İnsanların şehir hayatlarından uzaklaşmak, doğa ile baş başa kalmak amacıyla bilinmeyen rotaları keşfetme arzusu ile kendilerini doğaya atmışlar ve kendi sınırlarını da ölçmeye yarayan doğa yürüyüşleri ile tanışmışlardır. 19. bir yy.’da naturelist bir düşünce ile doğaya kaçan insanlar keşgetmek yeni şeyler öğrenmek adına doğa yürüyüşlerine başlamıştır. Şehir yaşantısının kalabalık ve çok gürültülü yaşantısından daha sakin, sessiz ve bir o kadar da insan sayısının çok az olduğu doğada insanlar dinlenmek, keşfetmek ve eğlenmek amacıyla doğa yürüyüşleri yani trekkinglerle tanışmışlardır.

Bireysel çabalarla başlayan trekking akımı günümüzde sivil toplum kuruluşları, dernekler ve kulüpler ile bir çok insanın doğaya kaçmasını sağlamaktadır. Açık havada yapılan doğa yürüyüşleri ile günümüzün insanları normal hayatlarında ki hareketsiz yaşamlarından kurtulmaya çalıştığı gibi sosyal topluluklar ile yeni bir çevre ve yaşam arayışı içine girmeye çalışmaktadır.

Şehir hayatından kopamayan ama bir zaman diliminde olsun doğada olmak isteyenlerin uğrak aktivitesi haline gelen trekkingler hafta sonu aktivitelerini süslemektedir. Zamanla bir zaman dilimi içinde yapılan doğa yürüyüşleri doğa sporlarının eğitmenleri eşliğinde gerçekleştirdiği aktiviteden çıkarak bir yaşam biçimi de olmaya başlamıştır. Yeni yerler, rotalar keşfetme arzusunu yaşayan insanlar kendi rotalarını bilinmez yollara daha önce keşfedilmemiş güzergahlara çevirmişlerdir.

Trekking Çeşitleri
Doğa içinde engebeli ve düz arazilerde gerçekleştirilen yürüyüşlere verilen genel bir isimdir trekking. Genel anlamı ile yük hayvanlarının da yükleri taşımak amacıyla kullanıldığı, bir rehber ve rehber yardımcıları ile gerçekleştirilen organize bir yürüyüş anlamına gelmektedir. Günümüzde doğa yürüyüşlerine verilen genel bir isim halini almıştır. Günümüzde insanlar ve hayvanlar yardımıyla yüklerin taşındığı yürüyüşlerde gerçekleştirilmektedir. Ama asıl konumuz olan doğa yürüyüşleri (trekking) içinde doğa yürüyüşünde kullanılması gereken eşya, yük gibi taşınması gerekenleri yürüyüşlere katılan kişiler taşımaktadır.

Trekkinglere özel tasarlanan çantalarla doğa yürüyüşü içinde ihtiyaç duyulan, yeme-içme malzemeleri, konaklama, giysi gibi hayati malzemelerinde yer aldığı eşya ve malzemeler taşınabilmektedir. Keşfetmek, maceraya atılmak amacıyla gerçekleştirilen trekkingler insanoğlunun kalabalık şehir hayatlarından ve tek düze yaşamlarından kurtulmak amacıyla gerçekleştirdikleri doğaya kaçış hikayeleridir. Genel anlamda doğa yürüyüşü olan trekkingin bilinen Dayhiking, Hiking, Backpacking olmak üzere çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitleri ve şu şekilde ifade edebiliriz:

Dayhiking Nedir?
Günübirlik gerçekleştirilen orman, patika, dağlık arazide gerçekleştirilen doğa yürüyüşleridir.

Hiking Nedir?
Gerektiğinde çadır veya konaklama tesislerinde konaklamanın da kullanılabildiği yürüyüşlerdir.

