Tenis olimpik bir spordur, iki kişi veya ikişer kişilik gruplar halinde oynanır. Tenis oynayan kişiler ellerinde var olan raketlerin yardımı ile lastik olan bir topu karşıdaki rakibin kortuna atmaya çalışırlar, kurallar içinde en çok puanı toplayan kişi ya da takım oyunun kazananı olur.

Tenisin kökleri Ortaçağa dayanır, o dönemde elle oynanan bir oyundur. 1800 yıllarda bu günkü haline yakın bir şekilde oynanmaya başlamıştır. Günümüzde tenis, her yaşta, her ülkede, her düzeyde olan insanların oynamakta olduğu olimpik spor haline dönüşmüştür. Bu spor ahşap, çim, toprak ve beton zeminlerde oynanır, bu sporda kortun belli başlı ölçüleri bulunmaktadır.

Tenis Kortu Ölçüleri Nedir?
Profesyonel şekilde dizayn edilmiş olan tenis kortları dikdörtgen şeklindedir, 10,97 genişliğinde ve 23,77 uzunluğundadır. Tenis kortu 1,07 metre yüksekliği ile 2 tane direğin üstünden geçmekte olan ağ ile ortadan ayrılmaktadır. Ortada bulunan ağın gergin olması gerekir, ağın içinden topun geçmemesi için sık dokunmuş olması da önemlidir.

Tenis Nasıl Oynanır?
Tenis, iki kişi veya ikişer kişilik gruplar halinde oynanır. Tenis oynayan kişiler ellerinde var olan raketler ile lastik olan bir topu karşıdaki rakibin kortuna atmaya çalışırlar, kurallar içinde en çok puanı toplayan kişi ya da takım oyunun kazananı olur.

Tenis Sporunda Puan

Top karşıda bulunan rakibin kortuna atıldıktan sonra;

Karşıda bulunan rakip topa vurmadan top kortun içinde 1’den daha fazla sekerse
Karşıda bulunan rakip topa vurmazsa
Karşıda bulunan rakip topa vurur ve file çarparak kendi kortuna düşerse
Karşıda bulunan rakip topa vurduğu halde kort dışına çıkarsa
Karşıda bulunan rakip topa vurduğunda top vücuduna değerse
Karşıda bulunan rakip topa vurduğunda raketine 1’den daha fazla değerse
Karşıda bulunan rakip topa vurduğundan raketi fileyi geçerse puan kaybı yaşanır.

Tenis Maçı
Tenis 3 setlik ve 5 setlik maçlar halinde oynanmaktadır, 3 setlik maçlarda 2 tanesini alan, 5 setlik maçlarda 3 tanesini alan oyuncu maçı kazanır.

Tenis Oyunu

Tenis maçı 0-0 olarak başlamaktadır, rakiplerden birisinin ilk aldığı puan 15, ikinci aldığı puan 30, üçüncü aldığı puan 40 olarak hesaplanır. Rakiplerden herhangi bir tanesi dördüncü puanın aldığında herhangi bir taraf iki veya daha çok puan aldığında oyun kazanılmış olur. Rakiplerden bir tanesi üçüncü puana kadar gelir ve karşıdaki rakip de aynı puana gelirse maç berabere kalmaktadır. Hakem puanları sayma esnasında servis atan kişinin puanını ilk sırada söylemektedir.

Servis Atışları

Tenis maçı rakiplerden bir tanesinin servisi atması ile başlamaktadır, servisin atışı ise sıra ile karşılıklı olarak yer değiştirmektedir. Servisi atan rakip atını belirlenmiş olan çizginin arka kısmında yapmalıdır. İkinci olarak atılacak olan servis ise merkez çizginin sol tarafından kullanılmalı ve rakip kortun sağ kısmına atış yapar.

