Hangi besinlerde potasyum bulunur? vücut için önemli olan potasyum mineralli hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için derledik. Haberin detayında potasyuma dair her şeyi bulabilirsiniz.

Vücutta kemik ve kas sisteminin vazgeçilmez minerallerinden biri potasyumdur. Vücudun kendi kendine üretemediği minerallerden biri olan potasyum en az 100 mg günlük alınması gerekir. Hücrelerin yenilenmesi için gerekli olan potasyum doğada bir çok malzemenin yapımı içinde ham madde olarak kullanılır. Kimyasal birleşik olan potasyum vücuttaki oksijen ve karbonhidrat dengesini sağlar. Sodyum minerali ile beraber vücuttaki elektrik seviyesini ayarlar. Bu elektrik akımı sinir hücrelerinin ayak tabanından beyne kadar gitmesine yardımcı olur. Böylece hem iskelet hareketleri hem de beş duyu organı düzenli çalışır. Potasyum eksikliği kas zayıflığına, kramplara ve kabızlığa neden olur. Ancak potasyum vücutta gereğinden fazlada bulunmaması gerekir. Sistemi doğru çalıştırdığı kadar fazlası bir anda tüm vücut sistemini bozarak ölüme bile yol açabilir. Potasyum eksikliği kan testlerinin yanı sıra bazı diğer hastalıkların belirtilerine benzeyen belirtilerle de kendini gösterir.

POTASYUM EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Potasyum sinir hücrelerinin dağılımı için gereklidir. Bu dağılım doğru yapılmadığında vücudun enerjisi çabuk tükenir. Bu da yorgunluk gibi durumların yaşanmasına sebebiyet verir.

- Kasların çalışmasındaki temel kaynak olan potasyum eksikliği şiddetli kas ağrılarına yol açar. 

- Bağırsak hareketleri için gerekli olan potasyum mineralinin eksikliği besinleri öğütmede zorlanır. Bu da kabızlığa neden olur. Sık sık kabız olmak ise potasyum oranının aşırı düştüğünün işareti olabilir.

- Kandaki hücreler yeterince oksijen ve elektrik alamadıklarından ya çok yükselir ya da çok düşer. Bu da yüksek ve düşük tansiyona neden olur. Kan oranı ayrıca düştükçe kansızlık gibi sağlık sorunları da buna bağlı gelişir. 

- Organlar yeterince sinir hücreleri tarafından uyarılmayınca çalışma hızları düşer. Bunların arasında en hassas olanı midedir. Mide yeterince uyarılmadığında kusma ve bulantıya neden olur. Çünkü aldığı besinleri yeterince öğütemez.

- Düzensiz kalp atışları, solunum yetmezliği, artan kas ağrılarının şiddeti ile ortaya felç ya da inme gibi ciddi sağlık sorunları aşırı derecede düşük olan potasyumun belirtileridir. 

HANGİ BESİNLERDE POTASYUM BULUNUR?

KURU ERİK

Kuru erik günlük potasyum ihtiyacının yüzde 40'ını karşılıyor. Güçlü bir A vitamini olan kuru erik, hem potasyum oranını dengeler hem de güz sağlığı için oldukça faydalı bir besindir.

ISPANAK

Demir bakımından zengin olan ıspanak vücudun günlük ihtiyacı olan potasyumun yüzde 10'unu sağlıyor. Ispanak potasyum eksikliğini gidererek sadece yorgunluğu değil aynı zamanda kansızlılığı da önler.

SOMON

Omega-3 yağ asidinin yanı sıra potasyum bakımından da oldukça zengindir. Yarım fileto somon günlük potasyum ihtiyacının yüzde 30'una kadar karşılar. Somon kalp, beyin ve böbrekler içinde vazgeçilmez bir besindir.

KURU FASULYE

Potasyum bakımından en güçlü besinlerden biridir. Günlük ihtiyacın yüzde yüzünü karşılar. İçerdiği lif sayesinde sindirimi düzenler. Uzmanlar özellikle gelişim çağlarında ve hamilelik döneminde tüketilmesini tavsiye eder. 

HAVUÇ SUYU

Günlük potasyum ihtiyacının yüzde 40'ını rahatlıkla karşılar. İçerdiği beta karoten, lutien ve zeaksantin gibi minerallerin antioksidan etkisi sayesinde vücudu arındırır.

yasemin.com