Özellikle tarımsal üretimde yaşanan sorunlar tedarik zincirini de ciddi derecede etkileyebiliyor. Çoğu şirket bu soruna kalıcı çözüm bulmak adına tarladan tüketiciye kadar kendisinin hâkim olduğu bir alan yaratmak peşinde. 1982 yılında kurduğu ‘Tarımsal Ürün Geliştirme Departmanı’ndaki ziraat mühendisleriyle şimdiye kadar 17 arpa tohumu ve 7 şerbetçiotu çeşidi tescil ettiren Anadolu Efes de bunlardan biri.
10 BİN TARIM ÇİFTÇİSİ
Kayseri’de bir grup gazeteci ile bir araya gelen Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Onur Altürk, üretim süreçlerinde tarımsal faaliyetlerin önemini ve bu alanda gerçekleştirdikleri projeleri anlattı.
Kendi üretim zincirleri içerisinde arpanın çok önemli bir yerde bulunduğunun altını çizen Onur Altürk, “Biz aslında bir bira şirketi değiliz. biz bir tarım şirketiyiz. Bu alandaki tarımsal üretimi güvenceye almak için 12 ilde 10 bin tarım çiftçisiyle çalışıyoruz. Onlara tohum ve gübre desteği veriyoruz. Daha sonra bunun mahsuplaşmasını hasat zamanı yapıyoruz. Böylece çiftçiye faizsiz kredi vermiş gibi oluyoruz. Ve sürdürülebilir bir üretim sürecini başlatıyoruz” dedi.
117 BİN TON ARPA ALIMI
Kuraklığa dayanıklı olarak geliştirilen tohumların, eğitimli çiftçilerin elinde çok yüksek verimler sağladığını ifade eden Altürk, “Daha az giderle daha fazla verim sağlıyoruz. Bizim çalıştığımız çiftçiler komşu tarlalara göre iki kat fazla verim sağlıyor. Uydudan tarlaların durumları anlık izleyerek sorun olduğunda çiftçinin müdahale etmesini istiyoruz. Tarımsal üretimi desteklemek ve hammaddenin kalitesini güvence altına almak için bu yıl sertifikalı tohum dağıtımını yüzde 50 oranında artırdık ve çiftçilere 30 milyon TL’nin üzerinde ‘Çiftçi Teşvik Paketi’ sunduk. Yine bu yıl 117 bin ton arpa alımı yapacağız. Alımlarımız genellikle piyasa fiyatının üzerinde oluyor. 2023’te tarımsal ekonomiye 1 milyar liralık katkıda bulunacağız” şeklinde konuştu.
GENÇLERE TARIM EĞİTİMİ
Gençlerin tarımsal üretimde kalmasının önemine de değinen Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Onur Altürk, “Bu noktada gençlerin tarıma teşvik edilmesi, bu alanda bilgi, beceri ve yetkinliklerinin geliştirilmesi konusuna da ayrıca önem veriyoruz. 2024 yılı sonuna kadar en az 500 gencimize eğitim programları ile sürdürülebilir TARIM sertifikası kazandırmak istiyoruz. Bunun için çalışmalara başladık” dedi.
1 VERİP 17 ALIYORUZ
Bir tohumun geliştirilme sürecinin 15 yılı bulduğunu ifade eden Anadolu Efes Türkiye Teknik Direktörü Koray Anar ise şunları söyledi: “Bu bir beyaz yakalının çalışma hayatında iki-üç kez başarabileceği bir durum. O yüzden çok değerli. Kuraklığa dayanıklı bir Tohum ile bir alandan aldığınız verimi 400 kilogramdan 800 kilograma çıkarabiliyorsunuz. Bu şekilde 8 bin kamyon tohum dağıtıyoruz. Ama bir verip 17 kat alıyoruz. Şu an tedariğimizin yüzde 80’i Türkiye’den ama yakın zamanda yüzde 100’e çıkarmayı düşünüyoruz.”