Yan alana geçiş hakkı ile birlikte esas mağdur olanlar branş öğretmenleri ve onlardan birtaneside Beden Eğitimi öğretmenleri oldu…

2012 KPSS sınavına 18985 Beden Eğitimi Öğretmeni girdi. Yeni atananları çıkartırsak yaklaşık 16500, seneye mezun olacaklarla beraber tahminen 20000 Beden Eğitimi Öğretmenliği ataması bekleyen arkadaşım mağdur oldu. Şimdi diyeceksiniz ki bu sene az sınıf öğretmeni alındı değilmi? Peki yıllardır aslan payı sizlerdeydi Beden Eğitiminden az alınıyordu bunu unutmayın!

4270 Sınıf Öğretmeni Beden Eğitimi branşına geçti. Bu sayı atama bekleyen Beden Eğitimi Öğretmenlerinin üzerine kara bulutlar gibi çöktü. Peki bu kadar çalışan atama bekleyen arkadaşlara yazık değilmi ? Sayın bakanımız eğitim kalitesinden nasıl bahsedecek bundan sonra çok merak ediyorum.

Yan alana geçiş hakkı verildi tamam, bakanlığın verdiği bu hakkı kullanmak isteyebilirsiniz oda tamam, ancak hiç düşünmedinizmi ne kadar mağdur yaratacağınızı.

Beden Eğitimine geçen sınıf öğretmenleri ile ilgili davalar açılmış bulunmakla birlikte yakın zamanda binlerce dava açılması işten bile değil. İllerdeki Beden Eğitimi Öğretmenleri Dernekleri ve bireysel açılacak davalar sanırım belirttiğim sayıyı bulacaktır.

Şimdi ise önümüzdeki yıl yaşanacakları ve şu anda yaşananları yazayım.

1.Atama bekleyen ONBİNLERCE Beden Eğitimi öğretmeninin hayalleri 1 gecede ellerinden alınmıştır. 1998 yılından beri atama bekleyen onbinlerce Beden Eğitimi Öğretmeni vardır. Alan değişikliğinden sonra motivasyonları kalmamıştır.

2.Okulları İlkokula dönüştürülen Beden Eğitimi Öğretmenlerinin bir kısmı 2 yıldır o okulda görev yaptıklarından dolayı bu yıl tayin isteyememişlerdir. Bulunduğum ilçeden bir örnek vereyim sınıf öğretmenleri boş olan okulları 5 tanesi dışında doldurmuşlardır ( bunlar köy okullarıdır tabiki oralarada gidilecektir ancak boş okul sayısı yeterli değildir ) ve önümüzdeki yıl 16-18 tane beden eğitimi öğretmeni okullarında norm fazlası olacak peki bu öğretmenler hangi okullara gidecekler. ( Bu 16-18 öğretmenimiz arasında 25 yılın üzerinde çalışan öğretmenlerimizde vardır ) Onlarada başka alana geçinmi denilecek? Türkiye genelinde durum üç aşağı beş yukarı böyledir. Tabiî ki arkadaşların yapacakları ilk iş dava açmak olacaktır ve şu anda bunun için hazırlıklara başlamışlardır bile.

3.Okullar dolduğundan dolayı özür grubu atamalarından pek çok il Beden Eğitimi’ne kapalı olacaktır. O zamanda gidin sizde sınıf öğretmeni olun, memur olunyada başka alana mı geçin denilecektir mağdurlara ! Alın size bir dava konusu daha.

4.Beden Eğitimi Öğretmenliği branşında sirkülasyon ( İl içi - İl dışı atamalar ) rayına oturmuşken, şimdi il dışına en iyi yerlere ancak yan alandan geçen sınıf öğretmenleri gideceklerdir.Bu konuda da emin olunki davalar açılacaktır hatta bir tanesinide ben açacağım.

5.İl içinde en iyi okullara tabi kalmışsa yan alandan Beden Eğitimine geçenler gideceklerdir.

6.Bir örnek daha vereyim yakınımdaki bir okulda Seçmeli Spor ve Fiziki Etkinlikler dersi dahil 32 saat Beden Eğitimi Dersi varken 2. bir öğretmen yan alandan geldi. Ders saati yeterli olmadığından içlerinden birtanesinin yakında bulunan başka bir okula görevlendirme gitmesi söz konusu oldu. Yan alandan gelen sınıf öğretmeni aynı gün ben kıdemliyim 21 saate kadar derse girmek hakkım Beden Eğitimi Öğretmeninin kıdemi benden düşük ( 16 yıllık beden eğitimi öğretmeni ) görevlendirme yapacaksanız onu yapın şeklinde tavır almıştır. Dağdan gelip bağdakini kovmak buna denir sanırım. Arkadaşımın bana söylediği ders saatinin önümüzdeki yıl seçmeli ders olmazsa düşeceği ve kesinlikle norm fazlası olacağı yani alanı branşı hiçbir şeyi Beden Eğitimi olmayan arkadaşımız okulda kalacak 4 yıl eğitimini alan gidecek. İşte size bir dava konusu daha. ( Bahsettiğim arkadaş zaten okuluna dilekçe verdi ,avukata vekaletnamede verdi gelecek cevap sonrasında hukuki işlemleri başlatacak )

