20. yüzyılda geliştirilmiş bir spor çeşidi olan pilates, vücudun dik durmasını sağlayan sayılı spor dallarından bir tanesidir. Her yaş için uygun hareketleri barındırması ile her dönem için uygun bir spor dalı olarak kabul edilmiştir. Burada spor dalı ifadesini kullansak da bu konuda çok fazla tartışmanın olduğunu ve bazı çevrelerce bir spor dalı olarak değil, sadece bir egzersiz hareketi olarak kabul edildiğini vurgulamak isteriz. Ayrıca pilates yapan kişinin sağlığına oldukça yararlı olduğundan her yaşta tavsiye edilmektedir. Özellikle kemiklerin yaşlanmasının önüne geçen pilatesin, daha esnek ve sağlıklı vücutlar ortaya koyduğu bilinen bir gerçektir.

Herhangi bir müsabakaya, rekabete ve yarış ortamına gerek duymadan tamamen özgürce ve bireysel olarak yapılan pilates toplumun her kesimi tarafından benimsenmiştir. Özellikle kadınlar bu spor türüne büyük ilgi göstermektedir. Evde tek başınıza yapabileceğiniz pilatesin sayısız faydalarından biri de, kemiklerin arasındaki disklerin açılmasını sağlayarak boy uzamasına yardımcı olmasıdır.

Boyunun uzaması durmuş birçok kişinin, düzenli pilates yaptıkları dönemde, boylarının 1-2 cm kadar uzadığı ispatlanmıştır. Pilates size kilo verdirmez ama vücudunuzun sıkılaşmasını sağladığından, bedeniniz incelir. Dolayısıyla giydiğiniz kıyafetlerin de birkaç beden küçüldüğünü görürsünüz. Bu sebeple pilates konusunu zayıflama kategorisi içerisinde incelemek mantıklı olacaktır.

 Pilates Nedir?

Fizyoterapi temelinde bir rehabilitasyon hizmeti olan, kemik güçlendirici pilates asrın sporu olarak adlandırılabilir. Sağlığa birçok yarar sağlamasının yanında aynı zamanda vücudun duruşunu da düzenlemesi ile genç kızların gözdesi olmuştur. Üstelik diğer sporlar gibi herhangi bir yarışa ya da rekabete gerek duyulmadan yapılan bir spor dalıdır.

Pilates yalnızca beden için yararlı bir spor dalı değildir. Bunun yanında ruhsal sağlık açısından da bir çok artısı bulunmakta ve meditasyon olarak da uygulanmaktadır. 100 yıllık bir geçmişe sahip olan pilates hakkında en genel olan yanlışı düzeltmek istiyoruz. İnsanların aklında sadece büyük bir topla özdeşleştirilen pilates, aslında çok daha geniş bir yelpazede hareketleri içerisinde barındırmaktadır.

Bizler bu yazımızda her hareketi ayrıntılı bir şekilde, sözlü olarak elbette anlatamayız. Eğer bir spor salonunda yapacaksanız uzman eşliğinde elbette doğru hareketleri yapacaksınızdır. Ancak evde kendi başınıza yapacaksınız mutlaka internette bununla ilgili videolardan yardım almanızı öneririz.

Öncelikle şu konuyu kesin bir dille belirtmeliyiz ki; pilates denince farklı boyutlardan oluşan toplar, farklı yapı ve esneklikte olan lastikler, ağırlık aletleri gibi daha birçok şey konumuz içine dahil olmaktadır. Söz konusu topların hem büyüklüğü hem basıncı kişinin kilosuna göre değişmektedir. Benzer şekilde egzersizlere yardımcı olan lastiklerin esnekliği de hangi bölgede ve hangi aşamada kullanılacağına göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle pilatesi sadece o kocaman toplarsan ibaret sanmak çok büyük bir yanılgıdır.

Beden kaslarını çalıştırırken, sakin hareketleri sayesinde aynı zamanda vücudunuzun dinlenmesini ve ruhunuzun arınmasını sağlayan bir spor türüdür. Hiçbir şekilde kilo sorunu olmayanlar da bu uygulamayı yapabilirler. Eğer boyun düzleşmesi veya postür duruşu sorunu gibi problemleriniz varsa da yapabilirsiniz. Bu hareketler düzenli olarak yapıldığında bel, boyun ve sırt ağrılarınızın kayda değer oranda azalmasını sağlayacaktır.

Halk arasında hamile pilatesi diye bir kavramı da muhakkak duymuşsunuzdur Gebelik döneminde yapılan bu hareketler daha az kilo almanızı sağlarken, pelvik kaslarının çalışması sayesinde doğumun çok daha kolay gerçekleşmesini sağlamaktadır. Ancak bunu kesinlikle tek başınıza yapmamanızı, mutlaka bir uzman eşliğinde gerçekleştirmenizi öneririz.

