Geçtiğimiz yılın şampiyonları Kaori Sakamoto, Shoma Uno, Riku Miura/Ryuichi Kihara ve Madison Chock/Evan Bates’in ünvan koruma mücadelesi içinde olacağı yarışma her branşta zorlu geçecek. Sezon boyu gösterdikleri performanslarla farklı noktalarda üstünlüklerini ortaya koyan patencilerin arasında hiçbir ismin altın madalya kazanmasına kesin gözüyle bakılamıyor. Bu durum seyir zevki yüksek bir Dünya Şampiyonası potansiyeli doğuruyor.


Deanna Stellato-Dudek/Maxime Deschamps ilk dünya şampiyonluğunun peşinde

Son birkaç sezondur çiftler pateninde dikkatleri üzerine çeken ve hikâyesi en çok anlatılan çift, Deanna Stellato-Dudek/Maxime Deschamps çifti. Bu durum daha çok Stellato-Dudek’in hayranlık uyandıran spor hayatından kaynaklanıyor. Daha önce teklerde yarışan ve 2016 yılında, 16 yıllık aranın ardından yeniden çiftlerde yarışmaya başlayan patenci asıl ilgiyi partner değiştirip Maxime Deschamps ile kaymaya başladığında çekti. 2021-2022 sezonunda katıldıkları ilk uluslararası yarışmalarda elde ettikleri başarılarla birlikte Stellato-Dudek’in neredeyse 40 yaşında oluşu çok konuşuldu. İkili bu sene favori olarak geldikleri Grand Prix Finali’nde 3. olarak hayal kırıklığı yaşadı. Ancak daha sonra Dört Kıta Şampiyonası’nda altın madalya almayı başardı. Sporcu geçmişi ve başarılarıyla bu yıl ISU Ödülleri’nde Özel Başarı Ödülü’nü kazanan Stellato-Dudek, partneriyle birlikte bu Dünya Şampiyonası’nın en güçlü altın madalya adayı. Kanada’yı temsil eden ikili şampiyon olmayı başarırsa ülkelerine 8 yıl sonra tekrar Dünya Şampiyonluğu’nu kazandırmış olacak, hem de kendi evinde.

Gürcistan için yarışan Anastasiia Metelkina/Luka Berulava yarışmanın en dikkat çeken çiftlerinden. Aynı zamanda hem Büyükler’de hem de Gençler’de yarışan çift, bu yıl Avrupa Şampiyonası’nda 2., Gençler Grand Prix ve Dünya Gençler Şampiyonası’nda 1. oldu. Henüz bir yıldır birlikte yarışan çiftin güçlü rakipleri var ancak kendileri de aynı derecede güçlü ve doğal podyum adayı.

Minerva Fabienne Hase/Nikita Volodin çifti çok başarılı bir Grand Prix serisi geçirdi. GP Espoo ve NHK Trophy’nin ardından Grand Prix Finali’nde de 1. olmayı başardılar. Buna rağmen favorilerden biri olarak başladıkları Avrupa Şampiyonası’nda ancak 5. olabildiler. Almanya’yı temsil eden çift aslında kısa programı 2. sırada bitirmişti ama serbest programı 6. sırada tamamlayınca Avrupa kürsüsüne çıkamadı. Fakat yıl boyu sergiledikleri performans düşünülünce madalya adayı çiftler arasında sayılmayı hak ediyorlar.

Bir diğer Alman çift Annika Hocke/Robert Kunkel, sezonu inişli çıkışlı derecelerle geçirdi. Durumları vatandaşları kadar güçlü görünmese de ilk beşte kendilerine yer bulabilirler. Macaristan’ı temsil eden Maria Pavlova/Alexei Sviatchenko ise Dünya Şampiyonası’na Avrupa 4.sü olarak geliyor. Özellikle Alman çiftlerle bir sıralama yarışına gireceklerine kesin gözüyle bakabiliriz.

