Yaklaşık bir sene geriye gidelim ve birinin bizlere takımımızın Euroleague'de henüz ilk 10 haftasında Euroleague'in diplerine doğru mitili atmışken, yeni bir koçun bir tanesini dahi kendi seçmediği yepyeni bir kadro ile yola çıkıp Final-Four oynayacağını söylese herhalde gülerdik. Avrupa basketbolunda "koç-oyuncu" kimyasının minimum 1,5 yılda tuttuğunu da hesaba katarsak, koç Saras ve Fenerbahçe Beko camiasının Final-Four yaparak ne denli büyük bir iş çıkardığını, bizlere nasıl bir peri masalı yaşattığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Çok değil birkaç yıl önce "Barça" yıllarında takımın iki koç başı olan ve takım içerisinde yıldızları hiç barışmayan iki ekol Calathes ve koç Saras Jasikevicius, beklenenin aksine Fenerbahçe gemisinde sahada ve kenarda büyük bir liderlik göstererek Final-Four'a öncülük ettiler ve Fenerbahçe Beko tarihine geçmiş oldular.
Normalde bu tarz başarı hikayelerinden sonra takımda kadro anlamında çok kan kaybetmemeye çalışılır, ilave eklemeler yaparak takım yoluna devam eder.

Ancak Fenerbahçe Beko’da yaşanan senaryo tam tersi oldu. Takım muhteşeme yakın bir senaryo ile sezonu tamamlarken, takımın ana dişlileri ile sürpriz bir şekilde teker teker yollar ayrıldı.

Hatırlayacağımız üzere, takımla birlikte adeta kariyer sezonunu yaşayan Nick Calathes, Play-Off serisinin son periyotlarında "Stephen Curry modu" açarak tek başına süpürdüğü Monaco'ya imza atarak, tüm basketbolseverlere yürekleri burkan ayrılık yaşattı. Attila İlhan'ın da dediği gibi, "Ayrılıklar da Sevdaya Dahil". Taraftarın göz bebeği Calathes'in ayrılığının temsilcimiz Fenerbahçe Beko'da ve hatta Avrupa basketbol arenası Euroleague'de güç dengelerini inanılmaz değiştireceği aşikar. Dile kolay, Monaco Mike James gibi Euroleague tarihinin sayı kralının yanına, Euroleague tarihinin en iyi asist yapan oyuncusunu getirerek deneysel, belki de tarihi bir hamle ile karşımıza çıkıyor. Milli oyuncumuz Furkan Korkmaz'ı da uzun yıllar sonra Avrupa'ya gelmeye ikna eden Monaco adına sürecin nasıl işleyeceğini merakla izleyeceğiz.
İşin bizi ilgilendirecek kısmı Fenerbahçe Beko cephesine gelecek olursak, değişimi 2 büyük cepheden açıklamakta fayda var. Pivot ve Guard rotasyonu:

Oyun kurucu rolünde sarı lacivertli temsilcimiz çok ise çok büyük bir bayrak değişimine hazırlanıyor: Calathes - Zagars ve Tyler Dorsey - Devon Hall.
2 sene önce dünya kupasında yaptığı asistler ile harikalar yaratan Leton guard Arturs Zagars, sakatlığın ardından ilk büyük meydan okumasını Fenerbahçe Beko forması altında verecek. Yaptığı sağlam savunma ve 'Asistör' özelliği ile bilinen Zagars'ın Calathes'ten devraldığı bu çok önemli rolün altından nasıl kalkacağı hepimiz açısından kocaman bir soru işareti. Yine aynı şekilde Calathes kadar katkı vermese de üçlük çizgisinin dışından oluşturduğu tehdit ile takımın kilit isimlerinden olan Tyler Dorsey de takımdan ayrılan bir diğer isim. Onun yokluğunda Devon Hall gibi hem dış atış , hem de içeri penetre gibi tehditleri olan bir oyuncunun takıma ne kadar katkı sunacağı, guard rotasyonunda nasıl bir yer bulacağını hep birlikte izleyeceğiz.

Sezon içinde verim alamadığımız, hatta biraz da abartacak olursak hezimete uğradığımız diğer bir bölge de tabi ki pota altıydı. Beklenenin çok altında kalan Papagiannis ve 'size' olarak rakiplerinin altında ezilen Johnatan Motley ile yolları ayıran temsilcimiz, Nicolo Melli ve Luka Samanic ile sözleşme imzaladı. Eğer Euroleague'de başarı isteniyorsa Sadece Fenerbahçe Beko değil, diğer bütün Euroleague takımlarının hedefi sadece skorerlerin ve dış atıcıların değil pota altı oyuncularının da Panathinakos ve Real Madrid gibi iki süper gücün seviyesine çıkması şart.
Draft edildiği dönemde Yugoslav ekolünde Doncic ile birlikte geleceğin 2 yıldızından biri olarak görülen ve çok erken yaşlarda dünyanın en iyi pivotlarına kafa tutan Samanic, hırslı ve savaşçı özelliği ile biliniyor. Bu bağlamda yeni bir Jan Vesely işaretleri veren NBA patentli Hırvat yıldız Samanic'in Avrupa'ya nasıl döndüğü temsilcimiz adına hayati öneme sahip. Tam anlamıyla 5 numara özelliğine sahip, pota altını karartabilecek tek isim olan Samanic'in Avrupa arenasında Tavares, Lessort, Fall gibi yıldızlar karşısındaki performansını merakla bekliyoruz.
Büyük risk alarak takım iskeletinin iki ana unsuru olan 1 ve 5 numaraları yerinden oynatan Fenerbahçe Beko'nun, riskleri seven antrenörü Saras Jasikevicius ile yeni bir macera denediği aşikar. Avrupa'nın en iyi 4 numara rotasyonuna sahip olması ile diğer takımlardan ayrılan sarı lacivertli temsilcimizin,özellikle 5 numara pozisyonunda neler yapabileceğini büyük bir heyecanla bekliyoruz. Umarız ki Fenerbahçe Beko geçtiğimiz sezon 5 yıllık hasretten sonra gelen final-four başarısını bu sene tekrar eder ve eski ihtişamlı günlerini bizlere yeniden yaşatır.