Zahter özel olarak yetiştirilen bir kültür ürünü olmayıp yabani olarak kendiliğinden yetişir. Çimenlik tarla kenarlarında, orman kıyılarında ve çayırlardaki karınca yuvalarının üstünde hayat bulur. Kekiğe olan benzerliğiyle bilinen zahter yaraları iyileştiriyor, sinirleri güçlendiriyor. Bu mucizevi bitki böbrekleri hastalıklara karşı koruyor... Özellikle salatalara lezzet kalmak amacıyla ve kahvaltılarda sıklıkla tüketilmektedir. Zahterin insan sağlığı için pek çok faydası da bulunduğundan insanlar yoğun olarak zahteri tüketmektedir.

ZAHTERİN FAYDALARI NELERDİR?

- Zahter bitkisi öksürüğe karşı faydalıdır.Öksürüğün kesilmesine karşı destek sağlamaktadır. Zahter çayı da öksürüğe karşı kullanılmakla birlikte boğaz ağrısını gidermekte de faydalıdır.

- Özellikle kış aylarında grip ve soğuk algınlığına karşı savaşır,vücudun direncini arttırır ve gribi hafifletir.


- Zahter tüketimi yaparak ya da zahter suyu ile gargara yaparak ağız içi ve diş sağlığınızı koruyabilirsiniz. Antioksidan özelliği sayesinden zahter, ağız içini dezenfekte eder ve ağız içinde hoş bir koku bırakır.

- Mikrop öldürücü özelliği vardır.

- A vitamini bulundurmasıyla hem göz sağlığı için hem de solunum sistemi için faydalıdır.

Zahter Faydası
- Zahter, kanserli hücre çoğalmasını engelleyici ve durdurucu etki gösterdiğinden, kanser riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.

- İçerdiği vitamin ve minerallerin yanında lifli bir besin olan zahter bu özelliği sayesinde bağışıklığı destekler.

- İdrar söktürür. Hazmı kolaylaştırır, Bağırsak hastalıklarına karşı şifa sağlar.

- Güzel bir kokuya sahip olan zahter, cilt temizliği ve sağlığı için önemlidir. Zaten kırmızı kekik yağı, parfüm, sabun, kozmetik ve diş macunu içeriğinde de bulunduğu için, güzel bir cilt elde etmenize de yardımcı olacaktır. 

- Zahter aynı zamanda enerji veren bir besindir. Vücudun dinçleşmesini sağlayan zahter, uyarıcı etkisiyle vücudun kuvvetinin yeniden kazanılmasını sağlamaktadır.

ZAHTER ÇAYI YAPILIŞI

Zahter çayı, ülkemizde özellikle Gaziantep ve Hatay yörelerinde oldukça fazla tüketilen bir içecektir.

1. Bir çay süzgecinin içerisine bir tatlı kaşığı zahteri koyun.
2. Bardağa koyacağınız sıcak suyu bu süzgeçten geçirin.
3. İlk geçirdiğiniz suyu dökmenizde fayda var, temizlenmiş olur.
4. Limon, bal veya şeker kullanarak tatlandırıp, afiyetle içebilirsiniz.

Zahter Çayı

Ek olarak şunların bilinmesinde de fayda vardır:

-Hamile kadınların ve emzirenlerin zahter tüketmemeleri önerilmektedir.
-Guatr hastalığı olan kişiler uzman bir doktora danışmadan tüketmemeleri önerilir.
-İlaç kullanan bireyler zahter bitkisini tüketmeden önce yine aynı şekilde uzman bir doktora başvurmaları görüşlerini almaları gerekmektedir.

BESİN DEĞERİ

Karbonhidrat (g) 19.04
Protein (g) 3.03
Yağ (g) 6.7
Lif (g) 4.62
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 389.45
Potasyum (mg) 540.78
Kalsiyum (mg) 113.82
Vitamin A (iu) 1257.47
Vitamin C (mg) 82.31
Demir 4.01

haber7