Kendisi adına iyi başlamayan sezonu, Abdullah Avcı’nın gelişiyle birlikte 4. sırada noktalayan Trabzonspor, gelecek sezon belirlediği zirve hedefi doğrultusunda Gervinho’yu kadrosuna katmaya hazırlanıyor.

Fildişi Sahilli yıldızın ektileyici kariyerinde, 2020-2021 sezonunda Milli oyuncumuz Zeki Çelik’le beraber eski Trabzonsporlu Yusuf Yazıcı ve Burak Yılmaz’ın damga vurduğu Lille serüveni göze çarpıyor.

Gervinho’nun kariyer yolculuğunu inceleyelim.

Yolculuğu Sekou Ouattara ile kesişti

Gervinho, ülkesinde üst seviye futbol yaşantısını JMG Academy Abidjan’da olgunlaştırdı.

2004 yılına kadar burada top koşturan yıldız futbolcunun yeteneği, yaz döneminde Belçika’nın Beveren ekibi tarafından keşfedildi. Beveren, Gervinho’yla beraber, aynı ekipten takım arkadaşı Sekou Ouattara’yı da renklerine bağladı.

Gervinho, 3 yıllık Belçika macerasının ilk senesini kulübün genç takımında tamamlarken, A Takım’da gösterdiği performans Fransız yetenek avcılarının dikkatini çekti. Takvimler 2007’yi gösterirken Fransa’nın Le Mans ekibi, yıldız futbolcuyu kadrosuna kattı.

Kaderin onlar için hoş bir cilvesi olsa gerek… Gervinho’yla aynı akademide yetişen ve beraber Beveren’e gelen Sekou Ouattara da aynı yıl Le Mans’ın yolunu tuttu.

Le Mans: Saklı yeteneklerin vitrin merkezi

Le Mans, 2000’li yılların son dilimine, meziyetlerini en yüksek potansiyeliyle ortaya çıkaramamış futbolcuları parlatarak damga vurdu.

Bu dönemde, daha sonra Wolfsburg’ta destansı bir şampiyonluk yaşayayan Grafite’nin yanında Stephane Sessegnon, Romaric, Corchia gibi isimleri dünya futboluna kazandıran ekip, şapkadan Gervinho tavşanını da çıkarttı.

Pek çok Fildişili ile beraber oynadığı ekibin formasını iki yıl terleten Gervinho, 2009 yılında kariyerine açtığı sayfayla Fransa futbol tarihine geçeceğinden habersizdi.

PSG hegemonyası öncesi başkaldırı: Lille şampiyonluğu

2009 yazında Gervinho, 6.5 milyon avro’luk bonservis bedeliyle Lille’in yolunu tutarken, Ligue 1’de Lyon ve PSG hegemonyaları arasında geçiş dönemi yaşanıyordu.

İlk sezonunu 18 gol ve 9 asistle noktalayan Gervinho için yaz döneminde teklifler gelmiş ancak Lille yönetimi, yıldız oyuncusunu en az bir sezon daha elinde tutmakta ısrarcı olmuştu.

2020-2021 sezonunda, Milli futbolcumuz Zeki Çelik’in de formasını giydiği Lille’i hücumda sırtlayan isimler, eski Trabzonsporlu Burak Yılmaz ve Yusuf Yazıcı oldu. Bundan tam 10 yıl önce, 2010-2011 sezonunda Fransız ekibinin hücum yıldızlarının başında, Trabzonspor’un gündemindeki Gervinho yer alıyordu.

O dönem Adil Rami, Aurelien Chedjou, Yohan Cabaye, Ludovic Obraniak, Moussa Sow ve Eden Hazard gibi yıldızlarıyla Fransa’da fırtına gibi esen ekip, sezon sonunda mutlu sona ulaşarak 57 yıllık hasretini dindirmişti.

Sezon boyunca neredeyse süre aldığı her maçta etkileyici performans gösteren Gervinho, attığı 18 golün yanında 11 asisti ile takımının lig şampiyonluğuna ve Fransa Kupası’nda mutlu sona ulaşmasına katkıda bulundu. Avrupalı futbolseverlerin ismini ezberlediği Fildişili yıldızın bu grafiği, kendisine Ada’nın kapılarını açtı.

