Gözde bulunan ve gözü besleyen sıvının boşalmaması sonucu; gözün içindeki basıncı yükseltmesi ile göz tansiyonu yani glokom hastalığı ortaya çıkar. Bu durum sinirlerin zarar görmesi ile görme kaybına sebebiyet verir. Yapılan araştırmalarda uzmanlar, göz tansiyonunun genetikle bir bağlantısı olabileceği vurguluyor. Ayrıca görme kaybı yüksek olan kişilerin birden fazla geninde bozukluk varsa da bu hastalığa yakalanma riski fazladır. Gözün çevresel faktörlerden dolayı ciddi hasar alması sonucunda da göz tansiyonu meydana gelebilir. Aynı zamanda guatr ve şeker hastalıkları da bu hastalığa yakalanma riski artırır. Miyop olan kişiler, kortizon kullananlar ve ağır göz iltihabı yaşayan kişilerde de göz tansiyonunun görülme ihtimali vardır. Hastalık diğer hastalıklarla beraber ortaya çıktığından teşhis edilmesi zordur. Bu yüzden detaylı tetkikler yapılır. 

 

GLOKOM ( GÖZ TANSİYONU) NEDENLERİ

- Sinsi sinsi ilerleyen bu hastalık bazılarında aile öyküsünde bulunduğu için birden ortaya çıkar.

- Göz içindeki vitamin ve mineraller azaldıkça sıvı oranı değişir. Bu da genellikle ilerleyen yaşlarda yaşanır. İleri yaşlardaki kişilerin bu yüzden sıklıkla göz tansiyonunu ölçtürmesi tavsiye edilir.

 - Şeker hastalarının kullandığı ilaçlardaki kortizonda vücut içerisindeki sıvı oranını etkilediği gibi gözü de etkiler. Buna bağlı göz tansiyonun yaşanma riski artar.

- Retinanın bazı nedenlerden dolayı incelmesi göz tansiyonuna zemin hazırlar. Özellikle  lens kullanan ancak gerekli göz bakımını yapmayan kişilerde göz tansiyonun çıkma oranı yükselir. 

- Doğuştan ya da sonra da çıkan görme kaybı da tansiyona neden olabilir.

- Göz içi iltihaplanma göz kanallarının tıkanmasına neden olur. Gerekli müdahaleler yapılmadığında tansiyon rahatsızlığı ortaya çıkar. 

- Daha önce yaşanmış ağır bir göz hastalığı da buna neden olabilir.

GLOKOM (GÖZ TANSİYONU) BELİRTİLERİ

- Uyandığınızda yaşanan şiddetli göz ve baş ağrıları,

- Bulanık görme sıklığının artması,

- Karanlıkta ışıklı halkaların ve şekillerin belirmesi,

- Kızarıklık ve yaşarma

- Aniden ortaya çıkan görme kaybı

- Göz kabağının düşüklüğü yani uykulu görünüm

- Televizyon izlerken aniden gelen göz krampları gibi durumlar göz tansiyonun belirtileri arasındadır. 

GLOKOM (GÖZ TANSİYONU) TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Basınca neden olan göz içerisindeki sıvının oranı düşürülmeye çalışılır. İlaç tedavisi ile kontrol altına alınmaya çalışılan bu yöntem işe yaramadığında cerrahi müdahale ile gözün içerisindeki sıvı boşaltılır. Nükseden bir hastalık olduğundan hasta tamamen bu durumdan kurtulmaz. 

Dr. Feridun Kunak, doğal yolla da göz tansiyonunun düşürülebileceğini anlattı. Kunak, gül yaprağını üç dakika kaynatıp üç dakika demledikten sonra süzüp soğuduktan sonra dilimlenmiş patatesleri gül suyuna batırıp göze uygulanması gerektiğini, böylece göz tansiyonuna iyi geleceğini belirtti.

yasemin.com