Geçtiğimiz günlerde MEB Örgün ve yaygın eğitimi destekleme ve yetiştirme kursları ile ilgili internet sitelerine düşen Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Şaban CENGİZ imzalı görüş yazısında; ilkyardım, bilgisayar kullanımı, voleybol, badminton, beden eğitimi, müzik derslerinden destekleme ve yetiştirme kursları açılamayacağını bildirmişti.

Oysaki Hayat Boyu Öğrenme birimindeki arkadaşlar bu destekleme ve yetiştirme kursları yönergesini dikkatli bir şekilde incelememişler. Çünkü yönergenin 10. maddesinde aynen şu şekilde diyor.

"Kurslar, öğrenci/kursiyer vevelilerden gelen istek üzerine kurs merkezlerinde belirlenen dersler içinaçılır."

Yönetmeliğin tamamını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

http://mevzuat.meb.gov.tr/html/orgundestek_1/orgundestek_1.html

Bu maddeye istinaden öğrenci velisi 21/5/2010 tarihli ve27587 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği,7/9/2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Millî EğitimBakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile 26/7/2014 tarihli ve 29072sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim veİlköğretim Kurumları Yönetmeliğindeki istediği bir dersten kurs açılmasını talep edebilir.

Görüş yazısında valiliklere gönderilen destekleme ve yetiştirme kurslarında tereddütte düşülen hususlar konunun belirtildiği söylenmektedir. Yazıyı inceledik ve Hayat Boyu Öğrenme birimindeki arkadaşlarımızın baştan savma bir yazı yazarak insanları iyice tereddütte düşürdüklerini gördük. Çünkü gönderilen yazıda konuyla ilgili hiç bir şekilde açıklama yapılmamıştır. Bizce konuyla ilgisi olabileceğini düşündüğümüz aşağıdaki madde yer almaktadır. Bu madde de ise top il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine atılmıştır. Bu da yanlıştır. İşte ilgili kısım:

İlgili maddenin ilgili yazısı:
Ayrıca, bu kurslarda öğrencilerin ihtiyaç duydukları derslerde desteklenmeleri ve geliştirilmeleri amaçlanmaktadır. Bu nedenle, kurs verilecek derslerin belirlenmesinde öğrenci ve velilerinden gelen talepler ile ögrencilerin desteklenmelerine gerçekten ihtiyaç duyulan derslere öncelik verilmesinin uygun olacagı değerlendirilmektedir. Bu konuda da yetki ve sorumluluk il/ilçe millî egitim müdürlüklerine bırakılmıştır.

Tereddütte düşülen konular hakkında yazıyı indimek için tıklayınız....

Milli Eğitim Bakanlığı nın Hayat Boyu Öğrenme birimindeki arkadaşlarımız görüş yazısını hazırlarken bu ayrıntıyı dikkatten kaçırmışlardır.  

Beden eğitimi öğretmenlerinin basındaki temsilcisi Türkiye nin Beden Eğitimi ve Spor Portalı (www.bedenegitimi.gen.tr) olarak; Milli Eğitim Bakanlığı na sesleniyoruz.

"Derslerimiz sadece Türkçe, matematik, fizik kimya vb. derslerden ibaret değildir. Yarış haline gelen günümüz sisteminde çocuklarımızın ve gençlerimizin öncelikli ihtiyacı spor, müzik ve resimdir. Çocuklarımızın ve gençlerimizin diğer dersler dışında bunlara da ihtiyacı vardır. Şu sistemde gerçek ihtiyaçta budur. Lütfen sporu sevelim, sevdirelim. MEB nın 81 İl e  yeni bir görüş yazısı göndererek kafa karıştıran bu konuyu burada sonlandırmasını istiyoruz."

www.bedenegitimi.gen.tr / Özel Haber