Birde işin diğer birboyutuna bakalım sınıf öğretmenleri bir sihirli değnekle bir gecede branş öğretmeni oldular tamam. Düşündüm bende 4 yıl anatomi – kinesyoloji – fizyoloji – beslenme vb. pek çok sağlık dersi aldım bende ortopedi doktoru yada fizyoterapist yada diyetisyenmi olsam diye, yoksa 4 yıl üniversitede pedagojik formasyon aldıkbize de sınıf öğretmenliğine geçiş, olmadı sağlık meslek lisesi öğretmenliğine geçiş, yada buna benzer geçiş haklarımı verilse!!!

Bir beden eğitimi öğretmeni sınıf öğretmenliğini ne kadar yapabilirse bir sınıf öğretmeni de beden eğitimi dersini ancak onun kadaryapar. Yani öğretmen olarak herkes birşeyler yapmaya çalışır ama %10 verimli olur ancak.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okullarına sınavla ve özel yetenek sınavı ile girilir. Eskiden zaten voleybol oynamıştım, yok futbol oynamıştım ben bu işi yaparım diyerek sınıf öğretmenliğinden geçiş yaptığınızda çok iyi muhakeme yapmanız gerekir. Madem Beden Eğitimi Öğretmenliğini okadar çok seviyordunuz özel yetenek sınavına girip kazansaydınız. Size kimsenin laf söyleyeceği yoktu o zaman.

Derslerde kullanılan düdüğü öttürmek bile bir marifet ister. Şimdi merak ediyorum Beden Eğitimi branşına geçen sınıf öğretmenleri okullarında iyi bir voleybol takımı varsa 5-1 oynuyorsa pasörü 2 den oynatıyorsa ( şimdi okuyorlarsa ne anlatıyor bu adam diye düşüneceklerdir ) bu takımı nasıl çalıştıracak, hentbol takımı varsa 5-1 , 4-2 vb taktikleri nasıl bilecek, törenleri nasıl yaptıracak daha uzar gider bu örnekler. Ama unutmuştum müsabakalarda taktikleri belli ÇIKIN OYNAYIN olacak sanırım.

4 yılda bizim öğrendiğimiz bilgileri sınıf öğretmenlerimiz 2 yılsüre ile toplamda ancak bizlerin 3 haftada gördüğü ders saati toplamı kadar beden eğitimi dersi alarak yada bazıları ise lisans tamamlarken kağıt üstünde yan alanım Beden Eğitimi diyerek aldılar. 4 yıl eğitim alanlara, şu anda atama bekleyenlerealan değiştirerek ne kadar haksızlık yaptıklarının farkındalarmı acaba.

Bir beden eğitimi öğretmeni olarak 6 branştan sınavla okuluma girdim, pek çok baranşı da ekleyerek ve de pek çok tıp dersi alarak, uygulamalı derslerden geçmek için bazen günlerce çalışarak alnımın akıylamezun oldum. Şimdi 1 gecedesihirli değnekle Beden Eğitimi branşına geçilmesi hiçde doğru gelmiyor bana. Buyrun geçiş yapan arkadaşlar ikna edin beni ve diğer Beden Eğitimi Öğretmenlerini.

Geçtiğimiz günlerde bir sınıf öğretmenim yazmış yıllardır beden eğitim derslerini branş öğretmenleri veriyor ülkemiz olimpiyat madalyaları cennetine mi döndü? Ya da sporda Avrupa veya Dünya şampiyonluklarını biz mi yaşıyoruz? diye işte bunu yazarken bile ne kadar bilgi sahibi olduğunu açıkça ortaya koyuyor. SBS – YGS vb. sınavlarından öğrencileri aileleri spora değil ancak dershanelere yönlendiriyorlar. Kısacası eğitim sistemi değişmeden sporda başarı gelmesi mümkün değil. Zaten bizim konumuz Beden Eğitimi Dersi, çocuklara spor kültürünü aşılamak, olimpiyatlar yada dünya şampiyonaları değil.

Son olarak şunu belirtmek istiyorum. Yıllardır her türlü bilgi birikimlerimizi yada yardımcı olacağımız her ne varsa çevremizdeki branşdaşlarımızla paylaştık. Ama buradan belirtmek isterim ki sınıf öğretmenliğinden Beden Eğitimi alanına geçen öğretmen arkadaşlarım bukadar mağdur yarattıklarını bile bile nasıl gelip bizlere danışacaklar çok merak ediyorum.
Umarım yan alandan branş değiştirmeolayı mahkemeden döner ve daha çok mağdur yaratmaz.

Saygılarımla

Hüseyin AKÇAY