İtalya’yı Dünya Şampiyonası’nda iki çift temsil edecek: Lucrezia Beccari/Matteo Guarise ve Sara Conti/Niccolo Macii. Aslında bu çiftlerin arasında Rebecca Ghilardi/Filippo Ambrossini’yi de anmak mümkündü. Ancak yeni bir çift olan Beccari/Guarise’nin sürpriz sayılabilecek Avrupa Şampiyonluğu onlara sağlam bir Dünya Şampiyonası bileti kazandırdı. Sadece iki çift gönderme hakkı olan İtalya için diğer çiftin kim olacağı tartışması yaşandı. Geçen yılın Avrupa Şampiyonu ve Dünya 3.sü, bu yılın Avrupa 6.sı Conti/Macii mi, bu yılın Avrupa 3.sü ve henüz Dünya Şampiyonası’nda yarışamamış olan Ghilardi/Ambrossini mi? İtalyan Federasyonu oyunu son Dünya Bronz madalyası sahibi çiftinden yana kullandı ve Dünya Şampiyonası’nda ilk beşe girme potansiyeli olan Ghilardi/Ambrossini yine sırasını beklemek durumunda kaldı. Pek çok hayran açısından İtalya’nın çiftlerde üç temsil hakkının olmayışı üzüntüyle karşılanıyor. Yarışmaya gelen her iki çiftin de madalya şansı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Son olarak Japon Riku Miura/Ryuichi Kihara’dan söz etmemek olmaz. Geçtiğimiz yılın Dünya Şampiyonu çift ünvanını korumak için yarışmaya geliyor. Ancak tüm yılı Kihara’nın sakatlığı nedeniyle yarışmadan uzak geçiren çiftin eski gücünde olup olmadığı soru işareti. Gerçi Şubat ayı başında katıldıkları ve kendileri için bu yılın ilk büyük yarışı olan Dört Kıta Şampiyonası’nda 2. olmayı başardılar. Bu yarışmada kendilerini geçen Kanadalı Stellato-Dudek/Deschamps çiftiyle Dünya Şampiyonası’nda da ciddi bir mücadele içinde olacaklar. Ancak kendilerinin yokluğunda iyi dereceler alan Avrupalı rakipleri de onlar için tehlike doğuruyor. Çiftin ünvanını koruması epey güç olacak.

Erkekler yarışında büyük çatışma

Erkekler yarışının sonucunu tahmin etmek zor. Hem 4lü axel’ı hem de diğer zor ve puan değeri yüksek 4lü atlayış ve kombinasyonlarıyla Ilia Malinin bu kez kimseye geçit vermeyecek gibi görünüyor. Serbest programda biri 4lü axel olmak üzere tam altı adet dörtlü atlayış gerçekleştirme kapasitesi olan patenci hâlihazırda erkeklerde sezonun en yüksek puanını da elinde bulunduruyor. Üstelik geçtiğimiz yıllarda çok eleştirilen artistik yönü bu yıl daha çok takdir ediliyor. Yine de Malinin’in Dünya Şampiyonluğu’na kesin gözüyle bakmak zor. Shoma Uno, Yuma Kagiyama ve Adam Siao Him Fa varken böyle bir kesinlikten söz edilemez.

Shoma Uno son iki yılın şampiyonu olarak geliyor bu yarışmaya. Yıllar içinde belli bir istikrara kavuşmuş tekniği, patenini ve bedenini kontrol gücü ve bunu sunumuna yansıtması ona hem teknik hem de artistik yönden ayrı bir yer kazandırıyor. Bu ustalık, puanlarına da yansıyor. Malinin karşısında üstünlük kurmaktaki en büyük avantajı da bu. Uno, Final dâhil bu yıl katıldığı tüm Grand Prixlerde 2. oldu. Sırasıyla Adam Siao Him Fa, Yuma Kagiyama ve Ilia Malinin’e yenildi. Yarışmaların ardından verdiği röportajlarda sıralamasına değil, performansına odaklandığını söyledi. Dünya Şampiyonası’na sadece iyi bir performans sunmak için mi gelecek, ünvanını korumak için taktik mi geliştirecek göreceğiz.

Geçtiğimiz yıl sakatlık nedeniyle yarışmalardan çekilen Yuma Kagiyama bu yıl güçlü bir dönüş yaptı. Grand Prix Finali’nde Malinin ve Uno’nun ardından 3. oldu. Her ikisinin de yer almadığı Dört Kıta Şampiyonası’nda 1. oldu. Ancak Kagiyama, NHK Trophy’de Shoma Uno’yu geçip 1. olmayı başarmıştı. Bu yıl babasının yanı sıra Carolina Kostner ile de birlikte çalışmaya başlayan Kagiyama’nın sunum gücü üzerinde Kostner’in etkisi belli oluyor. Lori Nichol ve Shae-Lynn Bourne’e ait koreografilerinin yanı sıra, özellikle adım dizilerindeki soluk kesen ustalığı seyircilerle birlikte hakemleri de etkiliyor. Ayrıca çoğu zaman dörtlü salchow atlayışından kusursuza yakın puanlar almayı başarıyor.

