Badminton kaz tüyünden yapılan bir top ve raketle oynanan bir oyundur. Badminton topla oynanan dünyanın en hızlı oyunudur. Topun hızı zaman zaman 300 kilometreye ulaşabilmektedir. Yediden yetmişyediye herkesin yaptığı ender sporlardan biridir.

Badminton oynamak için gerekli malzemeler ve badminton sahası

Badminton raketi tenis raketinden da hafif ve daha ince bir yapıdadır. Uzunluğu 68 santimdir, genişliği ise 23 santimi aşmayan esas bölümlerden oluşur. Top tüy veya sentetik olabilir.

Badminton sahası dikdörtgen biçimindedir. Sana 1 metre 55 santim yüksekliğinde bir file ile ayrılmıştır.

Badminton oyun kuralları nelerdir?

Oyunda saha seçimi ve başlama vuruşu yazı tura atışı ile belirlenir. Atışı kazanan oyuncunun sahanın çizgilerle belirtilmiş sağ köşesinden servis atışı yapması ile oyun başlar.

Amaç topu file üzerinden rakip alana atmak ve geri dönen topu karşılayarak rakip zemine düşürmeyi sağlamaktır. Servis atılırken top bel seviyesini geçmemelidir. Servis atan sporcu skoru tek ise sahanın solundan, çift ise sahanın sağında kullanır.

Örneğin sayısı 3 olan sporcu servise soldan kullanır, sayısı 4 olduğunda da sağa geçer. Servis atışının sahanın çapraz bölgesine atılması zorunludur. Bu yüzden servisi karşılayan sporcu atış yapan sporcunun karşı çaprazında bekler. Servis atıldıktan ve karşılaştıktan sonra oyuncular sahanın herhangi bir yerinden vuruş yapabilirler.

Badmintonda her set 21 sayı üzerinden oynanır. Skorun 20-20 olması durumunda ise set 21 de bitmez ve 2 sayı fark yapan sporcu seti alır. Set bitiminde oyuncular saha değişirler. Bir sonraki sete başlama hakkı önceki seti kazananındır. Toplamda 2 set kazanan maçı da kazanmış olur.