Okul sporlarında öğrencilerini müsabakaya götüren Beden eğitimi öğretmenlerinin son zamanlarda sıklıkla karşılaştığı sorunlardan biri de "ders dışı çalışmalarının (egzersiz) müsabaka zamanına denk gelmesi ve ek derslerinin kesilmesidir. Peki okul sporları için fedakarlık yapıp öğrenci götüren öğretmenin ek ders kesilir mi? Matıken bu sorunun cevabı nettir. Olur mu öyle şey canım! Hem müsabakaya götüreceksiniz, hemde paranız mı kesilecek! Böyle bir şey olabilir mi? Dediğinizi duyar gibiyim! Bu konuyu sizler için araştırdım ve kimsenin bilmediği bir konuyu gündeme getiyorum.   

Okul sporlarında görev alan öğretmenlerin ders dışı çalışmaları (egzersiz) kesilir mi?

Bu sorunun cevabı net bir şekilde, 18/04/2019 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan protokole göre kesilmez! Çünkü protokolün 7-1.9 maddesi açık bir şekilde okul sporları müsabakalarında görev alanların bu faaliyetleri ders dışı eğitim çalışmaları kapsamında değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Protokol halen yürülükte olup iki bakanlık tarafından uygulanmaktadır. İşte protokolün o maddesi: 

7-1.9. Okul sporları organizasyon tertip komitelerinde ve okul spor müsabakalarında yönetici ve öğretmenlerin görev almalarını sağlamak, bu faaliyetleri ders dışı eğitim çalışmaları kapsamında değerlendirmek,

Protokolün tamamını indirmek için tıklayınız....

Protokolün varlığından Milli Eğitim Bakanlığın ve İl Müdürlüklerinin haberi yok!

Beden eğitimi öğretmenleri bu durumu CİMER'e şikayet ettiğinde maalesef ki, Milli Eğitim Bakanlığı'nda çalışanların ve İl Milli eğitim Müdürülüklerinde çalışanların dahi bu protokolden haberi yok ki ödenmez diye eski 2018'deki yazıları gönderiyorlar! Halbuki protokol çok net bir şekilde ödenmesi gerektiğini vurgulamaktadır. 

Öğretmenler okul sporlarına katılmak istemiyor!

Okul sporları için öğrencilerini müsabakaya götüren beden eğitimi öğretmenleri yaşanan bu sorundan dolayı artık okul spor müsabakalarına katılmak istemiyor. Öğretmenlerin yaptığı açıklamalarda "Biz çocuklarımız için fedekarca çalışıyoruz. Onlar için dersimiz olmadığı günlerde dahi müsabakalara gidiyoruz. Üstüne birde müsabakaların ders dışı çalışmalarımıza denk geldiğinde okul yönetimiyle sorun yaşayıp ek derslerimizi kesiliyor. Durumu anlatmamıza rağmen yine aynı şekilde sorunlar yaşıyoruz. Bundan sonra okul sporlarına katılmayı düşünmüyoruz."

Çözüm çok basit!

Çözüm normal şartlarda çok basit! Beden eğitimi öğretmenleri okul yönetimine bu protokolü ek yapıp bir dilekçe yazmaları ya da okul yönetimine bu protokolü göstermeleri yeterli olacaktır. Fakat protokolden bir haber yöneticiler, bu protokolü geçerli saymıyorlar. Bu yöneticiler protokolü okumalarına rağmen yok sayıp ek ders yönetmeliğinin 17. maddesine bakarak ek derslerin ödenmeyeceğini söyleyip beden eğitimi öğretmenlerini mağdur etmektedirler. Net çözüm için (MEB'de yönetmelikler genelde yorumlamaya dayalı olduğu için) Milli Eğitim Bakanlığı ya bir yazıyla bu protokolün geçerli olduğunu ve uygulanması gerektiğini, protokolün 7-1.9 maddesine göre okul sporları müsabakalarında görev alanların bu faaliyetleri ders dışı eğitim çalışmaları kapsamında değerlendirerek ek ders ödemelerinin yapılması gerektiğini tüm illere göndererek bu sorunu basit bir şekilde çözebilir. Ya da "Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 17. maddesine" bu maddeyi ekleyip sorunu kökünden çözebilir. 

Ben çözümü bu şekilde çözebildiysem herhalde liyakatlı yöneticilerimiz benden daha iyi düşünüp bu sorunu daha basit bir şekilde çözerler diye düşünüyorum. 

 

Kerem BALYEMEZ
BESYAD Başkanı