Temel olarak İskandinav ülkelerin obezite oranını düşürmeyi hedeflemesi üzerine çıkardıkları beslenme şekline dayanır. Ancak Türkiye’de ismi 13 gün diyeti ya da İsveç diyeti olarak anılmakta ve temelinden çok fazla uzaklaştırılmış, çok düşük kalorili hale getirilmiştir. Bundan dolayı asla uzun süre uygulanmaması en doğrusudur.

İSVEÇ DİYETİ ZAYIFLATIR MI? 
Mucizevi vaadi ise 13 günde 7-20 kg arasında kilo kaybıdır. Çok az miktarda karbonhidrat, kaliteli yağ ve proteinleri içerir. Bu diyetin metabolizmayı yavaşça artırdığı, sindirim sürecine yardımcı olduğu ve iştahı azalttığına inanılır. Orijinal hali için geçerli olabilir ancak Türkiye’de ki uygulamayla ilgili çok ciddi soru işaretleri vardır.

Bir diğer önemli nokta İsveç diyeti adı altında İsveç şurubu ya da macunu şeklinde diyet ürünleri pazarı kurulmuş, bu iş daha trend haline getirilmiş ve insanların sağlığıyla oynayabilecek ürünler ortaya sürülmesiyle negatif bir algı yaratılmıştır. Ayrıca diyetlerin endemik olarak topluma uymasını düşünecek olursak İsveç diyetinin besin çeşitliliği hem ekonomik olarak hem de damak tadı olarak Türk toplumuna çok da uyumlu değildir.


İSVEÇ DİYETİNDE NE YEMELİ, NE YEMEMELİ? 
Bu diyette dikkat edilmesi gereken en önemli şey yenilmesi ve yenilmemesi gereken besinleri çok iyi bilmektir. Yenilmesi gereken besinler; balık, et, tavuk, hindi, yumurta, kök olmayan sebzeler, süt ve süt ürünleri, yağlı tohumlar ve bitkisel yağlardır. Yenmemesi gereken besinler ise gazlı ve şekerli içecekler, rafine yağlar, tatlılar ve tüm tahıllardır.

Bilimsel olarak bakıldığında Amerikan Kalp Vakfı acil bir şekilde kilo vermesi gereken kalp hastalarında İsveç diyetini önerirken, 35 yaş üzerinde olan ve sağlık sorunları olan kişilerin asla uygulamaması gerektiğinin altını çizmektedir. Çünkü son derece katı ve keskin kuralları olan bir yönergedir. Araştırmalar kısa süreli kilo kaybına ve kan basıncı düşüşüne fayda sağlarken, diğer sağlık parametreli için tutarsızdır. Temel olarak şok bir diyet uygulanmaktadır. Kısa sürede ani su ve kilo kaybı vücutta böbrek rahatsızlıkları, safra taşları, kansızlık, dikkatte azalma, halsizlik, yorgunluk, mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir.

Kilo vermeyi hedefleyen kişilerin bu şekilde şok diyetler yerine kalıcı hedeflere odaklanmaları en doğrusudur. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği şekilde ayda 3-4 kilo kaybederek, sağlıklı beslenmeyi ve düzenli olarak fiziksel aktivitelerini artırmaları bu işin olmazsa olmazıdır. Kısa vadede mucizevi hedefler beklemek yerine, sağlıklı ve sürdürülebilir olan için mücadele edin, gerekirse uzmanından destek almayı unutmayın.

İSVEÇ DİYETİNDE UYULMASI GEREKEN KURALLAR 
Doktorunuza ya da beslenme uzmanınıza danışmadan kesinlikle bu diyete başlamayın.

Günde en az 10-12 bardak kadar su için.
Şekerli ve asitli içecekleri tamamen hayatınızdan çıkarın.
Bu diyeti 13 günden fazla sürdürmeyin.
6 günden az bir uygulamada sonuç alınmayacağını bilin.
3 aydan kısa bir sürede bu diyeti tekrarlamayın.