10 Kasım’da okulların tören alanında direğe çekili bayrağın yarıya indirilmesi:
Madde 12 – (1) 10 Kasım’da Atatürk’ün ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05 de törene katılanlar siren veya boru sesi eşliğinde 2 (iki) dakikalık saygı duruşunda bulunur. Olanaklı olması halinde bir öğrenci tarafından boru ile saygı duruşunun başlama ve bitiminde “ Ti “ işareti verilir.

10 Kasım’da zorunlu nedenlerle tören bayrağı ile tören yapılması:
Madde 13- Okullarda, sabit bayrak direği veya direklerinin yer aldığı tören alanında, hava şartlarının uygun olmaması veya alanın yetersizliği nedeniyle bu alanda yapılamayan törenler seyyar direğe çekili bayrakla salon, koridor gibi kapalı mekan veya uygun bir alanda yapılacaktır. Atatürk’ün ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05 de törene katılanlar siren veya boru sesi eşliğinde veya komutla 2 (iki) dakikalık saygı duruşunda bulunur. Olanaklı olması halinde bir öğrenci tarafından boru ile saygı duruşunun başlama ve bitiminde “ Ti “ işareti verilir. 2 (iki) dakikalık saygı duruşunun bitiminde başlayan İstiklal Marşı eşliğinde okul binasının önündeki direk veya direklerde çekili duran bayraklar ağır ağır yarıya indirilerek sabitlenir.

Bayrağın sürekli çekili olmadığı Cumhuriyet alanlarında 10 Kasım’da yapılan anma ve bayrak törenleri:
Madde 14- Atatürk heykel veya büstlerine çelenk sunmanın bitiminde Atatürk’ün ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05 de törene katılanlar siren veya boru sesi ya da komutla 2 (iki) dakikalık saygı duruşunda bulunulur. Olanaklı olması halinde boru ile saygı duruşunun başlama ve bitiminde “ Ti “ işareti verilir. Saygı duruşunun bitiminde başlayan İstiklal Marşı eşliğinde bayrak direğinin dibinde çekilmek için hazır bekletilen bayrak hızlı şekilde tepeye kadar çekildikten sonra İstiklal Marşının ikinci kıtasıyla birlikte ağır ağır direğin yarısına indirilerek sabitlenir.

10 Kasım Atatürk’ü anma törenlerinde heykel veya büstlerindeki meşalelerin yakılması:
Madde 15- (1) İstiklal Marşı bitiminde Atatürk büstünün sağ ve sol yanında önceden hazırlanmış bulunan meşaleler tutuşturulur. Bu meşalelerin yanma süresi okul müdürlüğü tarafından belirlenir.

10 Kasım‘da yarıya indirilen bayrağın tekrar tepeye çekilmesi:
Madde 16- (1) 10 Kasım’da ulusal yas belirtisi olarak direğin yarısına kadar indirilen bayrak gün batımında görevli tarafından törensiz olarak tekrar tepeye çekilir.

10 Kasım’da saygı nöbeti:
Madde 17 – (1) Bayrağın yarıya çekilmesi ve İstiklâl Marşının tamamlanmasını takiben müdür veya müdür yardımcısının denetim ve gözetiminde ikişer kişilik öğrenci grupları tarafından, karma okullarda bu öğrencilerden biri kız diğeri erkek öğrenci olacak şekilde okul müdürlüğünce belirlenecek süre içerisinde, Atatürk büstünün sağ ve sol yanında saygı nöbeti tutulur.

 


10 Kasım da yapılacak bayrak töreni



MADDE 9 - (1) Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ün ebediyete intikal ettiği 10 Kasım günü yapılacak törende Bayrağı yarıya indirecek öğrenci ile direğin sağ ve solunda Bayrağa dönük olarak bulunan diğer iki öğrenci, Bayrak indirilmeden önce hazır ol duruşunda Bayrağı selamlar.



(2) Törene katılanlar saat 9.05 te siren, komut veya boru sesi eşliğinde iki dakikalık saygı duruşunda bulunur. Varsa boru ile “ Ti “ işareti verilir.



(3) Saygı duruşunun bitimi ile başlayan İstiklal Marşı eşliğinde direkte çekili bulunan Bayrak, İstiklal Marşı süresince ağır ağır yarıya kadar indirilir. İstiklal Marşı nın bitimi, beden eğitimi öğretmeni veya görevli öğretmenin ‘rahat komutu ile bayrak töreni tamamlanır.



(4) Tören yapmak üzere ikinci direkte de çekili Bayrak varsa, diğer Bayrak ile birlikte aynı anda ağır ağır yarıya kadar indirilir.



(5) Tam gün öğretim yapan okul/kurumlarda; hafta tatili başında ve dinî bayramların bir gün öncesine rastlayan 10 Kasım da, gün batımından önce bayrak töreni yapılması gerekiyorsa yarıya indirilen Bayrak/Bayraklar yerinde bırakılır ve tören seyyar direkli Bayrak ile yapılır.



(6) Saygı duruşu ile birlikte meşaleler yakılır. Müdür veya müdür yardımcısının denetim ve gözetiminde, ikişer kişilik öğrenci grupları tarafından tören süresince Atatürk Büstü nün sağ ve sol yanında saygı nöbeti tutulur.



(7) Okullarda saygı nöbeti; biri kız, diğeri erkek olmak üzere iki öğrenci tarafından tutulur.



(8) 10 Kasım da ulusal yas nedeniyle İstiklal Marşı eşliğinde direğin yarısına kadar indirilen Bayrak, gün batımında görevli kişi tarafından törensiz olarak tepeye çekilir.



(9) Bayrağın yarıya indirileceği diğer hâller ve zamanlarda da bu maddenin 8 inci fıkra hükmü uygulanır.



(10) Saygı duruşu süresi, 10 Kasım da iki dakika, diğer törenlerde ise bir dakikadır.



(11) Bayrağın sürekli çekili olmadığı yerlerde iki dakikalık saygı duruşunu takiben İstiklal Marşı eşliğinde Bayrak, hızlı bir şekilde direğe çekilir ve İstiklal Marşı nın ikinci kıtasının söylenmesi süresince ağır ağır yarıya indirilir. İstiklal Marşı nın bitimi ve tören yöneticisinin “rahat” komutu ile bayrak töreni tamamlanır.



Yönergenini tamamnı için tıklayınız...



http://mevzuat.meb.gov.tr/html/2594_0.html