Ders çalışmak istemeyen çocuğunuza nasıl davranmalısınız? 

    Her şeyden önce, çocuğunuz ders çalışmayı istemiyorsa onu çalışması için zorlamamalısınız. Çocuğunuza istemediği bir şeyi ancak kısa bir süre için yaptırabilirsiniz. Ancak uzun dönemde sıklıkla yine aynı sorunla karşılaşırsınız, tam bir çözüme ulaşmanız mümkün olmaz.

   Öte yandan, çocuğunuz zorla yaptığı bir şeyden tıpkı büyükler gibi keyif almayacaktır. Hatta belki de ileride sevebileceği bir şeyi, başta zorla yaptığını hissederse, yaptığı işten soğuyup uzaklaşması mümkün.  Onun üzerindeki çalışma baskısını azaltmanız bu nedenle önemlidir. Sizin talimalatlarınız olmadan, çocuğunuz kendi alışkanlıklarını oluşturmaya çalışır. Burada önemli nokta: onun bu alışkanlıkları oluştururken, ona rol model olmanız. Benzer çalışma alışkanlıklarını sizde gördüğü zaman, kendisi de sizi örnek almak isteyecektir.  

Çocuklarınızı ders çalışmaya teşvik etme konusunda tavsiyeler:

    Çocuğunuzla olan iletişiminize önem verin! Çocuğunuzla konuşmaktan çekinmeyin.
Onun geleceği için endişe duymanız gayet normal; ama o bu durumu yeterince kavrayamaz. Şimdiki zamanda yaşamanın tadını çıkaran çocuklar, biz yetişkinlerin yapmakla sorumlu olduğu planlar karşısında sıkılır. Bu yüzden, ona endişenizi aktarmak yerine, ileride neler yapmak istediği konusunda ona sorular sorun. 

    Örneğin, astronot veya doktor olacağım ben, diyorsa, bu meslekler konusunda şevklenmesini sağlayacak kişilerden ya da olaylardan ona örnekler verin. Böylelikle, ders çalışmasının neden gerekli olduğu konusunda onu gizliden motive etmiş olursunuz. 

    Hedeflerin onu daha çok cezp etmesi için, öncelikle küçük adımlar atması konusunda ona yol gösterin. Küçük küçük tamamlanan adımlar her daim, büyük ve ulaşılmaz görünen hedeflere oranla daha keyiflidir ve olumlu sonuçlar verir.

Başardığını gören çocuğun, kendine olan güveni pekişir. 

    Çocuklarınız, yoğun ders çalışma temposundan yorulup, “Neden ders çalışıyorum?”, “Çalıştıklarım hiçbir işe yaramayacak.” , diye sorgulayabilir. Bu noktada, sahip olduğumuz tek cevap: ileride iyi bir lisede ve ardından üniversitede okuyup iyi bir geleceğe sahip olman için, olmamalı. Çünkü “iyi bir gelecek fikri” henüz onların kafasında yeteri kadar somut bir fikir değil. Halihazırda sahip olduğu yaşamdan mutluyken, şu anını henüz sahip olmadığı geleceği için “harcamak” niye?, diye düşünecektir.  Çocuğunuzun yaptığı şeylerde daha çok anlam bulması bu yüzden çok önemli. 

    Çocuğunuzu ders çalışmaya teşvik etmek için ona ılımlı ölçüde ilgi gösterin. “Haydi ders çalış”, “ders başına” gibi emir ve rahatsızlık uyandıran cümlelerden uzak durmalısınız.
 

Çocuklar en iyi “oyun” ile öğrenirler. 
 

    Çocuklarınızı ders çalışmaları için motive etmek istiyorsanız, öncelikle onlarla bilgi yarışmaları, ezber yarışı, yüksek sesle okumalar gibi oyun vari etkileşimlerde bulunun. 

    Onun dilinden konuşmanız, onu anladığınızı göstermeniz, çocuğunuzun size güven duyup açılmasını ve size karşı sorumluca davranmasını sağlaycaktır. 

 pembenar