ÖĞRETMENLERE DERS VE EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN KARAR ÇERÇEVESİNDE MESLEKİ ÇALIŞMA EK DERS ÜCRETİ ÖDENMEKTEDİR
Öğretmenlerin mesleki çalışma (seminer)dönemleri ek ders ücretleriyle alakalı olarak aşağıdaki mevzuat hükümler bulunmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ek ders görevi"başlıklı 6. maddesi 3. fıkrasındaki; "(3) Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir."hükümlerince de mesleki çalışma (seminer) dönemlerinde öğretmenlere ek ders ücreti ödenmektedir.
01/09/2019 tarih ve 30875 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2020 ve 2021 Yıllarını Kapsayan 28/8/2019 tarih ve 2019/1 nolu Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının İkinci Bölümünde yer alan "Rehber öğretmen ek ders ücreti" başlıklı 6. maddesindeki; "(1) 2006/11350 sayılı Kararın 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası, bu fıkra hükmünden yararlanmayan rehber öğretmenler hakkında da uygulanır." hükümlerince uygulama yapılmaktadır.
Ek dersle ilgili Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın yukarıda yer verdiğimiz "Ek ders görevi" başlıklı 6. maddesi 3.fıkrasında yer alan mesleki çalışmalara (seminere) ek ders ücreti ödenmesi aşağıdaki şartlara göre yapılmaktadır.
1- Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerine,
2- İki haftayı geçmemek üzere,
3- Fiilen görev yapmaları kaydıyla
4-Haftada 15 saat ek ders ücreti ödenmektedir.
Bu şartlara göre; Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları mesleki çalışma sürelerine ek ders ücreti ödenmektedir.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI "ARA TATİL" UYGULAMASINA GEÇMİŞTİR
Fakat Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün 24.06.2019 tarihli ve 12017312 sayılı 2019/9 nolu Genelgesinde yer alan Çalışma Takvimi gereği Milli Eğitim Bakanlığı "Ara Tatil" uygulamasına geçmiştir.
DERS VE EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN KARAR DA DÜZENLEME YAPILMASI GEREKMEKTEDİR
Dolayısıyla ilgili mevzuat olan,Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ek ders görevi" başlıklı 6. maddesi 3. fıkrasına; Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile "öğretim yılı başında" ibaresinden sonra gelmek üzere "Ara tatillerde" ibaresi eklenmez ise tüm öğretmenler ara tatillerdeki mesleki çalışmalara (seminere) ek ders ödemesi alamayacaktır.
Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın yukarıda yer verdiğimiz "Ek ders görevi"başlıklı 6. maddesi 3. fıkrasında "Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre" mesleki çalışmalara (seminere) ek ders ücreti ödemesi yapılmaktadır.
Bu nedenle de ilgili mevzuatlarda da yönetmelik değişiklikleri yapılarak "Ara tatillerde" ibaresinin eklenmesi gerekmektedir.
İLGİLİ MEVZUAT OLAN İKİ YÖNETMELİKTE DÜZENLEME YAPILMIŞTIR
Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Öğretmenlerin mesleki çalışmaları" başlıklı 38. maddesi 3. fıkrası; "(3) (Ek: RG-25.6.2015-29397) (Değişik: RG-10.7.2019-30827) Yönetici ve öğretmenler ara tatillerde, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıcına ve derslerin kesiminden temmuz ayının ilk iş gününe kadar geçen süre içerisinde okul müdürlüğü, il/ilçe milli eğitim müdürlüğü veya Bakanlıkça belirlenen mesleki çalışmaları kendi okullarında yürütürler. Ancak öğretmenler ilgili genel müdürlükler tarafından belirlenen mesleki eğitim konuları dahilinde il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince hazırlanan program çerçevesinde ilkokullarda zümre bazında, diğer okullarda ise alan bazında belli merkez veya merkezlerde mesleki eğitime tabi tutulabilirler." hükümlerine,
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Öğretmenlerin mesleki çalışmaları" başlıklı 87. maddesi 1. fıkrası; "(1) (Değişik: RG-12/7/2019-30829) Ortaöğretim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenler; eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıç tarihine, derslerin kesimi tarihinden temmuz ayının ilk iş gününe kadar geçen süreler ile kasım ve nisan aylarında yapılacak ara tatillerde, Bakanlıkça hazırlanan program dahilinde kendi okullarında mesleki çalışma yaparlar. Mesleki çalışma programı, okul müdürlüğünce yönetici ve öğretmenlere bir hafta önceden duyurulur." hükümlerine "ara tatil"ibaresi Temmuz ayında yapılan yönetmelik değişiklikleriyle eklenmiştir.
İLGİLİ MEVZUAT OLAN DİĞER YÖNETMELİKTE DÜZENLEME YAPILMAMIŞTIR
Fakat Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğinin "Mesleki çalışmalar" başlıklı 52. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenler, derslerin kesimi tarihinden temmuz ayının ilk iş gününe, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıç tarihine kadar geçen sürelerde mesleki çalışma yaparlar. Mesleki çalışma programı, kurum müdürlüğünce yönetici ve öğretmenlere bir hafta önceden duyurulur. Kurum müdürlüğünce mesleki çalışma görevi verilenlere, bu süre zarfında kurs ve sınav görevi verilmez." hükümlerine "Ara tatil"ibaresi eklenmemiştir.
Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararı "Ara tatillerde" ibaresi eklense dahi, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğinin "Mesleki çalışmalar"başlıklı 52. maddesi 1. fıkrasındaki hükümlere "Ara tatil" ibaresi eklenmez ise Halk Eğitim Merkezlerinde öğretmenler ara tatillerde ki mesleki çalışmalara (seminere) ek ders ücreti alamayacaktır.
memurlar.net