"Okullarda boş geçen dersler nasıl doldurulur?" başlıklı detaylı dosyamızda; "Boş geçen derslere pedagojik açıdan o dersin branş öğretmenin girmesi gerekmektedir. Bu da boş geçen derslere telafi programı hazırlamakla mümkün olacaktır. Boş geçen dersler sorunu en kısa sürede ve pedagojik açıdan çözmenin pratik yolu ise boş geçen derslere okuldaki tüm öğretmen ve idarecilerin ücret onayları ful alınarak ders ve ek ders saatlerini dolduramayan uygun branş ve durumdaki yönetici ve öğretmenin o derse girmesi ve dersi işlemesi karşılında ek ders ücreti ödenmesi ile çözümlenecektir." açıklamasına yer vermiştik.

Akabinde "Boş derse giren nöbetçi öğretmene hangi halde ücret ödenir?" haberimizde; MEB'in BİMER üzerinden verdiği cevaba göre, nöbetçi öğretmenin dersi okutması halinde ders ücreti verilmesi, sadece süküneti sağlamak üzere derste bulunması halinde ise ek ders ücreti verilemeyeceği belirtildiğini haberleştirmiştik.

Ardından Türk Eğitim Sen tarafından; nöbetçi öğretmenlere boş geçen dersleri doldurma görevinin verilmemesi; nöbetçi öğretmenin herhangi bir nedenle boş geçen derse girmesi durumunda bu görevi karşılığı ücret alabilmesi için mevzuatta düzenleme yapılması, ücret ödenme hususunda farklı uygulamalar yapıldığından, birbirinden farklı uygulamalara sebebiyet verilmemesi ve uygulamada birliğin sağlanması açısından Valiliklere talimat gönderilmesi için, Milli Eğitim Bakanlığı'na yazılı başvuruda bulunulmuş Milli Eğitim Bakanlığının cevap vermeyerek zımnen reddedilmesi üzerine sorunun çözümü için Kamu Denetçiliği Kurumu'na (Ombudsman) müracaat edilmişti.

Akabinde, Milli Eğitim Bakanlığı gecikmeli de olsa Türk Eğitim Senin talebini kabul ederek nöbetçi öğretmenlere ek ders ücreti ödenmesi gerektiğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nca sendikaya cevaben gönderilen yazıda; "Bu çerçevede nöbetçi öğretmenlerden boş geçen derslere girenlerin, o günler için yürütülmesi öngörülmüş olan müfredatı aynı şekilde uygulamaları şartıyla, okuttukları derslerin öncelikle aylık karşılığında değerlendirilmesi, aylık karşılığı ders görevinin üzerinde okuttukları derslerin ise söz konusu Kararda belirtilen saat sınırlarını geçmemek üzere ek ders ücreti karşılığında değerlendirilmesi gerekmektedir. Ancak nöbetçi öğretmenlerin, ders okutmaksızın salt öğretmeni olmayan sınıfların sükunetini sağlamak üzere sınıfta bulunmalarının bu kapsamda değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır." ifadelerine yer vererek nöbetçi öğretmenlerden boş geçen derse girenlerin ders işlemeleri durumunda ek ders ücretinin ödenmesi gerektiğini, ders işlemeksizin sınıfın sükunetinin sağlanması durumunda ise bu ücretin ödenemeyeceğini ifade etmiştir.

Hemen belirtelim ki; boş derse giren öğretmenin sınıfta ders mi işlediği, yoksa sınıfın sükuneti mi sağladığının tespiti mümkün olmadığı gibi böyle bir tespitin yapılmak istenmesinin öğretmenlik mesleği açısından kabulü mümkün değildir. Sükuneti sağlamak için bile olsa görevi olmadığı halde boş geçen derse girmek üzere görev verilen öğretmene her şart altında ek ders ücreti ödenmelidir. Angarya yasaktır. Hiç kimse ücreti ödenmeksizin çalıştırılamaz.

Milli Eğitim Bakanlığı görüş yazısına binaen artık boş geçen derse girmek üzere görevlendirilen nöbetçi öğretmenlere ek ders ücretleri görev yaptıkları okul/kurum tarafından ödenecektir.

İşte o resmi yazı;

memurlar.net