Serviste Hata

Servisi kullanan oyuncular;

Topu fileye takarsa
Topu atması gerekli olan servis alanına atmazsa
Topu atması gerekli olan servis alanına atmadan başka bir kısma atarsa hata olarak sayılmaktadır. Bu durumda servisi kullanan kişi ikinci servis hakkını kullanmalıdır.
Çift Hata
Servisi atma esnasında aynı sayıda iki kez servis hatası yapan kişiler çift hata yapmış sayılır ve puan kaybeder.

Teniste İhraç

Bazı tenis maçlarında oyunculardan bir tanesinin kurallara karşı gelmesi ve karşı şekilde hareket etmesi doğrudan doğruya ihraç cezası almasını sağlayabilir ama ceza puanlaması sisteminde bulunan kademeler uygulanmadan, doğrudan doğruya tenis oyunundan ihraç cezası verilmesi oldukça ciddi ve ağır bir cezadır. Bu tarz durumlarda ilgili olan oyuncular Başhakeme itiraz edebilir, bu itiraz neticesinde Başhakemin vereceği karar oyun içinde kesin şekilde geçerli sayılır.

Tenis Sporunda Kullanılmakta Olan Kavramlar 

Servis

Servis, oyuncuların ellerinde bulunan topu havaya atarak raket yardımı ile karşı korta göndermesidir. Servis sağ elini kullanan kişiler için şu şekilde kullanılmalıdır.

Topun ve raketin oyuncunun elinde paralel bir şekilde durması gerekir
Servis kullanılacak olan kısma geçirilir ve top kişinin alnından 2 kol boyunca yükseğe atılmalıdır.
Top ile raket eş değer şekilde birbirlerinden ayrılmalıdır, bu ayrılma esnasında raketin geriye doğru gitmesi ve sonra topa vurulması gerekir.

Forehand

Raketin bulunduğu elin avuç içi karşıya doğru bakacak şekilde yapılmakta olan bir vuruş şeklidir. Bu vuruş şeklinde kol geriye çekilmeli ve gergin olmalıdır, bacakların ise hafif bükük ve paralel olması gerekmektedir. Gerilmiş olan raket aşağıdan bükülmüş olan dizlerin tam alt kısmında durmaktadır ve bu şekilde topa vurulmalıdır.

Backhand

Bu vuruşta geriye doğru iki el yardımı ile raket çekilmelidir. Raketin geriye doğru çekilmesi ile raketin yüz kısmı rakibe doğru gösterilir. Raketin çekilmesi esnasında dizlerin paralel şekilde kıvrılması gerekir, topa dizlerin ön kısmından iki el yardımı ile vurulması gerekir.

Set, Galibiyet ve Mücadele

Tenis maçında 4 tane sayı alan sporcu bir tane oyunu, 6 oyunu alan sporcu ise bir seti, 3 setin 2 tanesini veya 5 setin 3 tanesini kazanan oyuncu da maçı kazanmış olur. Rakiplerden bir tanesinin servisi atması ile oyun başlar, kazanılan her sayı oyuncunun hanesine işlenir ve oyun devam eder. Teniste sayı rakibin topu hatalı şekilde atması, topun rakip sahada kalması, rakibin ardı ardına hatalı şekilde servis kullanması tarzındaki hallerde kazanılmaktadır. Üç sayıyı alan ve 40 puana ulaşan oyuncu, bir sayıda kazanırsa 1 oyun kazanmış olacaktır. Toplamda 6 tane oyunu alan oyuncu bir tane set kazanmış olur. Teniste kadınların oyunları genelde 3 set şeklinde, erkeklerin ise oyunları 45 set şeklinde oynanmaktadır. setlerin çoğunluğunu kazanan kadın ya da erkek maçta galibiyetini eline alır.

Tenis maçında 40- 40’lık bir sayı eşitliği oluşursa oyun uzar, bir sonraki sayıyı alan kişi sadece avantaj kazanmış olur. Sonrasında bir sayı da alan oyuncu maçı kazanmış olacaktır, sayıyı ise rakip kazanırsa eşitlik aynen devam eder. Bu oyun rakiplerden bir tanesinin avantaj ve sayı kazanması ile son bulacaktır. Eşitlik bozulasıya kadar oyuna devam edilmelidir.