Atletizmin en uzun mesafeli koşusudur.


• Maraton tam 42195 m olarak yapılan çok zor bir dayanıklılık yarışıdır.
• Koşunun adı MÖ 490’da Eski Yunanistan’daki Maraton Savaşı’ndan gelir.
• Modern anlamda bu koşu, 1896’da Atina Olimpiyatları programında yer almıştır.
• İlk koşulduğunda 40 km olarak koşulan maratonun mesafesi,1924’te Uluslararası Atletizm Federasyonunun (IAAF) kararıyla 42195 m’ye çıkarılmıştır.
• Maraton koşusu, uzunluğu nedeniyle pistte değil yollarda koşulur ve son 400 m’si stadyum içerisinde seyircilerin önünde bitirilir.
• Maraton koşusunun kesinleşmiş bir parkuru olmadığı için yarışlarda dünya rekorları tutulmaz. Koşunun düzenlendiği yarışlarda en iyi dereceden bahsedilir.

En kısa maraton kaç km?

Yarı maraton, 21,0975 km (ya da yaklaşık 13 mil 193 yard) uzunluğundaki bir yol koşusu kategorisidir. Uzunluğu maratonun yarısıdır ve genellikle şehir içi caddelerde koşulur. Maratonu tamamlamakta zorlanan ve o zorluk seviyesine ulaşamamış koşucular için popüler bir koşudur.

Maraton dünya rekoru kaç?

Kenyalı koşucu Kelvin Kiptum, erkekler maratonunda dünya rekoru kırdı. Kiptum, ABD'de gerçekleştirilen Şikago Maratonu'nda 2:00:35'lik derecesiyle maratonda dünya rekorunun yeni sahibi oldu. 23 yaşındaki atlet, bu derecesiyle vatandaşı Eliud Kipchoge'nin rekorunu 34 saniye geliştirdi.

Kadınlarda ise Etiyopyalı atlet Tigist Assefa, Berlin Maratonu'nda kadınlar dünya rekorunu kırdı. Almanya'nın başkenti Berlin'de zafere ulaşan Assefa, çizgiyi 2 saat 11 dakika 53 saniyede geçti.

Maraton Koşusu Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Adımların kısa olması
- Dizlerin yerden az kalkması
- Ayağın orta bölümüyle yere basması
- Koşu esnasında gövdenin dik tutulması
- Kolların ileriye ve geriye fazla hareket etmemesi
- Koşarken nabzı artıracak ani hareketler yapmaması
- Temponun iyi ayarlanması ve tempoya uygun nefes alınıp verilmesi