Bireysel Genç Girişimci (BİGG) Spor Ödülleri sahiplerini buldu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının TÜBİTAK destekli düzenlediği, BİGG Spor Ödülleri Yarışması'nın kazananlarına ödülleri, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir törenle verildi. Törene, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı.

 

"Sporun tüm parametrelerinde parmakla gösterilen ülke olacağız"

Törende bir konuşma yapan Mehmet Muharrem Kasapoğlu, bugün güzel bir başlangıç gerçekleştirdiklerini ve Türkiye'nin bugünlerini, yarınlarını dert edinen girişimcilere teşekkür ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye; sanayisiyle, üretimiyle, teknolojik atılımları, altyapısı, doğal kaynaklarıyla artık bir elmas gibi parlıyor. Bugün spor teknolojilerinde yeni bir adımı birlikte atıyoruz. Türkiye Yüzyılı'nda, sadece sportif performans anlamında zirvede olmayacağız. Ülkemizin sadece muhteşem spor tesisleri, modern altyapısı anılmayacak. Sporun tüm parametrelerinde, spor ekonomisinde, spor turizminde, spor sanayisinde parmakla gösterilen bir ülke konumuna geleceğiz. Türkiye, sporun teknolojiyle olan entegrasyonunu güçlendirecek ve spor altyapımız yeni ufuklara yelken açacak. Tekstilden ayakkabıya, teknik antrenman malzemelerine, performans destekleyici yüksek teknolojik ürünlerden yapay zeka ürünlerine, yani sporda sanayi ve teknoloji anlamında Türkiye Yüzyılı'na inşallah adımızı yazdıracağız. BİGG Spor Ödülleri, bu hedefin ilk adımlarından biri. Sporun yarınlarına yön verecek teknolojik tabanlı fikirler ilk kez bir çatı altında bir araya geliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile değerli bir adım attık ve daha pek çok birlikteliği gerçekleştirdik."

"Projelerimizi 3 hedef kitle üzerinde yürütüyoruz"

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte, pek çok taassubun geride kalması gibi Türkiye'de artık kurum taassubunun da geride kaldığını aktaran Kasapoğlu, "Artık bir araya gelen, birlikte elini taşın altına koyan kurumlar var. Birlikteliklerinden çıkan sinerji ve başarıyı birlikte gözlemliyoruz. Bu vesileyle birlikte yol yürüdüğümüz, hayallere yelken açtığımız Sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank'a, değerli ekibine, TÜBİTAK'a ve tüm paydaşlarımıza, çalışma arkadaşlarıma gönülden teşekkürlerimi sunuyorum." diye konuştu.

Spor teknolojilerinde ne kadar yenilikçi olunursa, spor dünyasına yönelik çözüm stratejileri ne kadar geliştirilebilirse ülkenin küresel gücünün de o oranda artacağını aktaran Bakan Kasapoğlu, şöyle devam etti:

"Her alanda olduğu gibi sporda da milli ve yerli üretime özel bir önem arz etmemiz gerekiyor. Biz bu süreçte projelerimizi 3 temel kitle üzerinden yönetiyoruz. İlk kitlemiz akademisyenlerimiz. Üniversitelerde yaptığımız çağrıya, spor araştırmaları çağrılarına akademi dünyasından tam 459 proje başvurdu, 11 farklı alanda proje üretildi ve 31 farklı projeye de fon desteği sağladık. Bu yıl da yeni bir çağrıya çıkacağız, akademiye verdiğimiz desteği büyüteceğiz.

Bir diğer hedef kitle gençlerimiz. Onların teşebbüs ruhu noktasında çok güçlü şuura sahip olmaları, dünyayı yorumlama kabiliyeti elde etmeleri teknolojik çerçevede son derece önemli. Bu bakış açısını kazandırmaya yönelik, onların cesaretlerini arttırmaya yönelik pek çok uygulamayı hayata geçiriyoruz. Başarılı genç girişimcilerimizi üniversite gençliğiyle bir araya getiriyoruz.

Üçüncü hedef kitlemiz, müteşebbislerimiz, yani sanayicilerimiz. İlk adımımızı, yurt dışından ithal edilen spor malzemelerinin ülkemizde üretilebilecek bir pozisyona getirilebilmesi için attık, altyapı çalışması yapıldı. Bu malzemeleri satın alarak değil bizzat üreterek, ihraç ederek karşılama gayretimiz var."