Pilates Nasıl Yapılır?

Pilates yapmak oldukça kolay bir iştir. Önemli olan öncesinde tüm kasların tam anlamıyla açılmış olmasıdır. Sonrasında pilates hareketlerinin anlatıldığı şekilde yapılması yeterli olacaktır. Bu şekilde yapıldığında herhangi bir sorun oluşturmayan pilates yeterince ısınmadan yapıldığında ölümcül sonuçlara neden olabilecektir. Pilatesin yapılışını tam anlamıyla kavramak için, videolu anlatımlardan faydalanmanız tavsiyemizdir.

Pilates yaparken şu 6 prensip göz ardı edilmemelidir;

Konsantrasyon: İlk ve en önemli prensip konsantrasyondur. Tüm dikkatinizi nerede olduğunuza ve hangi hareketi yaptığınıza vermelisiniz. Aynı zamanda hangi kasların çalıştığına da dikkat edilmelidir.
Merkezleme: Merkez denilen yer göbek, bel ve kalça çevresidir. Merkezleme bedenin üst tarafının esnemesini ve uzamasını sağlar.
Kontrol: Hareketler kontrolsüz bir şekilde yapılırsa farkında olmadan bir sakatlık meydana gelebilir. Bu nedenle kontrol ve dikkat çok önemlidir.
Akıcı hareket: Hareketlerin birbiri ardınca, ara vermeden ancak çok hızlı olmadan yapılmasına özen gösterilmelidir.
Kesinlik: Hareketler baştan savma ve belirsizce olmamalıdır.
Nefes: Son olarak doğru nefes almadan bahsedeceğiz. Egzersiz esnasında panik yapmadan, derin nefes alınarak, daha sonra yavaşça dışarıya üflenmelidir.
Pilatesin Faydaları Nelerdir?

Vücudun tüm kaslarını çalıştıran, beden kadar ruha da iyi gelen pilates herkesin yapabileceği bir egzersizdir. Aşağıda pilatesin sağladığı faydalardan kısaca bahsetmeye çalıştık;

Pilates kişinin vücudunu tanıyarak ona daha da hakim olmasını sağlayan bir spor dalıdır.
Kemiklerin güçlendirilmesi ve daha yavaş yaşlanması konusunda bir fizik tedavi yöntemi olarak adlandırılabilir.
Vücutta oluşan kas ve kemik ağrılarında yapılması önerilir, çünkü onarıcı bir etki gösterdiği bilinir.
Vücudun esnemesini ve açılmasını sağlayarak dinç kalmasına yardımcı olur.
Vücudun daha dik görünmesine ve kamburluk gibi kötü duruşların sergilenmesine engel olur.
Daha rahat ve doğru şekilde nefes alıp vermenizden, daha sağlıklı yaşamanıza kadar birçok alanda etki gösterir.
Kalp ve damar sağlığı için gerekli olan günlük hareket düzeyini gerçekleştirdiğinden koruyucu bir özelliğe sahiptir.
Hamilelik dönemlerinde bir uzman eşliğinde yapılması halinde doğumun rahat geçmesini sağlayacaktır ama bu durumlarda kişinin mutlaka bir uzman desteği alması gereklidir.
Vücudun kısa süre içerisinde şekillenmesini sağlar.
Boyun, bel ve sırt ağrılarını azaltır.
Kasların uzamasına yardımcı olduğundan vücudun daha ince ve uzun görünmesini sağlar.
Gebelik döneminde yapılırsa doğumun daha kolay ve sancısız olmasına yardımcı olur.
Düzenli yapıldığında kişinin kendini daha zinde ve mutlu hissetmesini sağlar.
Kemik ve kas gibi dinamik dokuların gelişimine fayda sağladığından kemik yoğunluğunu artırdığı tespit edilmiştir.
Sadece vücudu şekillendirmek ve estetik amacıyla yapıldığı gibi kilo vermek isteyenlerin de ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Diyete eşlik eden pilates yağ yakımını hızlandırmaktadır.
Karın, kalça ve bacak kaslarının güçlenmesini sağlar. Ancak bu güçlenmeyi görebilmek için her hareket, kasları sıkarak yapmak gerekir. Örneğin öne doğru eğilme hareketi yapıyorsanız, bu noktada karın kaslarınızı sıkmanız daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.
Vücudun esnekliğini artırdığı için sakatlanmayı önler.
Kalp atışını hızlandırırken, kalp ve damar sağlığına iyi gelir. Kısaca çok güzel bir kardiyo egzersizidir.