Merhaba kıymetli okurlarımız, liglerimizde sezonun en heyecanlı bölümüne yaklaşırken hafta içinde AXA Sigorta Kupa Voley’de çeyrek final maçları oynandı ve Dörtlü Final eşleşmeleri belli oldu.
Kadınlarda CEV Şampiyonlar Ligi’nin 3 çeyrek finalisti VakıfBank, Eczacıbaşı Dynavit ve Fenerbahçe Opet ile THY takımları rakiplerini elediler ve isimlerini Dörtlü Final’e yazdırdılar. Yarı finalde Fenerbahçe Opet, THY ile Eczacıbaşı Dynavit ise VakıfBank’la eşleşti.
Erkeklerde ise son dörde kalan takımların hepsi Avrupa kupalarında finale doğru ilerliyorlar. CEV Cup’ta yarı finale yükselen ve Türk Finaline doğru ilerleyen Arkas Spor ve Fenerbahçe Parolapara ile CEV Şampiyonlar Ligi’nin iki çeyrek finalisti Ziraat Bankkart ile Halkbank takımları kupaya uzanmak için Dörtlü Final’de mücadele edecekler. Yarı final eşleşmeleri ise iki ayrı kupadaki temsilcilerimizi karşı karşıya getirdi. Ziraat Bankkart-Arkas Spor ve Halkbank-Fenerbahçe Parolapara finale çıkma mücadelesi verecekler.
Kıymetli okurlarımız, yazılarımda Anadolu’dan voleybol hikayelerine sıklıkla yer veririm. Bugün ise yurdumuzun Avrupa kıtasındaki kısmı olan Trakya’ya uzanacağız. Hikayemizin kahramanı ise yine bir Beden Eğitimi Öğretmeni olacak.
2013 yılında Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesine bağlı Cevizköy Ortaokulu’na atanan Çanakkaleli Şaban Küreş, görev yapacağı okula geldiğinde çok heyecanlıydı. Hem öğrencilerine sporu sevdirecek hem de ‘Sağlam kafalar için sağlam vücutlar’ oluşturacaktı. Ancak malzeme odasına geldiğinde envanterde bulunan 3 voleybol topunun da patlak olduğunu görünce okulunda yapılacak çok iş olduğunu anlamış oldu.
‘Sporculuk yaşamımdan da çok iyi biliyordum. Ortada bir sorun varsa sorunun değil çözümün parçası olmalıydım’ diyen genç öğretmen, asıl sorunun patlak topların değil; velilerin ve çevrenin akademik başarılara spordan daha fazla önem vermesi olduğunu anlaması uzun sürmemiş.
‘KALBİNE DOKUN Kİ KALBİNE DOKUNSUN’
Öğrencilerinin içindeki spor sevgisi ve öğrencilerin kahramanı Beden Eğitimi Öğretmenlerine duydukları saygıyı gören Şaban öğretmen “Kalbine Dokun ki Kalbine Dokunsun" ismini verdiği projesiyle kısa sürede dart, bocce, futsal, voleybol takımları oluşturdu. Okullararası müsabakalarda başarılı sonuçlar alan Cevizköy Ortaokulu öğrencileri, aynı başarıyı derslerinde de gerçekleştirmek durumundaydı. Bu da Şaban öğretmene ekstra sorumluluklar yüklemişti. Okul sonrası öğrencileriyle ödevlerinin yapılmasına, derslerinin tekrarlanmasına yardımcı olmak gibi.
‘Spor, tohumu atılan bir fidan gibidir. Zamanla meyve vermeye başlar’ diyen Şaban Küreş, ‘Biz Beden Eğitimi Öğretmenlerinin çok iyi bildiği gibi sportif başarının akademik kariyeri engellemediği aksine desteklediği tezini bir kez daha gerçekleştirmek istiyorduk. Bu konudaki en büyük destekçim de öğrencilerim oldu’ diyor.
Okulunda idareciliğe başladığı yıl Fenerbahçe Spor Kulübü’nün ‘1907 Okul, 1907 Pota’ isimli projesiyle okula kazandırılan basketbol sahasının bu branşta öğrencilerin gelişimini hızlandırmasıyla spor odası bile olmayan okulda bir salon hayali kurmaya başlamışlar.
Voleybol takımının antrenmanlarını yapmak için aileleriyle birlikte piknik organizasyonları yaparken, okulun en alt katında metruk durumda olan iki sınıfın duvarlarını yıkarak kazandırılan spor salonu başarıları da getirmiş. İmece usulüyle yapılan çalışmalar, öğretmen ve öğrencilerin sihirli dokunuşlarıyla ortaya çıkan spor salonu sadece çocuklar için değil tüm köy halkı hatta komşu köylerin bile spor yaptığı bir cazibe merkezi haline gelmiş.
‘3 patlak toplu günlerden köy halkının yararlandığı spor salonu, makaralı filenin bulunduğu voleybol sahası, potaları ve zemini tamamen yenilenmiş basketbol sahası, ayak tenisi ve kort tenisi oyun sahası, dart oyun alanı ve futbol, basketbol, voleybol, hentbol, bocce, okçuluk branşlarının malzemelerinin olduğu bir okul noktasına geldik. Hafif otistik düzeyde bulunan özel eğitim öğrencimiz de dahil olmak üzere 45 lisanslı sporcuyla beş branşta, dokuz farklı kategoride yarışmalara katılan bir okul olduk. Katıldığımız yarışmalarda dereceler aldık. 35 öğrencimiz de ilçe ve ildeki kulüplerde lisanslı sporcu oldular’ derken gözlerindeki mutluluğa şahit olduğumuz Şaban öğretmenin asıl gururu ise geride kalan 10 yıllık süreçte okul voleybol takımlarının yaş gruplarında kimseye kaptırmadığı il birincilikleri ve TVF Kadınlar Bölgesel Ligi’nde Cevizköy’ü temsil etmesi olduğu kadar her yıl verdikleri mezunlardan en az ikisi Fen Lisesi olmak üzere beşi nitelikli lise kazanan öğrenciler olması, liseden sonra üniversiteye girenlerde de 12 Beden Eğitimi ve Spor Bölümü, 1 Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü, 1 Hukuk, 1 Mimarlık, 2 Matematik Öğretmenliği, 2 öğrencinin de Hemşirelik Bölümü kazanmalarıydı.
Katıldıkları her branşta favori olarak gösterilen Cevizköy Ortaokulu, İl Birinciliklerini kimseye kaptırmıyor.
Tabi ki bu başarı hikayesinin diğer kahramanları olan o dönemin kaymakamı Sayın Cemal Demiryürek’in, Belediye Başkanı Sayın İhsan Talay, spor salonu yapımındaki çabalarıyla Serkan Ayhan öğretmen ve bağışlarıyla destek olan Hasan Çakır, Kırklareli İl Milli Eğitim ve Pınarhisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Pınarhisar eğitim camiasının ile Pınarhisar Spor Yönetiminin de hakkını verelim.
Bugün de oluşturduğu spor ağırlıklı eğitim metoduyla okuldaki akademik başarının yükselmesini başarırken şampiyon sporcular da yetiştiren bir Beden Eğitimi Öğretmeni Şaban Küreş’ten ‘Haberiniz Olsun’ istedim. Kalın sağlıcakla.