eskigulek @ gmail.com

Merhaba Kıymetli Okurlarımız,
14 Şubat Sevgililer Günü’nde aşkın 8 harfli hali voleyboldan sevgi ve emek dolu bir konuyla birlikteyiz bugün.

4 Şubat 2022 tarihindeki ‘Bir Voleybol Forması Ne Anlatabilir ki?’ başlıklı yazımda takımların giydikleri formalar hakkında bazı özelliklerden bahsetmiştim.  Sporseverler için aidiyet hissettikleri kulüplerin arma ve formasının bir anlamda kutsal sayıldığını, aynı zamanda kulüplerin gelir kaynakları arasında önemli bir pay oluşturduğunu, taraftarların satın aldıkları formalarla kulüplerine katkı yaptıklarını hatırlatırken reklam geliri bakımından da her alanı değerlendirilebilecek ekonomik bir değeri olduğunu da belirtmiştim.
Hatta günümüzde voleybol kulüplerimizin, sadece reklam alanı açmadıklarını aynı zamanda bazı sosyal ve tarihi mesajlar da vermeye başladığını yazmıştım.
Bu arada beni tanıyanların iyi bildiği forma ve organizasyon tişörtleri koleksiyonumdan birkaç örnek de vermiştim. Koleksiyonumdaki örneklerden 1925 yılında bankanın ilk Genel Müdürlük binasının tavan motiflerini formasına taşıyan Ziraat Bankası Spor Kulübü’nden, kadına karşı şiddet konusunda farkındalık yaratacak çalışmalara imza atan Aydın Büyükşehir Belediyespor ve Adam Voleybol takımlarından, Bitlis’in tüm şehit ve gazilerinin isimlerinin yer aldığı formasıyla TÜRŞAD takımından bahsetmiştim.
Geçtiğimiz hafta sonu koleksiyonuma yeni eklenen bir forma oldu. İşte bugün, koleksiyonumdaki en anlamlı formalardan birini olan Anadolu Sultanları’nın forma ve logosunun hikayesinden ‘Haberiniz Olsun’ istiyorum.

Aksaray’ın merkeze bağlı Koçpınar Elmacık köyünün Şehit Halil Köksal İlkokulu velilerinden oluşan Anadolu Sultanları’nın hikayesini geçen hafta paylaşmış ve THY Spor Kulübü’nün davetlisi olarak İstanbul’a geleceklerinden bahsetmiştim.

Anadolu Sultanları, 9 Şubat’ta İstanbul’da oynanan THY – Eczacıbaşı Dynavit karşılaşmasını salonda izlediler. Okul Müdürü Eyyüp Aba sağ olsun, takımın formasından bana da hediye etti. Formayı görür görmez üzerindeki motifler dikkatimi çekti.

 

Forma Değil Sanki Aksaray Tarih Atlası

Voleybol antrenmanlarına günlük kıyafetleri ile başlayan Anadolu Sultanları, Kuzeyboru ile yapmayı planladıkları maç için forma yaptırmak istemişler. Bu formanın tasarımı için hassas bir çalışma başlamış. Okul Müdürü ve takımın kurucusu Eyyüp Aba tasarım sürecini, ‘Formamızın hikayesi aslında takımımızın duyulduğu andan itibaren tüm şehrin bize sahip çıkması ile başladı. Biz de sadece okulumuzun değil şehrin ve halkın takımı olduğumuzu göstermek amacıyla bir jest yapmak istedik ve formamızda şehrimizin değerlerine ait güzel motifler ve eserler olsun istedik’ diyerek anlatmaya başladı. Forma rengi ay yıldızlı bayrağımıza olan sevdalarının yansıması olarak kırmızı beyaz olmuş.
Üzerindeki en belirgin motifler, Selçuklular devrinden beri ünlü bir halı merkezi olan Aksaray’ın meşhur Taşpınar halısından geliyor. Formada Anadolu’nun köklü geçmişini üzerinde taşıyan halı modelleri arasında yer alan Taşpınar halısı motifiyle birlikte Aksaray şehrinin silueti de bulunuyor.

Aksaray’ın En Yüksek Tepesinden Vadiye

Özel olarak tasarlanan Aksaray siluetinin en arkasında şehrin simgelerinden, volkanik bir dağ olan Hasan Dağı yer alıyor. 18 kilometre uzunluğunda, ortalama 150 metre derinliğinde ve 200 metre genişliğinde olan, bünyesinde binlerce yaşam alanı bulunan Ihlara Vadisi, Hasan Dağı’nın hemen altında yerini almış. Selçuklu döneminden günümüze ulaşan en önemli tarihi eserlerden biri olan Eğri Minare, Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan 20 kubbeli Ulu Cami ile yan yana durmuş.  Ihlara Vadisinin devamı olan ve manzarasıyla adeta büyüleyen Belisırma Köyü ve Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılan Sultanhanı, tarihte gördüğü önemli işlevler gibi bu anlamlı projede de kendine yer bulmuş.
Kayalara oyulmuş, Kapadokya’nın en büyük katedrali olan Selime Katedrali ve kırmızı kesme taştan yapılan, Kızıl Kilise de formada bulunuyor.
En üstte ise Aksaray Valiliği, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve okulun logosu da bu özel formada yerini almış. Yani Aksaray ilinin doğa ve tarih rehberi gibi bir tasarım olmuş.

Anadolu Sultanları Logosu Ayrı Bir Hikaye

Takımın logosunun ortaya çıkışı ise bambaşka bir hikaye aslında. Öğrencilerin zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlâkî bakımdan çok yönlü gelişimini desteklemek; ailelerin farkındalığını artırmayı ve onlara rehberlik etmeyi hedefleyen, aile ve okul arasındaki iletişimi sürekli ve güçlü kılmayı amaçlayan ‘Yaşam Becerileri Projesi2 devreye girmiş takımın logosu için. ‘Öğrencilerimizin kahramanı olan annelerin, çocuklarından bir logo resmi yapmalarını istemiştik’ diyen Eyyüp öğretmen, içlerinden en beğendikleri üç çalışma belirlemişler. En çok beğenileni de takımın logosu yapmışlar. Yani formanın her bir dokusunda anlam yüklü!

Fikri, hayata geçişi, forması ve logosu ile tam bir efsane olan Anadolu Sultanları! Sizler çok yaşayın. Yaşasın voleybol, yaşasın voleybola değer katanlar.

Kalın sağlıcakla.