Aynı takımdaki oyuncuların tek veya çift elle topu birbirine aktarmasına pas denir. Pastaki amaç, hücum eden takım oyuncuları arasında topun kontrollü olarak aktarılması sonucu sayıya ulaşmak veya zaman kazanmaktır. Pasın başarılı bir şekilde aktarılabilmesi için top, hareket hâlinde veya sabit duran oyuncuya uygun bir zamanlama ve doğru bir açıyla atılmalıdır.

PAS

Topun bir oyuncu tarafından çeşitli şekillerde tek veya çift elle kendi takım arkadaşlarına aktarılmasıdır.l

Teknik: Temel duruş dengeli olmalıdır. Kollar gergin olarak uzatılmalı ve el bileği bükülmelidir. Vücut, kollar ve parmaklar topun arkasından uzatılmalı ve topu takip etmelidir. Pozisyona göre pas vermeyi kolaylaştırmak için öne küçük bir adım alınmalıdır.lPas verilecek oyuncunun rakibi göz önünde tutulmalıdır. Aldatmalardan faydalanarak, pas verilecek yer ve zaman belli edilmemelidir. Savunma oyuncusunun üç zayıf noktası (baş üstü. omuz üstü ve ayak yanları) dikkate alınmalıdır. Pas alacak oyuncunun hareket halinde mi, durarak mı pas alacağı önemlidir.

Paslaşma Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Oyuncu pas vereceğini belli etmelidir.
    2. Pas verilecek oyuncu müsait olmadıkça top sürme kesilmemelidir.
    3. Topu alacak oyuncuya savunmanın uzağına doğru pas verilmelidir.
    4. Sahayı enine geçen paslardan kaçınılmalıdır.
    5. Pasınızın yerine ulaşacağından şüpheli iseniz o pası hiç atmayın.
    6. Antrenör iyi pas atan oyuncuyu motive etmeli ve ödüllendirmelidir.
    7. Pas yaparken vücut dengeli olmalıdır.
    8. Pas alacak oyuncuların her pası alırken hareket etme zorunluluğu vardır.
    9. İyi bir paslaşma için her tarafın gözle görülmesi şarttır.
    10. Her pas için mutlaka aldatma yapın.
    11. Bütün pasların canlı ve gereken sertlikte atılmasına dikkat edin.
    12. Mümkünse takım arkadaşlarınızla göz temasında bulununuz.

Top Tutma

Bir oyuncu tarafından, durarak, yürüyerek, koşarak ve sıçrama suretiyle, yerde yuvarlanan, potada seken ve pas olarak gelen topların tek veya çift elle alınıp kontrol altına getirilmesine top tutma denir.

 

PAS ÇEŞİTLERİ

a) Yerden Pas

Top pas verilecek kişi ile kendi aramızdaki mesafenin 2/3 civarında zemine vurularak pas verilir.Pas öncesinde öne küçük bir adım, hareketi kolaylaştırır.

b) Tek El Pas (Baseball)

Bu tür paslar oyun içerisinde uzun ve hızlı top aktarmak için kullanılır. Alınan bir savunma ribauntu başarılmış bir sayı veya serbest atış sonrası bu uzun pas şekli ile hızlı hücuma (Fast-Break) başlama imkanı sağlanır.

Vücut normal duruşta top göğüs hizasındadır. Örneğin: Sağ el ile pas verilecekse top göğüsten sağ kulak hizasına kaldırılır. Vücudun ağırlık merkezi sol ayak üzerine aktarılmıştır. Vücut yarım sağa döner. Sağ ayak biraz arkaya alınır. Sol ayak sabittir. Kulak hizasındaki sağ elin avuç içi pas verilecek yönde ve topun arkasındadır. Par­maklar açık ve topu kavrar vaziyettedir. Sol el kulak hizasına kadar topu takip eder. Dirsek ve omuz 70-80 derecelik açılarla durulur. Sağ el öne doğru uzanırken vücut o yöne doğru uzun bir hamle yapar. Kol iyice uzanır ve top parmak uçlarından çıkar. Son hareket el bileği ile yapılır.

 

- Tek El Alttan Pas:

Az kullanılan paslardan olup pivot oyuncularını beslemek için geçerli bir pas şek­lidir. Kısa mesafeler için uygulanır. Pas verilirken vücudun ağırlığı atış tarafındaki bacağa aktarılır. Bu pozisyonda top kalça yüksekliğinde tutulurken topu destekleyen diğer el çekilir. Top orta par­makların üzerinden yuvarlanarak eli terk eder.

-Tek El ile Elden Ele Pas:

Vücudun ve topun duruşu çift el ile elden ele pasda olduğu gibidir. Farkı, pasın tek el ile verilmesidir.
El topun altında ve tartar şekildedir. Parmaklar açık ve müm­kün olduğu kadar topu kavrar. El bileği düz ve sağlam durur. Pası yumuşak bir hareketle verir. Kol topun arkasından uzanır. Bu sı­rada vücut pasın verildiği yöne doğru eğilir. Pas istenen yöne ve­rilebilir. Genellikle pas verilen yöne doğru adım alınır.



c) Çengel Pas (Hook Pas):

Basketbol oyununun tipik bir esas pas türüdür. Be­lirli oyun pozisyonlarında kullanılır. Sıkışık durumlarda ve yakın mesafelerde bu pas verilir. Çoğunlukla pivotlar atış yapamazlarsa, diğer oyuncularda uzun müdafilere karşı ve süratli oyuna başlamak için kullanılır. Örneğin sağ el ile pas ve­rilecekse, top sağ el ile bel hizasından yan tarafa açı­lır. Bu esnada rakibe sol omuz çevrilir. Top sıra ile omuz ve baş hizasından kaldırılır. Kulak hizasına kadar sol el yardımcı olarak topu takip eder. Top en yukarıya kalkınca bilek hareketi ile pas istenen yere verilir. Bu hareketlere ilave olarak sağ diz, kalça ve omuz yukarı doğru kaldırılır. Böylece top daha yük­sekten müdafaanın üzerinden istenen yere atılır.

d) Arkadan Pas

Dribbling esnasında sol ayak öne Doğru atılırken top arkaya alınır ve bilek hareketi ile pas verilir.

 

e) Baş Üstü Pas

Parmaklar topun alt yan tarafından kavranmış. Bilekler geride kollar hafif aşağı uzatılırken. Top açık pas yolundan atılır. Top bilekten aşağı doğru itilerek düşürülmesiyle parmakları terk eder. Top iki eller baş üstünde dirsekler bükülü vücut dik ve rahat. Avuç içleri pas sonrası yeri gösterir. Pozisyona göre sıçrayarak veya öne adım atarak bu pası verebilirsiniz

 

f) Gögüs Pas

Dirsekler vücuda yakın Topu tutarken kendinizi sıkmayın. Kollar öne uzatılırken top kuvvetli bilek hareketi ile elden çıkartılır.

 

Basketbolda pas çalışmaları