Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bazı açılışlara katılmak için Sivas a geldi. Programda konuşan Bakan Yılmaz, Türkiye nin öncelikli konusunun eğitim olduğunu belirterek, "Türkiye nin birinci gündeminde ne var denildiğinde Türkiye nin birinci olarak gündeminde eğitim var. OECD ülkeleri milli gelirlerinden 5.2 sini eğitime ayırmakta. Biz Türkiye olarak milli gelirimizin yüzde 5.8 ini ayırıyoruz. OECD ülkelerinden çok daha fazla payı eğitime ayırıyoruz. Genel ilke olarak, eğitime önem verirseniz her şeye önem vermişsiniz demektir. Eğitimi de ihmal ederseniz her şeyi de ihmal etmiş olursunuz. 2002 yılında eğitime ayrılan miktar 11 milyar lira, pay olarak yüzde 10 du. Bugün eğitime ayırdığımız pay 122 milyar lira, toplam bütçenin yüzde 20 sidir. Derslik sayısı biz geldiğimizde 347 bindi, şimdi 617 bin. Kaliteli bir eğitim değişmez hedefimizdir." diye konuştu.


Kaliteli bir eğitim için derslik başına düşen öğrenci sayısının azaltılması gerektiğini belirten Bakan Yılmaz, "Ben 70 kişilik bir sınıfta okumuştum. Ama şimdi derslik başına düşen öğrenci sayısı Türkiye de ilkokulda 25 tir. Ortaokulda 31 di, şimdi 23 e düştü. Ama daha da ilerleyeceğiz" dedi.


"HER 3 ÖĞRETMENDEN 2 SİNİ BİZ ATADIK"


2002 den bugüne 560 binin üzerinde öğretmen ataması gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Yılmaz, şunları söyledi: "903 binin üzerinde öğretmenimiz var. Her 3 öğretmenden 2 sini biz atadık. 53 bin özel okul öğretmenimiz vardı şimdi 164 bin özel okul öğretmeni var. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı da kaliteli eğitim vermek için önemli kriterlerden birisidir. İlkokulda biz geldiğimizde 28 di, şimdi 16 ya düştü. Ortaokulda da öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 18 iken 13 e düştü. Öğretmenlerimizin mali haklarında da iyileştirmeler yaptık. 2002 de öğretmenlerimizin ek dersleriyle beraber aylık almış olduğu ücret 400 dolarken, bugün 940 doların üzerindedir."


"Türkiye Maarif Vakfını kurduk, şu ana kadar 20 ye yakın ülkede çalışmasına başladı"


Eğitimde yapılan diğer çalışmaları da anlatan Yılmaz, "Üniversite sayısını artırdık. Türkiye de her ilde bir üniversite var bazılarında birden fazla üniversite var. 2002 de 76 üniversite varken bugün 184 üniversite var. Yükseköğrenim öğrenci sayısı 1.9 milyon iken şimdi 7.3 milyon. Rusya dan sonra yükseköğrenime en çok öğrenci gönderen ülkeyiz. Bu rakamlar bile göstermektedir ki Türkiye nin geleceği aydınlıktır. Zorunluk eğitimi 12 yıla çıkardık, eğitimle teknolojiyi buluşturduk, Fatih Projesi ni başlattık, seçmeli ders seçeneğini arttırdık. Ücretsiz ders kitabı dağıtımını başlattık, 23 milyon öğrencinin ailesine 4.6 milyar lira destek verdik. Organize sanayi bölgesi içinde ve dışında kurulan meslek liselerini destekliyoruz. Bu kapsamda 24 milyona yakın öğrenciye destek veriyoruz. Sosyal bilimler ve spor liselerini kurduk. Türkiye Maarif Vakfını kurduk ve şu ana kadar 20 ye yakın ülkede çalışmasına başladı. Çıralık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına aldık. Taşımalı eğitimle 1 milyon 380 bin öğrenciyi taşıdık. Öğrencilerimizi yaz tatili dahil olmak üzere destekleme ve yetiştirme kursları veriyoruz ve halk eğitim merkezlerinde de 6.5 milyon kursiyer ders alıyor. Eğitim bizim önceliğimizdir. Bu eğitim, inşallah Türkiye yi hedeflerine ulaştıracaktır." diye konuştu.


Memurlar.net