Eskrim Sporu Nedir ?
Eskrim, önceden saptanmış kurallara göre, farklı teknik özelliklere sahip, kesici ve delici olmayan FLÖRE, EPE ve KILIÇ olarak isimlendirilen üç silahla yapılan Olimpik bir mücadele sporudur.
Eskrim, satranç gibi, birkaç hamle sonra ne yapılması gerektirdiğini düşündürdüğü gibi, bunun çok kısa sürede olması gerektiğinden zamanında karar verme, dikkat, sürat, dayanma gücü gibi kişisel refleks ve yeteneklerin gelişmesine yararlı bir spordur.
Maçlar, 2 Eskrimci arasında, vuruşma alanı 14mt. x 2 mt. olan bir pist üzerinde yapılır. Pistin ortasından sağa ve sola doğru 2'şer metre mesafede başlama çizgisi bulunur. Müsabıklar vuruşmaya başlamadan önce, başlama çizgisinde durup önce selamlaşırlar, sonra da "en Garde" (vuruşmaya başlama) pozisyonuna geçerler ve hakemin "başlayın" komutu ile vuruşmaya başlarlar. Her üç branşda da vuruşma sonucunda meydana gelen tuşları gösteren elektronik bir cihaz mevcuttur. Hakem bu cihazın yardımıyla ve atak, savunma gibi hareketleri dikkate alarak tuşu kimin yaptığını belirler. Tuş göstergesi olarak da isimlendirilen bu cihaz üzerinde beyaz, kırmızı ve yeşil olmak üzere 3 değişik renkte lamba bulunur. Kırmızı ve yeşil renkli lambalar geçerli tuşları, beyaz lamba ise geçersiz tuşları göstermektedir.
Flöre ve Epe hem erkekler hem de bayanlar tarafından yapılmakta, Kılıç ise geçen yıla kadar sadece erkekler tarafından yapılmakta idi. Artık her üç dalı da hem erkekler hem de bayanlar yapmaktadır.
Müsabaka organizasyonunda, öncelikle yarışmaya katılan eskrimcilerin kuvvet (klasman) sıralamasının yapılabilmesi için küme müsabakaları yapılır. Küme müsabakalarında süre maksimum 4 dakikadır. 5 tuş yapan galip sayılır. Ancak sürenin bitiminde müsabıklar eşit durumda ise (beraberlik hali) her maçta kimin galip geleceğinin belirlenmesi için hakem tarafından önceden kur'a atışı yapılır. Klasman turundan sonra yarışmaya katılan sporcu sayısına göre, 8-16-32 veya 64'lük Direkt Eleminasyon maçları yapılır. Direkt Eliminasyon maçları toplam 15 tuş üzerinden ve maksimum 3'er dakikalık 3 set şeklinde yapılır. Maç, eskrimcinin 15 tuş yapması veya Yönetmelik gereği sürenin bitimiyle
ESKRİM yarışmaları nasıl yapılır ?
Maçlar 14 mt. x 1,5 - 2 mt. boyutlarında bir madeni pist üzerinde, iki eskrimci arasında yapılır. Müsabıklar vuruşmaya başlamadan önce, pistin ortasından sağa ve sola ikişer metre mesafedeki başlama çizgilerinde durup, selamlaşır, sonra da "en garde" (vuruşma) pozisyonu alırlar ve hakemin "Başlayın" komutunu beklerler. Hakem, vuruşma sırasında meydana gelen tuşları gösteren elektronik cihaz yardımıyla ve atak, karşı atak gibi hareketlerde kuralları uygulayarak, tuşu kimin yaptığını belirler. Tuş göstergesi olarak da isimlendirilen bu cihaz üzerinde beyaz, bir eskrimci için kırmızı diğeri için yeşil olmak üzere 3 değişik renkte lamba bulunur. Kırmızı ve yeşil lambalar geçerli tuşları, beyaz lambalar ise geçersiz tuşları gösterir.
Eskrim yarışmaları, her üç silahta (flöre, epe ve kılıç) bireysel ya da takım olmak üzere erkekler ve bayanlarda ayrı ayrı düzenlenir.
Bir yarışmaya katılan eskrimcilerin ön sıralamasının yapılabilmesi için, önce küme müsabakaları yapılır. Küme müsabakaları beş tuş üzerinden oynanır ve maç (vuruşma) süresi en çok 4 dakikadır. Bu süre dolmadan beş tuşa erişen eskrimci, ya da sürenin dolması halinde sayıca önde olan eskrimci maçı kazanır. Ön sıralama turundan sonra yarışmaya katılan sporcu sayısına göre, 8-16-32-64 veya 128'lik Direkt Eleme maçları yapılır. Bu maçlar, 3'er dakikalık 3 bölümde, toplam 15 tuş üzerinden yapılır; ya 15 tuşa erişen eskrimci, ya da toplam süre bittiğinde, ileride olan maçı alır.
ESKRİM 'de kişisel müsabaka malzemesi neleri içerir ?
Müsabık sporcunun malzemesi şunlardan oluşur:
* Vücudu koruyan bir iç güvenlik giyisisi ve üzerine giyilen bir eskrim elbisesi,
* Maske, silah, vücut kordonu, eldiven, çorap ve ayakkabı.
Flöre'de ve Kılıç'ta geçerli tuş yüzeylerinin belirlenmesi için, bunlardan başka, madeni kumaştan bir yelek giyilir.
Flöre
Flörenin ağırlığı en çok 500 gr.dır. Toplam uzunluğu en çok 110 cm.dir. Esnek çelikten namlusunun ucunda, tuş yapıldığında elektrik devresini kesen ve 500 gr'dan büyük basınçlarla çalışan yaylı bir dürtüş düğmesi; el tarafında ise, tas, kabza ve bağlantı prizi vardır. Yalnızca dürtüşler tuş sayılır.
Epe
Ağırlığı en çok 770 gr.dır. Toplam uzunluğu en çok 110 cm.dir. Esnek çelikten namlusunun ucunda, tuş yapıldığında elektrik devresini tamamlayan ve 750 gr.dan büyük basınçlarla çalışan, yaylı bir dürtüş düğmesi; el tarafından ise, tas, kabza ve bağlantı prizi vardır. Yalnızca dürtüşler tuş sayılır. Geçerli tuş yüzeyi bütün vücudu kapsar.
Kılıç
Ağırlığı en çok 500 gramdır. Toplam uzunluğu en çok 105 cm.dir. Namlusu çeliktendir. Namlunun ucunda Flöre'de ve Epe'de olduğu gibi yaylı bir düğme yoktur. Hedefe vuruş ya da dürtüş şeklinde yapılan tuşlar elektronik cihaz tarafında gösterilir.