Buğday, arpa, yulaf ve çavdarda bulunan Gluten adlı proteinin ince bağırsakta emilememesi sonucu meydana gelen hasara Çölyak hastalığı denmektedir. Yani glutene karşı bağışıklık sisteminin verdiği aşırı ve anlamsız tepki, gluten içeren besinleri düşman olarak görüp bu gıdaların vücuda girmemesi için savaşması sonucu kronikleşen alerji ve hassasiyettir.

Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf gibi tahılların özünde Gluten vardır. Vücudun sağlıklı olarak gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve villus çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak hastaları glutenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüzölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkar.

ÇÖLYAK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

– Karın bölgesinde öne doğru şişkinlik
– Kusma, halsizlik ve iştahsızlık
– Midede gaz sancısı
– Şiddetli karın ağrısı
– Dışkıda anormallik
– Kansızlık ve demir eksikliği
– Erken yaşlarda ortaya çıkan kemik erimeleri
– Çocuklarda büyümede yavaşlama, gerilik
– Huzursuzluk ve sinirlilik
– Ağız içinde oluşan aftlar
– Eklem ve kemik ağrıları
– Ciltte kaşıntılı döküntüler
– Adet düzensizliği
– Kısırlık
– Mide ülseri

Çölyak hastalığı nedir? Nasıl belirtiler gösterir? Tedavisi ve dikkat edilmesi gerekenler…

ÇÖLYAK HASTALIĞININ TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Çölyak tedavisinde öncelikli amaç sebebi ortadan kaldırmak veya önlemek ve de hastalığın meydana getirdiği eksiklikleri tamamlamaktır. Buradaki en dikkat edilecek nokta alerji yapan gluten içeren yiyeceklerden uzak durmaktır. Ancak unutulmaması gereken gerçek şu ki Çölyak, ömür boyu devam eden bir hastalık olduğu için kesin bir tedavi henüz bulunamamıştır. Bu yüzden, buğday, çavdar, yulaf, arpa ve bu tahılları içeren tüm ürünlerden uzak kalmayı gerektiren sürekli çölyak diyeti ömür boyu yapılmalı, bu diyetle ilgili tüm kurallara uymaktan sakınılmamalıdır. Yani diyetisyen tarafından gerekli görülürse zorunludur.

Beslenme, insanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarlarda alıp vücudunda kullanmasıdır. Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında veya gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişmenin engellendiği ve sağlığın bozulduğu bilimsel olarak ortaya konmuştur.

sözcü