Yerlilik ve millilik taşıyan ürünlere yönelik hedef

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte ithal spor malzemelerinin yerlileştirilmesine yönelik bir projeyi de hayata geçireceklerini ve modern pentatlon ekipmanlarının yerlileştirilmesini bu proje sayesinde tamamladıklarını dile getiren Kasapoğlu, "28 spor federasyonumuzla, yerlilik ve millilik taşıyan ürünler hedefimize, hızlı, kapsamlı, uyumlu bir şekilde, ahenkle yürüyoruz. Kayaktan su sporlarına, yelken, kano, okçuluğa, pek çok alanda yerli-milli ürünleri daha fazla bir şekilde göreceğiz inşallah." ifadelerini kullandı.

Yerlilik için federasyonların özel sektörle beraber AR-GE çalışmalarına destek olması gerektiğinin altını çizen Bakan Kasapoğlu, Konya'da gerçekleştirilen İslami Dayanışma Oyunları'na değinerek, "Tarihin en geniş katılımlı, en güçlü organizasyonu ülkemizde gerçekleşti. 55 ülkeyle, 10 bine yakın sporcuyla adeta bir bölgesel değil global anlamda güçlü bir çalışmaydı. İlk kez milli, yerli çözümleri başarıyla uyguladık. Destek olan paydaşlara teşekkür ederim." diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ülkemizin şirketlerini desteklemek, gerektiğinde hizmet almak ve özellikle yerlileşmede, her bir ürünün Bakanlık olarak ilk müşterisi olacağımızın da mesajını güçlü şekilde vermek isterim. Bu ürünlerin yaygın kullanılması adına, uluslararası piyasalara erişimi adına Bakanlık olarak kurum kuruluşlarla sanayicilerin her daim yanında olacağımızı ifade etmek isterim. BİGG'de de 84 firmayı gönülden kutluyorum. Pek çok başvuru var farklı konularda. Bu buluşmanın gençlerimiz için bir ilham vesilesi olduğunu gözlemliyorum. Bu süreçlere katkı verenlerin hepsi kazanandır. Türkiye aynı zamanda spor teknolojilerinde de bir marka, bir öncü ülke olacaktır, buna inanıyorum. Katkısı olan herkes, büyük çabayla, özveriyle bu yürüyüşüne devam edecektir. Biz de Bakanlık olarak bu inancımızı diri tutmaya devam edeceğiz. Bu yolda, tüm paydaşlarımızla, sinerji ortaya koyarak bu yürüyüşe devam edeceğiz."

TÜBİTAK Başkanı Mandal: "Protokol çerçevesinde, farklı başarılara birlikte imza atıyoruz"


Törende Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da konuştu.

Mandal, TÜBİTAK olarak girişimcilerin teknoloji ve yerlilik odaklı iş fikirlerini kuracakları AR-GE potansiyeli olan firmalarda ticari ürünlere ve hizmetlere dönüştürebilmesi için desteklediklerini söyledi.

İş fikirlerini, iş planlarına dönüştürmek üzere 2015 yılında BİGG'in uygulayıcı kuruluş sürecini başlattıklarını belirten Mandal, "Bu vasıtayla da tüm Türkiye'deki girişimci adaylarına ulaşmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda girişimcilik ekosisteminin dinamik yapısına hızlı bir şekilde eşlik etmek için biz de süreçlerimizi güncelliyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu kapsamda atılan adımları anlatan Mandal, şöyle konuştu:

"Üniversitelerimizin teknoparkları üzerinden olan bu süreci de çok daha geniş bir ekosisteme yaymak istedik. Özellikle 2022 yılındaki yapmış olduğumuz çağrı sonrasında, 134 uygulayıcı kuruluşumuz, yani iş fikirlerini iş planına dönüştürme noktasında hızlandırıcı eğitimini vermek üzere bu sürece dahil oldular ki bu gerçekten ülkemiz ve girişimcilik ekosistemimiz için çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Üniversite ve teknoparkların yanında bankaların, fon kuruluşlarının yatırımcı ağlarının hızlandırma sürecine dahil olması ve daha da önemlisi 35 kadar sermaye şirketinin de bu sürece dahil olmasını çok kıymetli buluyoruz."