Fransa’nın yükselen yıldızı Adam Siao Him Fa, bu yıl Ilia Malinin’i yenen tek isim oldu. Grand Prix de France’ın kısa programında neredeyse başa baş bir puanla Malinin’in ardında yer alan Him Fa, serbest programda Malinin’i geçmeyi başardı. Grand Prix Finali’nde hayal kırıklığı yaşayarak 4. olan patenci, Avrupa Şampiyonası’nda altın madalyayı alarak ünvanını korudu. Puan değeri yüksek dörtlü atlayışlarıyla yüksek artistik gücünü birleştirmeyi başaran Him Fa’nın da madalya şansı yüksek.

Altın madalya yarışının bu dört isim arasında geçeceği aşikâr ancak ilk beşte olmak, hatta madalya kazanmak için yarışacak başka güçlü isimler de var. Güney Koreli patenci Junhwan Cha yarışmaya geçen yılın 2.si olarak geliyor. Bu sezon başında sağ bileğindeki sakatlık yüzünden düşük bir performans gösteren patenci bazı yarışmalardan çekilmek zorunda kaldı. Dünya Şampiyonası’na gelebilmesi için ülke şampiyonasına katılıp derece alma zorunluluğu bulunması nedeniyle bileği iyileşmemiş olmasına rağmen Kore Ulusal Şampiyonası’na katıldı ve kazandı. Ardından Dört Kıta Şampiyonası’na giden Cha, burada da bronz madalya almayı başardı. Henüz tam olarak iyileştiği şüpheli olan patenci yine de ilk beş şansını koruyor.

Japon Kao Miura da dikkatle izlenmesi gereken isimlerden. Miura, Grand Prix ayaklarında 1.lik ve 2.lik almıştı ancak Final’i 5. olarak tamamladı. Bu yıl Dört Kıta’da yarışmayan Kao Miura geçen yıl bu şampiyonada altın madalya kazanmıştı. Miura madalya yarışında göz ardı edilemeyecek isimlerden. Bu yıl Avrupa Şampiyonası’nda sürpriz yaparak 2. olan Aleksandr Selevko en son 20/21 sezonunda Dünya Şampiyonası’nda yarışmış ve 16. olmuştu. Avrupa Şampiyonası’ndaki başarısıyla dikkatleri üzerine çeken isim üzerinde özellikle yoğun bir hayran baskısı var. Baskıyı kaldırabilecek ve kendini üst sıralara taşıyabilecek mi göreceğiz. Birkaç yıldır yaşadığı sakatlık nedeniyle gerilerde kalan Jin Boyang ise bu yıl daha güçlü görünüyor. Sakatlığı nedeniyle repertuarından çıkardığı 4lü lutzu yeniden temiz bir şekilde gerçekleştirmeye başlayan Boyang’ın ilk yediye tutunma şansı var. ABD Ulusal Yarışması’nda 2. olarak Dünya Şampiyonası’na gelen Jason Brown’ın ise en büyük silahı bileşen puanlarının gücü. Gösteri programlarına ağırlık veren Brown’ı bu yıl çok az yarışmada gördük. Paten hâkimiyeti ve kayış becerileri üst düzey olan patencinin dörtlü atlayışı yok. Geçmişte bileşen puanlarının yüksekliği ile üst sıraları almayı başaran Brown’ın rakipleri sadece teknik değil artistik yönden de güçlü olduğu için bu yarışmada çok şansı yok. Zaten kendisi de hangi sırayı alacağı üzerinde düşünmediğini söylüyor. Brown, sıralamadan bağımsız olarak kendisini her daim izletmeyi başaran bir patenci.

Bu Dünya Şampiyonası’nda ülkemizi Ulusal Şampiyonumuz Burak Demirboğa temsil edecek. Şampiyonadaki tek temsilcimiz olan Demirboğa geçen yıl Dünya Şampiyonası’nı 28. sırada tamamlamıştı.

Kaori Sakamoto üst üste üçüncü kez şampiyon olabilecek mi?

Japon Kaori Sakamoto son yıllarda büyük bir istikrar gösteriyor. Onu üst üste hata yaparken izlediğimiz tek yarış geçen yılın Grand Prix Finali’ydi. Ancak öncesinde de sonrasında da bize hep temiz programlar sundu. Öyle ki, bu sene katıldığı yarışmalar içerisinde sadece Dünya Gençler Kış Oyunları’nda 2. oldu, bunun dışındaki tüm yarışmaların galibi. Son iki yılın Dünya Şampiyonu patenci üçüncü şampiyonluğa çok yakın.

Sakamoto’nun en büyük rakibi bu yıl Avrupa Şampiyonu olan Loena Hendrickx. Ancak Hendrickx, Sakamoto kadar istikrarlı değil, altın madalya için zorlanabilir. Geçen yıl Dünya üçüncüsü olan patencinin bu yıl da podyumda olma şansı yüksek.

