Değerli Bed.Eğt Öğrt. Arkadaşlarım; Dernek olarak yaptığımız bu çalışmayı M.E.B bilgi edinme portalına gönderdik kısa zamanda cevap gelecektir diye umut ediyoruz. Ayrıca sendikaların genel merkezlerinede bununla ilgili bilgi verilerek gereğinin yapılması konusunda taleplerimiz oldu. Türk eğitim sen nın bugun itibarı ile girişimde bulunduğunu bir arkadaşım söyledi diğer sendikalarında bu konuda duyarlı olduklarını biliyorum. Ayrıca Bed. Eğt. Öğrt. Der. Federasyonunun bu konu ile çok ciddi bir çalışma yürüttüğünü ve en kısa sürede bakanlığa taşıyacağınıda biliyor ve hep beraber sonucunu göreceğiz.

İptal edilen Okul Spor Kulüpleri Hakkında Çalışma:

Okullardaki sportif faaliyetler okul içi ve okullar arası olmak üzere iki kısımda ve birbirlerini tamamlar nitelikte yapılır.
Okul içi sportif faaliyetlere baktığımızda büyük bölümünü ‘Beden Eğitimi’ dersleri ve sınıflar arası spor organizasyonları oluşturur.
Okullar arası yarışmalar ise il içi, grup, yarı final ve Türkiye Birinciliği organizasyonlarıdır.
Beden eğitimi dersinin, işleniş özelliği itibarı ile pek çok spor malzemesine ihtiyaç duyulan bir yapısı vardır. Bu malzemelerin temini ise okullara maddi yük getirmektedir. Ayrıca il içi müsabakalara katılacak olan okul takımlarının ulaşım ve donanım (forma, şort, ayakkabı eşofman vb) gibi harcamaları da ayrı bir yük getirmektedir.
Bütün bu ihtiyaçların karşılanması MEB in belirlediği üye aidatları ile karşılanıyor, böylece Beden Eğitimi Dersi ve Sportif Faaliyetlerde malzeme sıkıntısı çekilmeden yürütülebiliyordu.
Okullardaki bu faaliyetler 01.04.1991 tarih ve 20832 no lu ‘Okul Spor Kulüpleri Yönetmeliği’ çerçevesinde yapılıyordu. Ancak bu yönetmelik 05.11.2013 tarih ve 28812 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmelikle iptal edilmiş, yerine yayınlandığı düşünülen Gençlik Hizmetleri ve Spor Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı yeni yönetmelik ise sadece okullar arası spor faaliyetlerini kapsar niteliktedir. Okullarda yürütülecek olan beden eğitimi dersi ve sportif faaliyetler ile ilgili hiçbir usül ve esası kapsamamaktadır.
5 Kasım 2013 tarihine kadar okullarda görev yapan beden eğitimi öğretmenleri iptal edilen önceki yönetmeliğe göre iş ve işlemleri yürütüyorlardı. Buna göre taslak bütçeler oluşturulmuş, MEB in belirlemiş olduğu aidatlar toplanmaya başlanmış, ders ve faaliyetlerde kullanılacak malzemeler tesbit edilmiş, faaliyet programları hazırlanmış, okullar arası müsabakalara katılacak takımlar tesbit edilmiş ve müsabaka hazırlıkları başlamıştır. Hatta bu faaliyetlerde kullanılacak malzemelerin alımı dahi yapılmaya başlanmıştır. Toplanan aidatların bir kısmı banka hesaplarına yatırılmıştır.
Bu yönetmelik iptal edildiğine göre;
1-Derslerde ve faaliyetlerde kullanılacak malzemeler için para toplanacak mı?
2-Okul spor kulübü adına toplanıp bankaya yatırılan paranın akıbeti ne olacak?
3- Bankaya yatırılan paranın bankadan çekme ve harcama yetkisi kimde olacak?
4-Eğitim- öğretim yılı içerisinde Beden Eğitimi derslerinde ve sportif faaliyetlerde kullanılacak malzemelerin temini kimler tarafından ve nasıl karşılanacak?
5- Spor kulübüne ait tutulması gereken defter ve evrakların durumu ne olacak?
6- Okullar arası müsabakalara katılacak olan takımların maçlara ulaşım ve donanım giderleri kimler tarafından karşılanacak?
Okullarda oluşan bu belirsizlikler neticesinde görev yapan beden eğitimi öğretmenleri ne yapacağını bilemez durumdadırlar. Yani okullar bir kaos içerisine itilmiştir.
Tüm bu belirsizliklerin giderilebilmesi için millî eğitim bakanlığının teşkilat ve görevleri hakkında 25.08.2011 tarihli 652 sayılı kanun hükmünde kararnamesinin 2. maddesinin a) bendi dayanak alınarak yeniden bir okul spor kulüpleri yönetmeliğinin ivedilikle hazırlanması gerekmektedir.
Özgür KAPLAN
Adana Beden Eğitimi Öğretmenleri Derneği
Yönetim Kurulu Adına