caginaltug7878 @ gmail.com

Sürekli sölüyoruz, söylemeye de devam edeceğiz. Olimpiyatlarada giden yol  okullardan geçiyorsa işin mutfağına yani okullara inmek zorundayız. Spora başlama yaşının anaokullarına denk geldiğini düşünürsek ve anaokullarında keza devlet okullarında beden eğitimi dersinin olmadığını düşünürsek en baştan bir şeylerin yanlış gittiğini söylemek mümkün. Oysa bu yaşlarda geleceğin sporcularını keşfetmek onları yönlendirmek gerekirken yetenekli çocuklarımız keşfedilemeden spordan uzaklaşmış oluyor.

Hadi ana okulunu geçtik diyelim temel bir çok motorik özelliğin ve yeteneğin geliştiği ilkokullarda da durum pek farklı değil. 7-10 yaş aralığının spora başlama yaşı için ideal yaş aralığı olduğu  ve bu yaş

aralığının ilkokul çağına denk geldiği düşünülürse neredeyse spor için ‘’altın çağ’’ olarak adlandırılabilir. Ama ne yazık ki bu altın çağ da onları işleyecek bir beden eğitimi dersi, ve öğretmeni yok.

Gelelim 11-13 yaş aralığına yani orta okul zamanına. Çok şükür burada beden eğitimi dersiyle karşılaşıyoruz. Bu kez de  imkansızlıklarla mücadele eden spor sevdalısı beden eğitimi öğretmenlerinin ‘’TEOG’’ sınavına karşı mücadeleleri başlıyor. Akıntıya kürek çekmekle eş değer olan bu mücadele yerini çoğu zaman salonsuzluk,malzemesizlik, okul idarelerinin spora olumsuz bakış açılarına bırakmakta, buna rağmen meslektaşlarımız yılmadan geleceğin sporcularını yetiştirmek için

ellerinden geleni yapmaktadır.

Hatta ellerinden gelen yetmemekte okul müsabakalarına gidebilmek için kredi bile çekmektedirler. Zira yol masrafları, yeme-içme,konaklama giderleri için ödenen paralarla bu saydıklarımı yapabilmek çoğu zaman imkansızı başarmakla eş değeroluyor.

Peki  ‘’PİSA’’ da ilk sırayı çeken Finlandiya eğitim sisteminde işler nasıl?

 Finlandiya 1970’li yıllarda kalp kaynaklı ölüm sıralamalarında ilk sırada yerini almaktadır. Peki nasıl oldu da şu anda dünyanın en sağlıklı genç nüfusuna sahipler.  Bizlerden en büyük farkları ise hatalarını

zamanında tespit edip 1970’li bizim uygulamakta olduğumuz sağlık karnelerine benzer uygulamaları o zaman yapmalarıydı. Hatırlatmakta fayda var fin eğitim sistemine göre çocuklar günde en az  3 saat egzersiz yapmak zorundalar.

Kısaca sporcu yetiştirmek, bu sporcuların başarılı olmasını istiyorsak ve olimpiyatlara giden yolun  okullardan geçtiğine inanıyorsak ‘’beden eğitimi ve spor dersi’’ ne gereken önemi vermek zorundayız.