Masa Tenisi Nedir?
Masa tenisi, pinpon olarak da bilinen  iki veya dört sporcunun belirli ölçülere sahip ortasında file bulunan bir masa üzerinde raket ve topla oynan bir spordur.

Masa Tenisi Ekipmanları Nelerdir?

- Masa Tenisi Masası
- Masa Tenisi Filesi
- Raket
- Masa Tenisi Topu

Masa Tenisi Özellikleri Ölçüleri Nasıl Olmalıdır?

- Masa Tenisi Masasının Uzunluğu: 274 cm
- Masa Tenisi Masasının Genişliği : 152,5 cm
- Masa Tenisi Masasının Yüksekliği: 76 cm
- Masa Tenisi Filesinin Yüksekliği: 15,25 cm

 

Masa Tenisi Topunun Özellikleri Nasıl Olmalıdır?
Top çapı 40 mm ve küre şeklinde olması gerekmektedir. Masa Tenisi topunun ağırlığı 2,7gr oup beyaz veya turuncu renkte olmaktadır.

Masa Tenisi Oyun Süresi Ne Kadardır? Kaç Set Oynanır?
Masa tenisi belirlenen tek sayılı setler üzerinden oynanır. 3 set üzerinden, 5 set üzerinden gibi.  3 setlik oyunda 2 set kazanan 5 setlik oyunda 3 seti kazanan sporcu maçı kazanmış olur. Masa tenisinde her set 11 sayı üzerinden oynanır. Setin sona ermesi için sporculardan birisinin en az 2 farkla 11 sayısına ulaşması gerekmektedir. 10-10 olan setlerde fark 2 olana kadar oyun oynanmaya devam eder.

Masa Tenisinde Hızlandırılmış Sistem Nedir?
Masa Tenisinde bir set 10 dakikada bitmezse veya bu süre dolmadan oyuncuların istemeleri halinde hızlandırılmış sistem devreye girer.

Süre limiti dolduğu zaman top oyunda ise, oyun hakem tarafından durdurulur ve son servisi atan oyuncunun servisi ile tekrar başlatılır. Süre limiti dolduğu zaman eğer top oyunda değilse, bir önceki rallide servis karşılayan oyuncu servis atarak oyuna başlar.

Hızlandırılmış sistemde setin sonuna kadar her oyuncu sırayla 1 servis atar ve eğer karşılayan oyuncu veya çift 13 defa karşılama vuruşu yaparsa sayı karşılayanın olur. Hızlandırılmış sistem devreye girdikten sonra maçın kalan tüm setleri hızlandırılmış sistemle oynanır.

Masa Tenisinde Servis Nasıl Kullanılır?
İlk servis atma, karşılama ve saha seçimi kura ile belirlenecek ve kazanan servis veya saha seçimini yapacaktır. Set sonuna kadar her 2 sayıdan sonra servis karşılayan oyuncu veya çift servis atan oyuncu veya çift olacaktır. Bunun istisnası her iki oyuncu veya çiftlerin 10 ar sayısı olması veya hızlandırılmış sistemin devrede olmasıdır. Bu durumda servis atma ve karşılama sırası aynı olmak şartıyla her oyuncu sıra ile 1 servis atacaktır.

Servis başlangıcında top, servis atacak olan oyuncunun serbest elinin açık olan avuç içinde, masa seviyesinin üzerinde ve uç noktasının gerisinde olacak şekilde, sabit olarak duracaktır.
Servis atacak oyuncu topa falso vermeden topu dik veya dike yakın şekilde avuç içinden yukarıya doğru en az 16 cm yükselecek ve düşecek şekilde atacaktır. Top yükselme ve düşme süresinde vuruş yapılıncaya kadar hiç bir şeye değmeyecektir.
Top düşerken servis atan oyuncu topa önce kendi sahasına, sonra da net düzeneğinin üzerinden geçip karşı sahaya değecek şekilde vuracaktır. Çiftlerde top sırasıyla atan ve karşılayan sahasının sağ yarı tarafına değecektir.


Servisin başlangıcından topa vuruluncaya kadar, top oyun alanı seviyesinin üzerinde ve masanın servis atılan kısmının gerisinde olacaktır. Bu süre içinde top, servis atan oyuncu veya çiftlerdeki partneri tarafından (taşıdıkları herhangi bir malzeme veya giyimleri de dahil olmak üzere) karşılayıcıdan gizlenmeyecektir.


Masa Tenisinin Kuralları Nelerdir?
- Masa tenisinde oyun servis atışı ile başlamaktadır.
- Bir set 11 sayı ile biter.
- Her oyuncu 2 tane servis atışı kullanır.
- İki kişilik maçlarda 5 seti kazanan kişinin kazanması ile sonlanır. 4 kişilik maçlarda 3 kazanan kişinin kazanması ile sonlanır.
- 10 – 10 sayı eşitliği mevcut ise oyunculardan bir tanesinin öne geçmesi gerekir.
- Oyuncular her setin bitmesinde karşıda bulunan kişi ile yer değiştirir.
- İlk sette servis atan oyuncu, sonraki sette karşılayan kişi olur.

Masa Tenisinde Servis Kuralları

- En düzgün servisi kullanmak için topun avuç içine yerleştirilmesi ve en düzgün şekilde elin açılması gerekir.
Servisin masanın gerisinden ve yüzeyinin üst kısmından kullanmak gerekir.
- Pinpon topunun elden 16 cm kadar yüksekliğe atılması ve top düşerken servis vuruşunun yapılması gerekir.

Masa Tenisinde Sayı Kuralları

Oyuncular aşağıda bulunan durumlarda sayı kazanır.

- Rakip düzgün bir servis atışında bulunmazsa
- Rakip düzgün bir karşılama yapmazsa
- Rakip olan kişi topa iki kez ardı ardına vurursa
- Rakibin serbest olan eli masaya değerse
- Rakibin giydiği ya da kolunda olan herhangi bir şey masayı hareket ettirirse
- Rakibin giydiği ya da kolunda olan herhangi bir şey masaya değerse

Hazırlayan: Kerem BALYEMEZ