Japonya’nın her zaman olduğu gibi bu yıl da güçlü temsilcileri var. Kaori Sakamoto dışındaki temsilcilerinden biri bu yıl Grand Prix serilerinde beklenen başarıyı gösteremeyen ancak Dört Kıta Şampiyonası’nda 1. olmayı başaran Mone Chiba. Diğeri ise bu yıl ISU Ödülleri’nde En İyi Çıkış Yapan Patenci seçilen Hana Yoshida. Patenci bu sene Grand Prix Finali’nde Sakamoto ve Hendrickx’in ardından 3. oldu. Yoshida ayrıca 3lü axel da atıyor. Bu yarışmada da temiz bir şekilde gerçekleştirirse podyum şansını arttıracaktır.

Koreli patenciler Haein Lee, Young You ve Chaeyeon Kim de madalya yarışının önemli isimleri. Ancak inişli çıkışlı performansları dolayısıyla podyumda olmalarına kesin gözüyle bakmak zor. Chaeyeon Kim bu yıl Grand Prix Finali’ne çıkmayı kıl payı kaçırdı. Ancak Dört Kıta Şampiyonası’na gitti ve burada Mone Chiba’nın ardından 2. oldu. Haein Lee geçen yılın Dört Kıta Şampiyonu, Dünya 2.si. Ancak bu sene Grand Prix Finali’ne gitmesine yetecek puanları toplayamadı. Dört Kıta Şampiyonası’nda ise bir felaket yaşadı ve 11 oldu. Lee verdiği röportajlarda yarışmanın hemen öncesinde kendisi için şok edici bir haber aldığını ve çok üzgün yarıştığını söyledi. Bu haberin yarattığı psikolojik durumu aşmayı başardıysa podyum yarışında etkili olabilir. Young You da son sezonları babasının vefatı, sakatlıklar gibi zorluklarla geçirdi. Bu süreçte emekli olmayı bile düşündüğünü söyleyen You, beklenmedik bir şekilde Kore Federasyonu tarafından Dünya Şampiyonası’na atandı. Yarışmaya gönderildiği için kendisini şanslı sayan You büyük bir motivasyonla yarışacak.

ABD, Dünya Şampiyonası’nda en son 2006 yılında Kimmie Meisner ile altın madalya almıştı. Aynı yıl Sasha Cohen bronz madalya kazandı. Bundan 10 yıl sonra Ashley Wagner gümüş madalya kazandı. Son olarak da 2022 yılında Alysa Liu bronz madalya kazanmıştı. ABD Federasyonu’nun Dünya Şampiyonası’nda kadınlarda yeniden altın madalya kazanma umudu olan Isabeau Levito geçen yılı 4. sırada tamamladı. Bu yıl sezona iyi başlayan Levito, Grand Prix Finali’nde 5. oldu, Ulusal Yarışma’da ise 3.lük elde etti. Şu anda madalya alabilecek kadar formda mı belli değil. ABD’nin bu yarışmadaki diğer kozu Amber Glenn. Glenn fena bir sezon geçirmedi. Son olarak Ulusal Yarışma’da 1. oldu ve Dünya Şampiyonası’na katılmaya hak kazandı. Aynı zamanda Dört Kıta Şampiyonası’na da atanan Glenn, Dünya Şampiyonası’na iyi hazırlanabilmek için Dört Kıta’dan çekildi. 3lü axel’ı giderek daha istikrarlı bir şekilde atan patencinin temiz kayması hâlinde madalya şansı bulunuyor.

Yarışmanın dikkat edilecek diğer isimleri bu yıl hem Grand Prixlerde iyi performans gösteren hem de Avrupa Şampiyonası’nda 3. olmayı başaran, aynı zamanda ISU Ödülleri’nde En İyi Çıkış Yapan Patenci Adayı olarak gösterilen Belçikalı Nina Pinzarrone ve geçen yılın Avrupa Şampiyonu, bu yılın Avrupa 2.si Anastasiia Gubanova.

Madison Chock/Evan Bates’in yenilmezliği devam edecek mi?

Buz dansında sezon tartışmalarla geçti. Madison Chock/Evan Bates çifti bu sezon katıldığı tüm yarışmalarda birinci olmayı başardı. Ancak rakiplerinin mücadeleleri daha fırtınalıydı ve aldıkları puanlar Chock/Bates’in aldığı puanları tehdit ediyordu. Geçen yılın da Dünya Şampiyonu olan çift, sezonun en yüksek puanları karşılaştırıldığında nihayetinde rakipleriyle arayı güvenli bir mesafeyle açmış görünüyor. Ancak farklı yarışmalarda elde edilen puanlar dengelerin değişebileceğini gösteriyor. Ulusal Yarışma’nın ardından kesin ifadelerle olmasa da bu yıl emekli olabilecekleri imalarında bulunan çiftin, bir kez daha Dünya Şampiyonu olarak ayrılmak isteyeceği muhakkak.

