Yıllarını güreşe adamış, 2 Olimpiyat, 3 Dünya ve 8 Avrupa şampiyonluğu yaşamış, BESYO mezunu, "Asrın Güreş'çisi Hamza YERLİKAYA", Dergimiz Genel Yayın Yönetmeni Kerem BALYEMEZ'in sorularını yanıtladı.
- Hamza Yerlikaya kimdir, biraz kendinizden bahseder misiniz?
1976 İstanbul Kadıköy doğumluyum. Bir dönem Fenerbaçenin alt yapısında futbol oynadım. Babam ve abim güreşçi olunca güçlenelim diye İstanbul Demirspor kulübünde güreşe başladım. İyi ki de başlamışım, yıllarca ülkemize hizmet etme imkanı buldum. Süleyman Demirel Üniversitesi, Burdur Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümünden mezunu oldum. Aktif sporculuğu bıraktıktan sonra 2012de seçimle Türkiye Güreş Federasyonu başkanlığına seçildim. Daha sonra 2015'te Sivastan milletvekili seçildim. 10 Aralık 2015 tarihinden itibaren de Cumhurbaşkanımızın Başdanışmanlığı görevini yapmaktayım.
- Aktif spor yapıyor musunuz? Ya da vakit bulabiliyor musunuz?
Evet yapıyorum. Ara ara basketbol ve futbol oynuyorum. Arkadaşlarla birlikte yüzmeye gidiyoruz ve ata biniyorum.
- En zor rakibiniz kimdi? Çok özel bir anınızı anlatır mısınız?
Bu hep soruluyor ama çok şükür kimseye takıntım olmadı. En büyük hedefim 3 olimpiyat şampiyonu olmaktı ama olmadı 2'de kaldım. 3. Şampiyonluğa giderken kilo vermem gerekiyordu olmadı. Diğer bir olimpiyatta ise ameliyat oldum, o da olmadı. Nasip değilmiş demek ki. İnşallah bizden sonrakilere nasip olur.
- Güreşte her zaman ciddi başarılar elde etmişizdir. Güreşin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Şu anda öne çıkan iki sporcumuz var. Biri serbestte Rıza KAYAALP, diğeri de grekoromende Taha AKGÜL. Takım sporları ve bireysel sporlar arasında ciddi bir fark var. Takım sporlarına baktığınızda oyuncu aksıyorsa onun yerine hemen birini alabilirsiniz. Ama bireysel sporlarda bu imkânınız yok. Arkadaşlarımızın arkasından yetişen çocuklar var. Bu arkadaşlarımızın sayısının artma-sını istiyoruz. Daha güzel günler güreş camiasını bekliyor inşallah.
- Türkiyede spor ne durumda sizce?
Eskiye göre daha iyiyiz ama önümüzdeki yıllarda daha da güzel olacak inşallah. Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar bakıldığında en büyük sportif başarılar bu dönemde alındı. İlklerin yaşandığı bir dönemdeyiz. Daha iyi olur muyuz? Tabi ki oluruz. Spor işlerine şu anda belediyeler el attı. Biliyorsunuz. Cumhurbaşkanımızın belediyelere talimatları var. Cumhurbaşkanımızın belediyelere söylediği spor okullarınız var mı? Yoksa neden yapmıyorsunuz? Ücretsiz milletimize kullandıracaksınız. Genç yetenekleri bulacaksınız, bakanlığımıza vereceksiniz. Kulüpleri destekleyin. Maddi ve manevi tüm destekleri veriniz diye talimatları vardır. Cumhurbaşkanımız gittiği her ilde bu talimatlarını yeniler. Naim Süleymanoğlu devlet töreniyle defnedildi. Hastalık sürecinde Cumhurbaşkanımız özel olarak ilgilendi. Spora ve sporcuya destek veren bir Cumhurbaşkanımız var. Ülkemizde spor inşallah daha da iyi olacak.
- Türkiyede antrenör olmak çok kolay. Sizce antrenörlük sistemi alaylı mı olmalı yoksa mektepli mi?