Backpacking Nedir?
Uzun yürüyüşler yapmak amacıyla sırt çantamız gerçekleştirilen yürüyüşlerdir. Belli bir zaman dilimine hapis olmadan yeni yerler keşfetmek ve gittiğimiz yerlerde çadırlı konaklamanında mümkün olduğu maceralardır. Yeme-içme ihtiyaç malzemeleri ve çadır, uyku tulumu, gerekli kıyafetlerin sırt çantasında taşınarak gerçekleştirilen yürüyüşlerdir. Doğanin içinde ormanlık dağlık arazilerde gerçekleştirilen bir macera etkinliği olan  Backpacking günümüzde gençlerimizin yeni yerler keşfetmek amacıyla kullandıkları bir yaşam biçimi haline gelmiştir. Sadece ormanlık arazilerde gerçekleştirilen aktivite halinden çıkarak kültürel bir yolculuk için kullanılan bir macera aracı haline gelmiştir.

Kış Yürüyüşleri 
Gerekli ekipman ve teşhizat kullanılan kış aylarında karlı dağlarda zirveye ulaşmak amacıyla bir ekiple veya en az bir arkadaşla gerçekleştirilen macera ve keşif yürüyüşleridir. Kış aylarının karlı günlerinde gerekli önlemlerin alınarak ve biraz daha profesyonel hareket edilen ve rehber eşliğinde gerçekleştirilen bir doğa yürüyüşüdür. Güvenlik halatları, krampon gibi kış yürüyüşlerinde kullanılan özel teşhizatlarında yer aldığı bir yürüyüş çeşididir.

Doğa Yürüyüşlerinde Uymamız Gereken Kurallar Nelerdir?
Hangi tür yürüyüşü gerçekleştirirsek gerçekleştirelim bir disiplin içinde yürüyüşümüzü yapmalıyız. Yaşadığımız şehirlerin bunaltıcı gürültüsünden ve kirliliğinden kaçarak geldiğimiz doğaya ayak izimiz haricinde iz bırakmamalıyız. Rahatlamak, huzur bulmak ve bir macera yaşamak amacıyla kaçtığımız doğayı geldiğimizde gördüğümüz haliyle belkide daha düzenli bırakmalıyız.

Her yürüyüşte mutlaka planladığımız yürüyüş zamanı süresince ihtiyacımız olan yeme – içme gereksinimlerimizi yanımızda taşımalıyız. Su en önemli ihtiyaç malzemelerimizden biridir. Uzun yürüyüşlerde su içme ihtiyacımızı ertelemeden su tüketimimize göre ihtiyacımız olan suyu yanımızda taşımalıyız. Yediğimiz ve içtiğimiz malzemelere ait ambalaj atıklarını yine çantamıza koymalıyız ve kesinlikle doğaya atmamalıyız. Bugün temiz bulduğumuz ve huzur bulmak amacıyla geldiğimiz yerleri korumalıyız ki yarınlarda da aynı huzuru bulabilelim.

Her yürüyüş öncesinde bir yakınımıza gideceğimiz rota hakkında bilgi vermeliyiz. Çünkü doğada neyle karşılaşacağımızı bilemeyiz. Bir kaç saat için çıktığımız doğa yürüyüşlerimiz havaların birden bozmasından dolayı uzayabilir. Bu nedenle muhtemel dönüş saatimizi veya tarihimiz rotamız ile birlikte bir yakınımıza söylemekte fayda olduğunu düşünmekteyim.

Yürüyüşlerimizde bir başka hayati öneme sahip olan ihtiyaç malzememiz ise ilk yardım kitleridir. Ufak bir ilk yardım kitini mutlaka çantamızda taşımalıyız. Hava durumunu takip ederek gideceğimiz rota ve güzargaha uygun kıyafet tercihi yapmak ve hatta yanımızda yedek bir kıyafet ve yağmurluk taşımak ise oldukça hayati konulardır. Doğada özellikle yüksek rakımlı arazilerde hava oldukça değişkendir. Vücudumuzun ısısını koruyacak ve bizleri kuru tutacak kıyafetleri tercih etmeliyiz.