Ana Sayfa |  Beden Eğitimi  |  Resimler  |  KPSS  |  Videolar | Forum |  Email  | Sık Kullanılanlara Ekle

         Atletizm

Yıllık Planlar Atletimz'in Tarihçesi
Günlük Planlar Atletimzin Kuralları
Egzersiz Atletimzde Verimi Belirleyen Yeteneklerin Teorik Temelleri
Törenler Atletimzde Çıkış (Start)
Spor Kulübü Atletimzde Koşular
Spor Kulübü Atletimzde Uzun Atlama
Zümre Tutanağı Atletimzde Yüksek Atlama
Zümre Tutanağı Atletimzde Sırıkla Yüksek Atlama
Zümre Tutanağı Atletimzde Cirit Atma
Zümre Tutanağı Atletimzde Çekiç Atma
Zümre Tutanağı Atletimzde Disk Atma
Zümre Tutanağı Atletimzde Gülle Atma

         En Son Eklenenler

Beden Eğitimi Yıllık Planları (yeni)

Beden Eğitimi Günlük Planları (yeni)

Satranç Günlük Planları

Beden Eğitimi Performans Ödevleri

2006-2007 II. Dönem Zümre Tutanakları

Yeni Müfredat Programı

1.2.3.4.5. Sınıf Dökümanları

Satranç Günlük Planı

Sporcu Beslenmesi

Antrenman Bilgisi

Spor Kulübü yönetmeliği, spor kulübü dosyaları

Spor Kulübü Karar Tutanağı

Spor Etkinlikleri Günlük Planları

Düzen Alıştırmaları

Spor Psikolojisi

Beden Eğitimi Performans Ödev Konuları

2006-2007 Tek. ve Tasarım Zümre Toplantı Tutanağı

Okumaya Geçenler İçin Okuma Metinleri

Çocuk Oyun ve Spor

Spor Sakatlıkları ve İlk Yardım

Atletizmde Uzun Atlama

Ana Sınıfı Yıllık ve Günlük Planları

2006 Yılı Yasaklanan Maddeler Dopingler

1.2.3.4.5. Sınıf Performans Ödevleri

Gençlik ve Spor

Okçuluk Tarihi ve Çeşitleri

Beden Eğitimi Öğrt. Hentbol'e Yönlendirilmesi

Hentbol Oyun Kuraları

Hakem El İşaretler

Henbol'un Tarihçesi ve Türkiyede Gelişimi

Türkiyede Yapılan Güreş Çeşitleri

Güreş'in Tarihçesi ve Türkiyede Gelişimi

Badminton'un Tarihçesi ve Türkiyede Gelişimi

Engelliler Arası Badminton Karşılaşması

Badminton oyun bilgisi

Badmintonun Temel Kuralları

Cimnastikte Temel Duruşlar

Cimnastiğin Tarihçesi ve Türkiyede Gelişimi

Genel Cimnastik

Aletizmde Atma

Atletizmde Koşular

Atletizmde Atlama

Atletizm'in Tarihçesi ve Türkiyede Gelişimi

Tenis Sporunun tarihçesi, temel kuralları

Yüzme Sporunun Tarihçesi ve Türkiyede Gelişimi

Yüzme Sporunun Kuralları

Yüzme Stilleri

Bir Yüzme Havuzunun Özellikleri

Futbolun Tarihçesi

Futbol oyun kuralları

Basketbolun Tarihçesi

Basketbol Kural Değişiklikleri

Basketbolda Pas ve Pas çeşitleri

Basketbol oyun kuralları

Voleybol'un Tarihçesi ve Türkiye'de Gelişimi

Voleybol Oyun kuralları, Hakem El İşaretleri

Hakem değerlendirme formu

Voleybolda Sakatlıklar

 

Atletizme dair herşey

 

Badmintona dair herşey

 

Basketbola dair herşey

 

Cimnastiğe dair herşey

 

Futbola dair herşey

 

Güreş'e dair herşey

 

Hentbola dair herşey

 

Tenise dair herşey

 

Voleybola dair herşey

 

Yüzmeye dair herşey

         Önemli Linkler





Sitemizi nasıl buldunuz?
Çok İyi
İyi
Normal
Kötü
Sonuçları görmek için



  :: ATLETİZMDE ÇEKİÇ ATMA

TEKNİK ANALİZ
Çekiç atma teknik bakımdan atmaların en zor branşıdır. Fakat detayları öğrenildiğinde çok kolay olduğu meydan çıkar. Altı ana grupta incelenir.

