VOLEYBOL OYUNCU YERLERİ VE GÖREVLERİ

Voleybol oyunu 6 sporcuyla oynanan ve sporcuların kendi alanlarında uzmanlaştığı dizilişleri vardır. Voleybol hem kapalı hemde açık alanda oynanabilir. Her oyuncuların kendilerine düşen görevleri vardır

Pasör: Smaçörlere top atan oyuncudur. 3 numarada oynar. Oyunu yönlendirir.

Pasör Çaprazı: Pasör servise geçtiğinde öne gelen ve genellikle uzun pasla hücum eden  2 numara oyuncusu da diyebiliriz. Bu oyuncu 4-2 taktiği uygulanan oyunlarda görev almaz.

Orta Oyuncu: 3 numaradan oynayan ve kısa, kurşun paslarla hucüm eden oyunculara denir. Bu görevde 2 oyuncu sahada yer alır. Birisi servise geçtiğinde diğeri (yani “çaprazı”) öne geçer, bu nedenle 3 numaralı bölge de sürekli hücum bölgesidir.

Smaçör: 4 numarada oynayan ve genellikle uzun pasla hücum eden elemanlara denir. Sahada bu görevde oynayan 2 oyuncu bulunur. Birisi servise geçtiğinde diğeri (yani “çaprazı”) öne geçer, bu nedenle 4 numaradan sürekli olarak hücum yapılabilir.

Libero: Takımın 6. Ve savunma oyuncusu. Farklı renkli (genellikle takım formasının tam zıt renginde) forma giyer, diğer oyunculardan farklı olarak oyuncu listesinde adının yanında bir “L” ibaresi bulunur ve bu ibare bu oyuncunun o maç sırasında başka bir görevde kullanılamayacağını gösterir. Oyun sırasında servis atılmadan önce, takımının o sırada savunmada olan oyuncularından biriyle yer değiştirebilir. Bu yer değiştirme, sahanın arka alanından gerçekleştirilir. Arka alanda parmak pas ve manşet alabilirken, topu 3 metre içinde parmak pasla alamaz. Yerine geçtiği oyuncu 4 numaraya geldiğinde ya da başka bir oyuncuyla değişmesi gerekiyorsa oyundan çıkar. Her iki durumda da oyuna tekrar girebilmesi için bir sayı beklemelidir. Servis atamaz ve 3 metre içinden hücum yapamaz. Arka alandan hucüm yapabilir, ancak zıplayamaz. 3 metre içinde zıplayabilir. Arkaya gelen topları parmakla alamaz ama alabilir de. Diğer iki oyuncuyla yer değiştirirken hakeme göz kırpmak suretiyle izin almalı koçuyla da en azından bir göz teması kurmalıdır.

Voleybolda paslar

Uzun Pas: Genel olarak  2 ve 4 numaralı oyunculara atılan yüksek pastır.

Kurşun Pas: 4 ve 2 numara oyuncularının hücumlarını hızlandırmak için , file köşelerine doğru ve fileye paralel olarak atılan kısa ve hızlı paslardır.

Kısa Pas: 3 numara oyuncularına atılan pastır, hücumu hızlandırma ve karşı takımın savunmasının yerine yerleşmeden sayı almak için atılan paslardır. Yüksekliği ve zamanlamasına göre; 3 çeşidi vardır.

Erken kısa: 3 numara oyuncusu, top pasöre ulaşmadan önce hareketlenir ve top pasörle buluştuğunda havada olur.

Normal kısa: 3 numara oyuncusu, top pasöre giderken hareketlenir ve top pasörle buluştuğunda zıplar,topla en yüksek noktada buluşup, topa vurur.

Geç kısa: 3 numara oyuncusu, topa düşmeye başladığı noktada vurur.

Dosyayı indirmek için tıklayınız...