Mandal, TÜBİTAK olarak vermiş olduğumuz sanayiye hibe destek programının da alternatif değişen ekosistemin getirmiş olduğu yaklaşımlar çerçevesinde yenilikçi modellere doğru dönüştürme aşamasında olduklarını söyledi.

Sporcular ve antrenörlerin yeni teknolojileri kullanarak performanslarını geliştirirken, izleyicilerin de spor etkinliklerinde daha zengin deneyimler elde ettiğini vurgulayan Mandal, "Farklı nedenlerle spordan uzak olan kişileri de bu teknolojilerden yararlanarak hayallerini gerçekleştirebiliyor. Birlikte geliştirme ve birlikte başarma yaklaşımıyla yaptığımız protokol çerçevesinde, farklı başarılara birlikte imza atıyoruz. Geçtiğimiz yıl Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen spor araştırmaları çağrısına, spor bilimleriyle bağlantılı olarak disipliner arası yaklaşımla farklı disiplinleri kapsayan çok sayıda proje başvurusu yapıldı. Bu program kapsamında da 31 proje desteklendi." diye konuştu.

Bu projede desteklenen firmaların bazılarının BİGG Spor Ödülleri'nde ilk 20'e girmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Mandal, TÜBİTAK olarak girişimcilere destek vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

İlk 5'e giren firmalar BİGG spor kupasının sahibi oldu

 

Gençlik ve Spor Bakanlığıyla imzalanan "Bilimsel Araştırma, Girişimcilik ve Gençlerde Bilimsel Farkındalığın Artırılmasına İlişkin İşbirliği Protokolü" kapsamında, BİGG Spor Ödülleri Yarışması'nda, Hercules Biyomedikal, İVMES Spor Teknolojileri, Sensiball VR, NAVEK Sportif Ürünler ve Danışmanlık, Filament Technology Mühendislik Danışmanlık firmaları ilk 5'e girerek toplam 1 milyon lira para ödülü ile BİGG spor kupasının sahibi oldu.

Yarışmada 6 ila 10'uncu sıralarda yer alan yarışmacılar mansiyon ödülü alırken, 11 ila 20'inci sıralarda yer alan yarışmacılara teşekkür belgesi verildi.

TÜBİTAK destekli yarışma, sporla ilişkili tüm alanlarda yenilikçi yaklaşımların geliştirilmesi, teknolojik girişimciliğin desteklenmesi, spor teknolojileri alanında farkındalığın artırılmasını amaçlıyor.

Yarışmaya, "Spor teknolojilerinde artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları", "Sporda yapay zeka uygulamaları", "Sporda giyilebilir teknolojiler", "Bireysel ve takım takip-analiz sistemleri", "Sporda antrenman, rehabilitasyon ve sağlık teknolojileri", "İthal spor malzemelerinin yerlileştirilmesi" ile "Sporda yapay uzuv/protez teknolojileri" kategorilerinde 84 teknolojik girişim başvurdu.

Yarışmaya katılan ürünler, TÜBİTAK, Bilişim Vadisi, Teknopark İstanbul ile Artaş Grubu'nun katkılarıyla düzenlenen ödül töreni öncesinde, AKM Tiyatro Sahnesi Fuaye Alanı'nda sergilendi.

Yarışma kapsamında gün içinde AKM Yeşilçam Sineması'nda uzman konuşmacıların katılımıyla paneller düzenlenirken. "Engelsiz Teknolojiler, Zirve Spor Performansı", "Madalyonun Diğer Yüzü: Finansal Yatırım Alanı Olarak Spor Teknolojisi" ve "Sporda Dijital Dönüşüme Ayak Uydurmak" başlıklı oturumlarda spor ve teknoloji ilişkisi ele alındı.

Öte yandan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ödül takdimi esnasında, ilk 5'e giren firmalara verilecek olan 200 biner liralık ödülün artırılması talebi üzerine, "Desteğimiz 200 bin TL idi. 300 bin TL vermiş olalım arkadaşlarımıza. Hayırlı uğurlu olsun." dedi.