına göre tercih edecek ve ÖSYM tarafından yerleştirilecek!

Soru: Özgeçmiş puanı olacak mı?

Evet olacak özgeçmiş puanı olacak. Adaylara özgeçmişlerine göre puan verilecek. Antrenörlük ve öğretmenlik bölümlerinde özgeçmiş oranı değişecek!  Özgeçmiş puanı daha çok antrenörlük bölümleri için avantajlı olacak. Antrenörlük bölümlerinde % 40-50 gibi bir oran konuşuluyor. Öğretmenlik bölümlerinde ise bu oran % 20 gibi düşünülüyor.

- Özgeçmişi olmayanların kazanma ihtimali var mı evet var?

Evet özgeçmişi olmayanların özellikle öğretmenlik bölümlerinde kazanma ihtimali var. Özgeçmiş daha çok antrenörlük bölümlerinde etkili olacak!

- Milli sporcuların durumu nasıl olacak?

Milli sporcular derecelerine göre puanlama yapılıp ona göre yerleştirme yapılacak. (Olimpiyat derecesi almış, Avrupa derecesi vs. gibi derecelendirme mevcut olacak)

- TYT puanı barajı olacak mı? Kontenjanlar nasıl olacak?

Her üniversite kendi TYT barajını ve kontenjanını belirleyecek.

- Spor Lisesindeki öğrencilere ek puan verilecek mi?

Evet Spor lisesi öğrencilerine ek puan verilmesi düşünülüyor. Bu konuda çalışmaları yapıldığı ilgili kişiler tarafından bildirildi.