Artık hiçbir spor branşı yoktur ki teknolojiden faydalanmamış ve performans süreçlerini geliştirmemiş olsun. Spor branşlarının için de belki de en önemli ve temel branşlardan biri olan yüzme ve hatta bir adım ileri giderek diğer branşlardan ayıran en önemli tarafı da boğulmaların ne denli fazla olduğunu düşündüğümüzde insanın hayatta kalması için farklı bir misyonu olan bir spor branşıdır. Gelelim konunun asıl temasına. Dünyanın en önemli spor organizasyonu olan Olimpiyat Oyunları'nda en çok ilgi gören spor branşı olan yüzmedeki teknolojik gelişmelere...

Pozitif bir bakış açısıyla değinmeden edemezdim tabi ki bu konuya. Ülkemiz de son yıllarda gelişen ve gelişmesiyle birlikte uluslararası alanda da başarıların geldiği bir yüzme dönemindeyiz. Hatta geçtiğimiz hafta ülkemizde ulusal federasyon olarak ev sahipliği yaptığımız Avrupa’nın yüzme ve su sporlarına yön veren uluslararası çatı birliği olan LEN’in kongresinde ülkemizde yüzmenin gelişmişliğini ve başarı yolunda ülke olarak önemli adımlar atıldığını da gösteriyor.

Yüzme ve teknolojinin birbiriyle bağlantısını bir çok örnekle anlatabiliriz. Yüzme branşının bilimsel ve teknolojik çalışmalarla her geçen gün daha popüler olduğunu görebiliyoruz.

Akıllı yüzme gözlüğü

 

Artık yüzücülerin kulaç hızını takip eden ve görüntülediğini, dört yüzme kulvarının tamamı için gerçek zamanlı olarak canlı kulaç oranını gösteren ilk akıllı gözlük endüstriye girdi. Yüzmede kulaç hızı ritmi, hızı ve verimliliği etkilediğinden başarılı yüzme için önemli bir yapı taşıdır. Bununla birlikte, her sporcu için farklı olduğundan ve belirli bir etkinlik veya yarışma için bireylerin güçlü yönlerine ve stratejilerine bağlı olarak değişeceğinden, optimal vuruş hızını bulmak zor olabilir.

Smart Google'ın en son yükseltmesi, her yaştan ve seviyeden sporcunun optimal vuruş oranlarını başarılı bir şekilde belirlemesini kolaylaştıracak.

 

Yüzerken, Akıllı Gözlük, yüzücünün vuruş hızını, görüş alanlarını dağıtmadan sol lensin köşesinde gizli bir şekilde görüntüler sunacak. Kulaç hızının her zaman göz önünde bulundurulması, yüzücülerin belirli bir hıza odaklanmasına ve en uygun temposunu belirlemesine olanak tanır. Smart Google, yüzücü duvara yaslanırken önceki set için maksimum, minimum ve ortalama kulaç oranlarını da gösterebilecek.

Vuruş hızı, kollarınızın bir dakika içinde tamamladığı devir sayısı (vuruş döngüsü) olarak ölçülür. Dakikadaki pedal döngüsünü ölçen bir bisikletteki kadrana çok benzer bir yapı. Tıpkı bir bisiklette çıktıyı hesaplamak için kadran ve direncin nasıl birleştiği gibi, havuzdaki hızı ölçmek için kulaç hızı ve kulaç başına mesafe birleşir diyebiliriz. Böylelikle Kulaç başına mesafeden ödün vermeden kulaç hızı arttırılabilirse (veya tam tersi), yüzücünün hızı artacaktır.

Yüzmeden biraz istatistiki bilgi verelim

Dünyanın elit sprinterlerinin kulaç hızı dakikada 120-150 kulaç arasında iken, dünyanın en seçkin mesafe yüzücülerinin kulaç hızı dakikada 60-100 kulaç. Anthony Ervin'in vuruş oranı, 2016'da Rio Oyunları'nda 50 metre serbest stil altın madalyası sırasında 120 civarındaydı. Katie Ledecky, aynı oyunlarda 800 metre serbest stil altın madalyası sırasında dakikada ortalama 90 vuruş yaptığını da belirtelim

Hızınızı artırmak ister misiniz?

Araştırmalar daha kısa havuzlardaki yüzücülerin kısa kulvar yüzücülerinin, daha uzun havuzlardaki yüzücülere göre daha yüksek kulaç oranlarını ve kulaç başına daha kısa mesafeyi tercih ettiğini göstermektedir. Bu mantıklı çünkü daha fazla dönüş ve su altı , yarış boyunca daha az vuruş anlamına geliyor ve bu da kol yorgunluğunu azaltıyor.

Vuruş hızına ek olarak, Smart Goggle tur bölmeleri, tur süresi, tur sayısı, toplam süre, dinlenme süresi ve daha fazlası gibi diğer ölçümleri doğrudan lenste görüntüleyebiliyor. Ayrıca her antrenmanın ayrıntılı dökümünü takip eder mobil uygulamasına kaydedebiliyor.

Smart Googles'ın 2021'de piyasaya sürülmesinden bu yana şirket, gözlükleri yüzme ekipmanlarının en ileri noktasında tutmak için çeşitli entegrasyonlar yaptı. Smart Google, Strava ve Apple Health Kit ile entegre ve US Masters Swimming'in akredite egzersiz ve eğitim platformu Swim.com'un resmi akıllı gözlüğü de olduğunun bilgisini de okuyuculara aktaralım.

Özetin özeti: Şu ana kadar hayatımın tüm spor evresinde yüzme sporunu odak noktası yapan biri olarak mutlaka faydalanacağım teknolojik bir cihaz gibi görünüyor. Spor sektöründe teknolojik süreçler hep gündem de olacaktır. Faydalanmasını bilmek branşa değer katacağı düşüncesindeyim.