Bence bu konu düzenlenmelidir. Antrenörlük mezunu arkadaşlarımız 4 yıl okuyup antrenör oluyor. Diğeri de gelip bir hafta ya da 15 günde antrenör oluyor. Bu doğru değil, adil değil! Bu konunun bir an önce düzenlenmesi gerekir. Çekirdekten gelmiş, emek vermiş antrenörler için hiçbir itirazımız yok. Ama bir hafta ya da 15 günde gelip antrenör olunmaz.
- Gençlerimiz eğitim sistemi yüzünden sporu bırakmak zorunda kalıyorlar. Bu konuda bir çalışmanız olabilir mi?
Bu konuda üniversitedeki, lisedeki idarecilerimize ve ailelere çok büyük iş düşüyor, biraz daha özverili olmalılar. Öğrencimiz kendisini uluslararası alanda hazırlıyor ama okulda idarecilerle ve öğretmenlerle, evde de ailesi ile karşı karşıya kalıyor. Biz sporcu gençlerimizin hem okumasını hem de spor yapmasını istiyoruz. Geçenlerde bu konu Cumhurbaşkanımızla da konuşuldu. Bizlere talimat verdi ve ne gerekiyorsa yapın dedi. Bu sistemin daha yerleşmesi için elinizden geleni yapacağız.
- İlkokullarda Beden eğitimi ve spor dersi yoktur. Ortaokullarda ise beden eğitimi ve spor dersinin sayısı 2 saat, İmam hatiplerde ise 1 saat. Sizce bu ders sayısı ülkemizde spor adına alınacak başarılar için yeterli mi?
İlkokullarda beden eğitimi dersinin kaldırılmasının sebebini hala anlamış değilim. Milli Eğitim Bakanlığı olmadan sporda başarı elde etmemiz mümkün değil. Gelen başarılar ise bireysel başarılardır ya da sistemden kaynaklanıyordur. Ağaç yaşken eğilir diye boşa dememişler. Benim şahsi kanaatim ilkokullarda beden eğitimi ve spor dersi en az 5 saat olmalıdır. Ortaokullarda bu rakam biraz düşürülebilir. Lise çağında branş sporcusu çıkarmak çok zayıf bir ihtimaldir. Ayrıca kötü alışkanlıklardan kurtulmanın en güzel yolu da spordur. Biz insanlar spor yapsın ve spor kültürü kazansın istiyoruz. Çocuklar atlamak, zıplamak, oyun oynamak istiyor. Çocuklar ilkokulda enerjiyi atamayınca evde ailelerin üstüne yük oluyor. İlkokulda beden eğitimi ve spor dersi 5 saate çıkarsa ailelerin üzerinden yükü de almış olacağız. Böylelikle çocukları hem zihinsel hem de bedensel olarak eğiteceğiz. Cumhurbaşkanımız spor konusunda kararlı ve ciddi çalışmaları var. Bizim hedefimiz herkes yapsın, herkes sporla büyüsün. İnsanlar dışarı çıktığında spor alanlarıyla karşılaşsın. 81 ilin tamamında havuz var, tartan pist var. 81 ilde cimnastik salonları kurmaya başladık. Bunların hepsi Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla oldu. Tüm spor alanlarını genişlettik. Gelişmiş ülkelerdeki gibi herkesin spor yapmasını istiyoruz. İnsanların sabahları yürüyüş yapıp sonra işe gitmesini istiyoruz Geçenlerde ünlü bir futbolcuyla geçen diyalogumu anlatmak istiyorum. Bana iki farklı mahalleden bahsetti. Arkadaşlarımın kötü alışkanlıkları vardı. Benim ailem sürekli spora teşvik ettiği için fırsat bulup onlarla birlikte takılamadım ve kötü alışkanlıklarım olmadı. İşte bizim amacımız da tam olarak bu. Çocuklarımızın boş vakitlerini sporla geçirmesini istiyoruz. İnternetin, telefonun başında geçirmesini istemiyoruz. Bunun için de elimizden gelen her şeyi yapacağız, tüm imkânlarımızı seferber edeceğiz.