ÇEKİCİN TUTULUŞU
Sağ kolla çalışan çekiç atıcı geçici tutuş sol elledir. Çekicin başı ile dönüş ekseni arsındaki en geniş mesafeyi elde edebilmek için çekici kolu sol elin dört parmağının birinci bölümleri ile tutulur. Bu şekilde sol elin dışı düz kalır. Sağ el çok hafif bir şekilde sol elin parmakları üzerinde serbest bırakılır. İki elin baş parmakları ise çekicin kolu kenarında düz bir şekilde yan yana aşağıya doğru tutulur.   

Cirit Atma
BAŞLANGIÇ HAREKETİ
Atıcı , sırtı atış yönüne dönük bir şekilde çemberin geri kısmında yarini alır. Ayal parmakları çemberin çok az gerisinde ve ayaklar omuz boyundan biraz daha geniş bir mesafede yarleştirilir. Ayak parmakları çok az dışa dönük , dizler bükük baş dik ve sırt düzdür. Atıcı çekiç arka tarafta ve vücut 90derece sağ dönük bir şekilde oturuş pozisyonuna geçer , çekiç sağ geriye konulur. Çekicin konulan yeri ile sağ ayağın burnu aynı doğrultudadır. Sol diz içe doğru dönük sol ayak topuğu kalkık ve dışa doğrudur. Omuzlar çevrilir ve sol el atış çemberinin ön tarafındaki çekicin kolunu tutmak için uzatılır. Baş kalçadan daha geri pozisyondadır.  Zira vücut ağırlığı tamamen bükülmüş olan sağ ayak üzerinde bulunmaktadır. Baş ve gözler omuzla birlikte atıcının sağ ayak arkasındaki çekicin yönüne bakar ve kollar tamamen uzatılmıştır.

    Sol diz daima hafifçe kıvrık olarak bırakılır. Bu şekilde çekiç en yüksek noktasına çıktığı zaman merkezkaç kuvvetine karşı konulabilir. Kalçalar vücudun kısmı vücudun üst kısmına nazaran daha süratli ve sanki çekicin önüne geçmek istemiş gibi harekete devam eder. Çekicin kollar açık ve rahat olarak omuz hizasında dik vücudun sağ tarafını takip etmesi gerekir. Baş ve gözler sol omuz hizasına bakar. Çekiç hareketi , çekiç en yüksek noktasından geçtikten pivot olarak kullanılan sağ ayak hafif bir itişle yerle temas kestikten sonra sona erer. Vücut  ağırlığı muhakkak sol ayak üzerinde olmalıdır.

Cirit Sallanma

BAŞLANGIÇ SALLAMA HAREKETİ

Sağ eli sıkı ve kuvvetli bir şekilde kullanarak atıcı çekici ileriye ve yukarıya yükseltici bir hareketle vücudun ön tarafına getirir. Çekicin bu aşağıdan hareketle yükseltilmesi ile birlikte vücut ve omuzlar öne doğru gelir. Bu şekilde omuz ve bacaklar aynı yönde kalırlar . Zira bu sırada vücut ağırlığı iki bacak üzerindedir. Çekiç geniş bir yörüngede çevrilirken dönüş eksenin yüksek noktasına ve sol omuz hizasına gelene kadar kollar gayet düz ve rahat bir şekilde tutulmalıdır. Kollar aniden rahat bir şekilde içe doğru çekilir ve eller başın üst tarafından geçer sağ el ön kısımdaki saçlara kadar yakın tutulur. İkinci sallama hareketine başlamak için vücut çok daha çabuk bir şekilde sağ dış tarafa döndürülür. Bu şekilde omuzlar tekrar el açmak noktadan erken bir dönüşe geçebilsin. Kalçalar soldan sağa ve tekrar sola , çekicin ters istikametinde sallanır. Bu şekilde dönüş hareketi düzgün bir koordinasyon sağlanır. Dönüşler gayet kolay  ve rahatlıkla yapılmalıdır. Hiç bir zaman zorlama yapılmaz atıcılar için çoğu zaman üçlü dönüş kullanılır. Kollar çekici çevirirken çekicin pozisyonuna göre baş arkasında dirsekler bükük , öndeyken gergindir. Bu dönüşe kalçada çekicin aksi istikametinde olmak üzere santrifüj yapar. Gövde çekicin aksi istikametine yatırılır.