Chock/Bates’in en büyük rakipleri İtalyan Charlene Guignard/Marco Fabbri ve Kanadalı Piper Gilles/Paul Poirier. Guignard/Fabbri çifti geçen yılın Dünya 2.si. Hem bu yılın hem de geçen yılın Avrupa Şampiyonu. NHK Trophy’de Lilah Fear/Lewis Gibson çiftine geçilmeleri büyük şok yaratmıştı ancak hem Grand Prix Finali’nde hem de Avrupa Şampiyonası’nda bu ikilinin önünde yer almayı başardılar. Gilles/Poirier çifti ise sezona Skate Canada’da aldığı rekor puanlarla moralli başladı. Ancak Grand Prix Finali’nde Guignard/Fabbri çiftinin ardından 3. oldular. Ana rakiplerinin yer almadığı Dört Kıta Şampiyonası’nda ise 1. oldular. Geçen yılın Dünya 3.sü çiftin madalya pozisyonunda olduğu aşikâr ancak sıralamada yükselebilecekler mi, yine bronz madalya ile mi yetinecekler performanslar belirleyecek.

Şansı daha düşük görünse de Dünya Şampiyonası’na madalya iddiasıyla gelen bir başka çift Lilah Fear/Lewis Gibson çifti. İkili son birkaç yıldır puanlarını çok yükseltti. Sezonun en yüksek puanı sıralamasında 4. durumda ancak 3. sıradaki Guignard/Fabbri çiftine çok yakın. Gilles/Poirier ya da Guignard/Fabbri çiftlerinin yapacakları bir hata onları podyuma çıkarabilir.

Podyum mücadelesinde bu dört çiftin gerisinde kalmakla birlikte ilk on için mücadele edecek olan birbirinden güçlü isimler var. Örneğin, Grand Prix Finali’nin 5.si, Dört Kıta’nın 2.si Kanadalı Laurence Fournier Beaudry/Nikolaj Soerensen ve Grand Prix’nin 6.sı Marjorie Lajoie/Zachary Lagha. Lajoie/Lagha çifti sakatlık nedeniyle Ulusal Yarışma’ya da Dört Kıta’ya da katılamadı. Ancak kısa süre önce antrenmanlara döndüler ve Dünya Şampiyonası’na gelebildiler. Bu yıl kendi evlerinde düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda 3. olmayı başaran Alison Reed/Saulius Ambrulevicius, Çek Cumhuriyeti’ni temsil eden iki ayrı kardeş çift Natalie Taschlerova/Filip Taschler ve Katerina Mrazkova/Daniel Mrazek, Kore’nin gelecek vadeden çifti Hannah Lim/Ye Quan, Japonya’nın tecrübeli çifti Misato Komatsubara/Tim Koleto, bu yıl biraz ivme kaybetmiş olsalar da dikkat çekmeyi sürdüren Fin çift Juulia Turkkila/Matthias Versluis, bu ikilinin gölgesinde kalmakla birlikte ilgi çekici ve enerjik programlar sergileyen vatandaşları Yuka Orihara/Juho Pirinen, Papadakis/Cizeron’un yokluğunda Fransa’nın öncü çifti rolünü üstlenen Evgeniia Lopareva/Geoffrey Brissaud, İspanyol Federasyonu tarafından önce Avrupa ve Dünya Şampiyonalarına atanmayan, daha sonra kopan fırtına ile Dünya Şampiyonası’na gelmeleri kararlaştırılan Olivia Smart/Tim Dieck ve Rusya’nın yarışmalardan men edilmesinin ardından Gürcistan vatandaşlığına geçerek yarışma hakkı elde eden Diana Davis/Gleb Smolkin buz dansı yarışmasını heyecanlı bir seyirliğe çevirecek.

Yarışma programı:

20 Mart Çarşamba

19.00 Çiftler Kısa

21 Mart Perşembe

00.00 Kadınlar Kısa

18.10 Erkekler Kısa


22 Mart Cuma

01.10 Çiftler Serbest

18.20 Ritim Dans


23 Mart Cumartesi

01.00 Kadınlar Serbest

20.30 Serbest Dans

 

24 Mart Pazar

01.00 Erkekler Serbest

21.00 Gala


Aylin Çetinkaya / TRTSPOR