- İlkokullara 2. sınıftan itibaren İngilizce ve din kültürü derslerine branş öğretmeni girerken beden eğitimi, resim ve görsel sanatlar dersine sınıf öğretmenleri giriyor. Bundan haberiniz var mı? Bu konuda yorumunuz nedir?
Milli Eğitim Bakanlığında bir denge unsuru varsa bilemiyorum. Çünkü müfredatlar ince elenip, sık dokunup öyle hazırlanıyor. Ben müfredata bir şey diyemiyorum. Ama iyi bir nesil yetiştirmek için özellikle de beden eğitimi ve spor dersine alanında uzman kişilerin girmesi gerektiğini düşünüyorum.
- Siz içimizden birisisiniz. BESYO mezunusunuz. Beden eğitimi öğretmenliği ya da antrenörlük yaptınız mı hiç?
Hiç öğretmenlik ve antrenörlük yapmadım. Sadece Üniversiteyi bitirme sürecinde okul deneyimi dersinde staj yaptım.
- Biraz da tesisleşmeyle ilgili konuşalım. Ülkemizde tesisleşme oranını nasıl buluyorsunuz?
2002'de iktidara geldik. Cumhuriyet tarihinden bu yana yapılmayan tesisleri 15 yılda yaptık. İllerinde alanı bulunan okullara belediyeler aracılığıyla spor salonları yapmaya başladık. Cumhurbaşkanımızın salonu olmayan okullara salon yapılması için kesin talimatı vardır. Ankarada ve İstanbulda okullara spor salonu yapılması için faaliyete geçildi. Okullara boş bir a-lan bulduğumuzda hemen spor salonu yapacağız. Hatta dikkat ettiyseniz Doğudaki ve Güneydoğudaki kayyum belediyeleri en çok yatırımı spora yapıyorlar. Çünkü barışa ve kardeşliğe giden en önemli yol spordur. Birlikteliğimizi sporla geliştireceğiz, yakınlaştıracağız inşallah.
- Doping hakkında neler söylemek istersiniz. Hiç doping kullandınız mı? Çevrenizde kullanan sporcu arkadaşınız var mıydı?
Ben hiç kullanmadım. Kullanan arkadaşlarımız oldu. Biz dopinge karşı sıfır toleranslıyız. Bence doping satıcılarının uyuşturucu satıcısından hiçbir farkı yoktur. Hatta doping satışıyla ilgili yasal bir düzenleme getirilmesi gerekir.
- Bir dönem federasyon başkanlığı yaptınız. Tekrardan federasyon başkanlığı için bir çalışmanız var mı?
Şu anda öyle bir düşüncem yok. Hizmete devam.
- 3000 BESYO ataması hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz?
Gençlik ve Spor Bakanlığını daha verimli hale getirmek için BESYO mezunları çok önemli. Bu memur alımı Gençlik ve Spor Bakanlığı tarihinde bir ilktir. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yapıldı. İlk defa sporcu bir Cumhurbaşkanı ülkemizi yönetiyor, bizim için dünyayı yönetiyor. Bu sporcular için çok bü-yük bir şans. Sürekli sporcularla birlikte, sürekli onları makamında ağırlıyor. Cumhurbaşkanımız, sporcularımızın motivasyonlarını arttırmak için mutlaka müsabakalardan önce arayıp başarılar diliyor. Cumhurbaşkanımız spor konusunda çok hassas. Biz de bu konuda çok hassas davranıyoruz. Atama sayılarının attırılması için elimizden geleni yapacağız.
- Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğrencilerine ve mezunlarına neler söylemek istersiniz?
Bizler aynı tezgahtan geçtik ve sizleri çok seviyorum. Atamalar olsun, beden eğitimi dersleri konusunda olsun, antrenörlerimizin ihtiyaçlarında gerekli Bakanlıklarla görüşüp her konu da yardımcı olmaya çalışıyoruz. Meslektaşlarıma şunu söylemek istiyorum; hedeflerinden şaşmayıp bu yolda ciddi çalışmalara devam etsinler. Bu işler emek ister, emeksiz de yemek yoktur. Mücadeleye devam.
Spor ve Yaşam Dergisi