Cirit Hareketi

GEÇİŞ
Bir atış geçiş hareketi ; başlangıç sallama-çevirme hareketinin en düşük noktasından , ilk dönüşün en yüksek noktası arasındadır. Kollar gerektiği  kadar açılır ve serbest tutulmalıdır. Çekicin merkezkaç kuvvetine karşı son dönüşte çekiç en yüksek noktadan aşağıya doğru gelirken vücut ağırlığı çok çabuk olarak sol ayak topuğuna geçirilir. Bu sırada çekiç en aşağı noktasına gelir. Bu şekilde dönüş ekseni sol bacak üzerine transfer ettirilmiş olur. Çekiç başlangıç çevirme hareketindeki yörüngesinden daha düzgün bir daire etrafında döner  ve bu şekilde geçiş hareketi devam ettirilir. Çekiç en aşağı noktasına geldiği zaman atıcı dönüş hareketine ;sol ayağının topuğu sağ ayağının ,ise tabanında başlar.

Ciritte Salanma
DÖNÜŞ
Çekiç sağ gerimize gelince sağ ayağın burnu ve sol ayağın topuğu üzerinde dönüşe başlar. Çekiç en yüksek noktasından birinci dönüş hareketine geçildiği zaman sağ ayak çabuk bir şekilde yere doğru indirilir. Bu şekilde ayak topuğu ile burun arasında ve ayağın dış kısmında 360 derecelik bir dönüşle devam eder. İki baldır mümkün olduğu kadar birbirine yaklaştırılır ve sağ ayak sol ayak topuğuna yakın olarak rahat bir şekilde hareket edebilmesi için yerden kaldırılır. Çekicin hız ve itişi , kalçalar ve omuzlar arasındaki bağlantı ve döndürme hareketi ile başlar. Kalçalar ve bacaklar devamlı olarak bütün hareketler bitene kadar önde kalır.


Ciritte dönüş
Dönüşte vücut sol ayağın uç kısmında harekete devam ederken sol diz ağırlık merkezini aynı seviyede tutabilmek için hafifçe kıvrılır. Vücut ağırlığı devamlı ve tek dönüş ekseni verebilmesi için daima sol ayağın üstünde olmalıdır. Sağ ayağın yere değmesi ise ayak tabanı ile olur ki sağ ayak  ikinci bir dönüş için yerden kaldırılırken vücut alt kısmının çekicin önüne hareket edebilmesi için hafifçe bir ayakla itiş yapılır. Kollar daha pasif çalışır. Topuk ve ayak burnu arasındaki hareketle yapılan 360 derecelik dönüşte atış istikametine paralel bir şekilde  hareket ettirilir. Sol ayaktan geçen eksen vücudun ve çekicin ortak ağır merkezi dengeli bir dönüş için  birbirine dik kalmalıdır. İkinci ve üçüncü dönüşlerin başlangıcı için yukarıda geçiş için anlatılmış hareketler bir daha tekrar edilir. Ayakların dışa doğru hareket etmesi dönüş hızının 360 derecelik eksende artması dolayısıyla çömelme pozisyonu gittikçe küçülür. Dönüşte oluşan merkezkaç kuvvetine karşı (150-200-300 kg)) atıcı dizlerini daha aşağıdan bükerek yere daha fazla oturacak bir pozisyon alır. Kollar çekicin merkezkaç kuvvetine karşı hafifçe aşağıya doğru indirilir. Dönüş hafifçe geriye doğru yapılır.

KENDİNİ TUTUŞ
Birkaç dengesizliğin önüne geçebilmek için atıcı , bu hareket sonucunda pivot hareketinde bulunan sağ ayaktan sol ayağa geçilmemesine dikkat eder. Ruslar daha çok sürat kazanabilmek için atış çemberinde elips tarzda dönüş yaparlar.

ÇEKİÇ ATMANIN ÖĞRETİM KADEMELERİ
1.Sağ elle çekici tutup çevirme.
2.Sol elle çekici tutup çevirme.
3.İki elle çevirme (2-3 hafta devam eder)
4.Birinci dönme (sandalye oturuş pozisyonunda yapılır.)
5.İkinci üçüncü dönüş çalıştırılır.
6.Çekici elden çıkarma çalışması.

Üç dönüş öğretilmeden müsabaka yaptırılmaz. Dönüş esnasında sol ayak hiç bir şekilde yer ile temasını kesmez. Elit çekiççilerin çember içindeki dönüş istikameti bir doğru olmayıp yay şeklindedir. Bu şeklinde eksen uzağından dönüş rahatlığı kazanılır ve atışa fazla hareket verilebilir. Dönüş anında sağ kol dirsekten hafif büyük sol kol ise gergindir. Çekicin çıkış açısı 46-48 derece arasındadır.