Her 68 doğum sonrası 1 çocuğa otizm tanısı koyuluyor" dedi. Otizm, üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu sosyal iletişime zarar veren ciddi bir rahatsızlık. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Otizm Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Güngör, dernek olarak otizmli bireyler ve ailelerinin, doğumdan ölüme kadar olan yaşam süreçlerinin düzenlenmesine dikkati çekmeyi amaçladıklarını belirterek, hem Türkiye'de hem dünyada, otizmli bireylere rastlanma sıklığının giderek arttığının bilgisini verdi. Güngör, 80'li yılların başında her 2 bin 500 çocuktan birinde görülen otizmin, günümüzdeki raporlarda 68 doğumda 1 çocuk olarak açıklandığına işaret ederek şunları anlattı: "Ülkemizde yaşadığı düşünülen 1 milyonun üzerindeki otizmliye, aile fertlerini de eklediğimizde, Türkiye genelinde otizmden etkilenen yaklaşık 4-5 milyon bireyin bulunduğunu söylemek yerinde olacaktır. Bu bireylerin yaşamını kolaylaştıracak olan Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Planı, 3 Aralık 2016'da, Resmi Gazete'de yayımlandı. Ancak bu planın hayata geçirilmesi daha da büyük bir önem arz ediyor."

Otizmli bireylerin ve ailelerin ihtiyaç duyduğu düzenleme ve iyileştirmelerin geciktiği her bir günün, salt otizmli bireyler ve aileler için değil, ülkemiz için de büyük bir kayıp olduğunu söyleyen Güngör, sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü bugün vaktinde teşhis edilemeyen, yeterli ve kaliteli bir eğitim alamayan, ailesinden sonraki yaşam düzeni güvenceye alınmayan her bir birey, yarın devletin üstünde çok daha büyük maddi ve manevi yükler oluşturacaktır. Unutulmamalıdır ki elinden tutulmayan, anayasal hakları tam olarak sağlanamayan her otizmli birey ile birlikte ailesi de toplum dışına itilmekte, sosyal yaşam ve üretimin dışında kalmaktadır."

Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer ise "Nüfusa projeksiyon yaptığımızda ülkemizde yaklaşık 1 milyon 142 bin 586 otizmli birey olduğu ve bu durumdan etkilenen 4 milyon 568 bin aile ferdi bulunduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde 0-18 yaş grubu arasında yaklaşık 352 bin otizmli çocuk ve gencimizden, okullaşabilen ve eğitime erişebilenlerin sayısı sadece 30 bin 50 kişi" sözlerini kaydetti.

HER 20 DAKİKADA BİR ÇOCUĞA TANI KOYULUYOR

Günümüzde her 20 dakikada 1 çocuğa otizm tanısı konulduğunu ifade eden Selcen Özer "Araştırmalar, Türkiye'de her 10 kişiden 8'inin otizmin belirtilerini bilmediğini ortaya çıkardı" dedi. Birleşmiş Milletler'in otizmin hızlı artışı karşısında kamuoyunun dikkatini çekmek için desteklediği 'Otizme Mavi Işık Yak' kampanyası hakkında bilgiler paylaşan Özer, şöyle devam etti: "Bu kampanyanın Türkiye elçisi olarak; otizmli çocuklarımıza ve gençlerimize ışık olmak isteyen herkesi 2 Nisan günü mavi giyinmeye, #otizmemaviışıkyak etiketi ile sosyal medya paylaşımları yapmaya, binaların mavi ışıkla aydınlanmasını sağlamaya ve otizm farkındalığına destek vermeye davet ediyorum."