Ülkemizde son yıllarda İngilizcesi Floorball olan ve Türkçe’ye FLORBOL yani yer topu olarak çevirebileceğimiz yeni bir spor dalı adını duyurmaya başladı. Erzincan’da 36, Kapadokya’da 12, Ankara’da 18, Adana’da 12, Mersin’de 10 ve İstanbul’da 240 resmi oyuncusu olan Florbol ’un İstanbul’da ve Erzincan’da da birer resmi kulübü var. Florbolun Türkiye’deki oyuncu merkezi ise İstanbul olarak kabul ediliyor.

Florbol Nedir?


Tarihçesi:
Florbol’un Türkiye’deki tarihi yakın bir geçmişe dayanıyor. Türkiye’de bulunan Finlandiyalı ve İsveçli telekominikasyon sektörü çalışanlarının Florbol oynaması ile 1990’ların başında ülkemizde bu spor tanınmaya başlıyor. Florbol ilk kez İsveç’te 1970’li yıllarda oynanmış. Şu anda Florbol kulüpleri, oynuncular tarafından kuruluyor ve organize ediliyor… Günümüzde geçmişe oranlı daha profesyonel ve organize hareket ediliyor. İsveç, Finlandiya ve İsviçre 1986 yılında kurulan Uluslararası Florbol Federasyonu’nun kurucu üyeleri arasında yer alıyor. İsveç ve Norveç arasında yapılan bayanlar arasındaki ilk uluslararası müsabaka 1993 yılında gerçekleşti. 19 yaş altı erkekler arasında da ilk uluslararası müsabaka 1996’da gerçekleşti. Bayanlar arasında ilk Dünya Şampiyonası 2004’te gerçekleşti. 2005 yılında ise Türkiye’de ilk Florbol kulübü organize oldu. Florbol Türkiye; Uluslararası Florbol Federasoyonu’nun üyesi olmak için gerekli işlemleri başladı. Türkiye’deki oyuncuların amacı organize olarak federasyon kurmak ve milli bir takım oluşturmak.

Oyunun Kuralları:
Takımda en az 6 en fazla 20 oyuncu olabiliyor. Florbol takımında 5 saha oyuncusu ve bir de kaleci bulunmakta. Oyun, 40*20 metre ebadında bir alanda ve alanın çevresini saha kenarlığı diye nitelendirebileceğimiz sert plastikten yapılma rink bulunmakta ve bu rinkin yüksekliği (50cm). Florbol Türkiye’nin Uluslararası Florbol Federasyonu tarafından onaylanmış rinki mevcut. Alanın zemini genelde plastik veya parke ile kaplı olması tercih ediliyor. Her oyuncunun maksimum 102 cm uzunluğunda bir florbol sopası var ve topu kontrol eden cep kısmı ise plastik malzemeden yapılmış. Sadece kalecinin sopası olmuyor. Top, 72mm ebadında olup maksimum 23gram ağırlığında içi boş ve üzerinde 26 deliği mevcut. Kale 160cm genişliğinde, 115cm uzunluğunda… Vücut temasının yasak olduğu oyunda, kural ihlalinde saha dışında dakika cezaları yada penaltı atışlarına gidiliyor. Oyuncuların sıklıkla değişebildiği sporda off-side yok. Maçlar genelde 3*20 veya 2*15 setlerle oynanıyor.