Futbolun beşiğinde iki yıl

Şu sıralar Arsenal kadrosunda bulunan Nicolas Pepe’nin geçtiği yolun çok benzeri, 10 yıl önce Gervinho için çizildi.

Pepe gibi Lille’de parlayan, Pepe gibi Fildişi vatandaşı olan ve yine Pepe gibi etkili bir kanat oyuncusu olarak boy gösteren Gervinho, Arsene Wenger’in takımına dahil oldu.

İlk sezonunu 4 gol ve 7 asistle, ikinci sezonunu 7 gol ve 5 asistle noktalayan Gervinho, 2013’te Roma’nın yolunu tuttu.

Yaklaşık 2.5 yıl İtalyan devinde top koşturan yıldız futbolcu, ilk sezonunu 12 gol ve 12 asistle tamamlayarak, Arsenal’da son dönemde gösterdiği soluk görüntüyü üstünden atmış ve Çizme’yi salmamayı başarmıştı. Roma kariyerinde, gol ve asist toplamında her 2 maçta 1 kez tabelayı değiştirmeyi başaran kanat oyuncusu, 2016 yılında pek çok önemli ismin katıldığı furyaya uyarak Çin Ligi’ne transfer oldu.

Kaçırdığı penaltıyla yıkılan rüyası, gecikmeli de olsa gerçeğe dönüştü

1992 yılında Afrika Uluslar Kupası’nı kaldıran Fildişi Sahili, belki de tarihinin en iyi jenerasyonuyla bu başarıyı tekrarlamak istiyor ancak bir türlü mutlu sona ulaşamıyordu.

Drogba’lı, Yaya Toure’li, Gradel’li, Keita’li, Eboue’li, Bony’li, Arouna Kone’li yıldızlar topluluğu Fildişi Sahili, 2012 yılında Uluslar Kupası’nda finale yükseldi. Şampiyonluk maçında Zambiya ile karşılaşan ekibin kaderi, 120 dakikalık dilimde eşitliğin bozulmaması sonrası penaltılara kaldı.

Yedişer penaltı vuruşunda yenişemeyen iki takımın kaderi Gervinho’nun ayaklarına geldi. Şampiyonluk penaltısı için topun başına geçen yıldız isim, meşin yuvarlağı dışarı gönderdi ve kupa Zambiya’nın oldu.

Gervinho’nun hayal kırıklığı uzun süre devam etmiş ve bunu ropörtajlarında da dile getirmişti. Tecrübeli oyuncu, düşlediği Milli Takım şampiyonluğu için üç yıl daha beklemek durumunda kaldı.

 

2015 yılında yine finale ulaşan Fildişi Sahili, bir başka penaltı atışı seansında Gana ile karşılaştı ve bu kez kupayı kaldırmayı başardı. Tüm maç boyunca sahada kalan Gervinho, 120. dakikada, penaltı atışları öncesi oyundan alınmış ve belki de kendisini yaşamı boyunca etkileyecek kötü bir hatıranın önüne geçilmişti.

“Yaşlı” Gervinho, fileleri havalandırmayı bırakmadı

2018 yılında Çin serüvenine son veren Gervinho, Parma’ya imza atarak tekrar Serie A’ya döndü.

İtalyan medyasının ortak görüşü, yaşı ilerlemiş ve son dönemini Avrupa dışında geçirmiş Gervinho’nun artık verimli olamayacağı yönündeydi.

Fildişi Sahilli yıldız, ilk sezonunda 14 gole, ikinci yılında ise 13 gole direkt katkı vererek hakkındaki şüpheleri tüketti.

Geride bıraktığımız sezonu arzu ettiği gibi geçiremeyen, Serie A’ya veda eden Parma, pek çok yıldızıyla da yol ayrımına geldi. Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, tecrübeli futbolcuyla anlaşma sağlandığını ve Karadeniz ekibinin başarısı için ter dökeceğini açıkladı.

 

Fransız ekibi Lille’in eski futbolcularıyla yakaladığı başarının ardından Trabzonspor, Lille’in destansı şampiyonluğunun mimarlarından Gervinho ile heyecan verici bir birlikteliğe başlayacak. Yolculuğun neler getireceğini süreç içerisinde hep beraber göreceğiz.
 

trtspor