Pahalı olmasına rağmen severek tüketilen bir kuruyemişimiz olan Antep fıstığı şeker hastalığına iyi gelmesi, kilo vermeye yardım etmesi, kalbi koruması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi antep fıstığının ilk söylenecek faydaları arasındadır.
Güneydoğu Anadolu bölgesinin, Antep, Nizip, Şanlı Urfa, Siirt gibi bölgelerinde yetişen ve kabuklu kuruyemiş olarak satılan Antep fıstığının kabuksuz ve tuzlanmış olarak satılanı da mevcuttur. Ülkemizde özellikle Antep yöresinde yetiştiği için adını Antep Fıstığı olarak almıştır.
Antep fıstığı A, C ve E vitamini içeriği düşük olsa da, önemli miktarda B vitamini içerir. Bir bardak fıstık yenildiğinde günlük B6 vitamininin %40’ını sağlar. B6 vitamini sayesinde birçok rahatsızlık önlenebilir.
Antep Fıstığının Faydaları Nelerdir?
Bir fincan antep fıstığı içi yediğiniz zaman, kırmızı kan hücresi, kemik ve kollajen yapı için gerekli olan günlük bakır minerali ihtiyacının %44’ünü karşılamış olursunuz. Aynı zamanda manganez ihtiyacının %15’inden fazlasını ve fosfor ihtiyacının %20’sinden fazlasını, potasyum ve magnezyum ihtiyacının %10’dan fazlasını karşılar. Fosfor enerji depolanmasını sağlarken, manganez kemik oluşumu için önemli bir mineraldir.
Antioksidan içermesi sebebiyle yaşlılığa bağlı bazı hastalıklara yakalanma riskini düşürür.
Araştırmalara göre, kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalbi korur. Ayrıca içeriğindeki antioksidanlar, doymamış yağ asitleri sayesinde de kalbi korur.
Yüksek lif içeriği olması sebebiyle sindirimi rahatlatır, hazımsızlığı önler. Sindirim sistemine iyi gelmesi antep fıstığının faydaları arasındadır.
Afrodizyak etkisi vardır. Özellikle erkeklerde cinselliği büyük ölçüde etkiler. Yapılan bir araştırmaya göre, 3 ay boyunca yaklaşık 100 gram antep fıstığı tüketen erkeklerin tüketmeyenlere göre, cinsel işlevlerinin yüzde 50 arttığı gözlemlenmiştir.
İçeriğindeki B6 vitamini sayesinde beyne fayda sağlar.
Antep fıstığı, bakır içeriği yüksek bir besindir. Bu nedenle demirin vücuda kolay bir şekilde emilmesine yardım eder. Aynı şekilde, içeriğindeki B6 vitamini kandaki oksijenin taşınmasına yardımcı olur. Antep fıstığının tüketimiyle günlük B6 vitamini karşılanarak kandaki oksijen miktarı ve içeriğindeki hemoglobin arttırılabilir. Bu sayede de anemiyi önlemeye yarar sağlar.
Şeker hastalığı olan kişilerde, şekerler proteinlerle uygun olmayan bağlar oluşturur ve onları kullanışsız hale getirir. Bu işlem glikasyon olarak adlandırılır. Antep fıstığının içeriğindeki antioksidan maddeler, glikasyon sürecini azaltır. Bu sayede diyabetin kontrolünde de yardımcı olur. Aynı zamanda bir fincan fıstıkta günlük gereken fosfor miktarının %60’ı bulunur. Bu oran ile de diyabeti önlemeye yardım eder. Ayrıca içeriğindeki fosfor, glikoz toleransına sebep olan proteinlerin amino asitlere ayrışmasına yardım eder.
İçeriğindeki B6 vitamini sinir sistemine yarar sağlayan bir vitamindir. B6 vitamini sinir sisteminin düzgün şekilde çalışmasına sebep olan pek çok amino asidin yapılmasına yardım eder.
Yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkan göz rahatsızlıkları düzgün görememeyi, yazıları okuyamamayı sağlar. İçeriğindeki lutein ve zeaksantin isimli antioksidanlar sayesinde hücrelerin hasar görmesi engellenir. Yaşa bağlı olarak ortaya çıkan görme bozuklukları oluşmaz.
İçeriğindeki B6 vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara kolay yakalanmayı önler.
B6 vitamini sayesinde enfeksiyonların ve çeşitli kanser türlerinin engellenmesine yardım eder.
Antep Fıstığının Cilde Faydaları
Cilt kuruluğunu giderir, cildi nemlendirir. Doymuş yağ asitleri içermesi sebebiyle cilt kuruluğunu engeller.
E vitamini içeriği sayesinde sağlıklı ve güzel bir cilde sahip olmayı sağlar.
Cildi zararlı UV ışınlarına karşı korur.
Cilt hastalıklarına karşı koruma sağlar.
İçeriğindeki E vitamini sayesinde genç görünmeye yardım eder. Yaşlanma karşıtı bir yemiştir.
Kabuğunda bulunan yağ, cildin nemlenmesine yardım eder, kurumasını engeller. Bu nedenle kabuğundaki yağ masaj yağı olarak kullanılabilir.
Cildi yumuşatır, ipeksi bir cilde kavuşmayı sağlar.
Parlak bir cilde sahip olmayı sağlayan yağ asitleri içerir.
Cildi güneş yanığı hasarlarına karşı korur. Bu sayede güneş yanığı ve cilt kanserine karşı da koruma sağlar.
Antep Fıstığının Saça Faydaları
Saçların çabuk uzamasını teşvik eder.
Saçları güçlendirir.
Saç tellerinin esnekliğini arttırırken aynı zamanda saçları nemlendirir.
Bölünmüş, kırılmış saç uçlarını onarır.
Biyotin eksikliği sayesinde saç dökülmeleri yaşanır. İçerdiği biyotin sayesinde saç dökülmelerini azaltması, saç dökülmesine iyi gelmesi antep fıstığının faydaları arasındadır.
Antep Fıstığı Kilo Yapar Mı?
Genel olarak bilinenlerin aksine antep fıstığı kilo yapmaz, kilo verdirici olabilir. Kalorisinin yüksek olmasına rağmen, yapılan araştırmalara göre diyet listelerine eklenebileceği belirtilmiştir. Diyet yapanlar, kilo vermek isteyenler için önemli bir seçenek olabilir. Lif içeriği yüksek bir besindir. Özellikle lif içeriği yüksek olan besinler uzun süre tokluk hissi sağlar. Antep fıstığı da lif içeriği yüksek olduğu için uzun süre tok kalmayı sağlar. Ayrıca içerdiği protein miktarı da yüksektir. Bu nedenle de yine uzun süre tokluk sağlar. Bu sayede daha az kalori tüketilerek kilo verilebilir. 100 gram antep fıstığı yaklaşık olarak 600 kaloridir. Aslında kalorisi yüksek bir besindir. Bu nedenle aşırı miktarda tüketilmemelidir. Fazla tüketilmesi kilo vermek yerine kilo almaya sebep olabilir. Günlük 10 tane antep fıstığı tüketilebilir.
Antep Fıstığının Fiyatı Nedir?
Antep fıstığının fiyatı farklılık göstermekle birlikte genel olarak 1 kg kavrulmuş Antep fıstığı 250 ila 320 TL arasında değişmektedir. Satılan fıstıklar çoğunlukla kavrulmuş olur. Kabuğunun ağız kısmının açık olmasına dikkat edilmelidir. Ağzı açık olan fıstıklar daha kolay ayıklanarak tüketilebilir.
Antep Fıstığının Zararları Nelerdir?
Aşırı miktarda tüketilirse kilo almaya sebep olabilir.
Yağ oranı yüksek olduğu için fazla tüketiminde bazı kişilerin cildinde sivilce oluşumu ve ishal görülebilir.
Kolesterol rahatsızlığı olanlar fazla miktarda tüketmemelidir.