OYUN SAHASI
Badminton, açık havanın olumsuz etkilerini önlemek amacıyla genellikle kapalı alanlarda oynanır. Kort 13.40 m uzunluğundadır. Genişlik teklerde 5.18m, çiftlerde ise 6,10m’dir.Teklerde servis atış alanı çiftlerdekinden daha uzundur ve arka dip çizgiye kadar gider. Sahayı iki eşit parçaya ayıran filenin yüksekliği 155cm dir. Ağ gözenekleri 1.5 - 1.7cm kadardır.Ağı geren direkler oyun alanı içine dış sinir çizgilerinin üzerine dikilmelidir. Oyun alanı çizgileri beyaz, sarı renklerle belirgin olarak çizilmelidir. Kalınlığı 4cm olan bu çizgiler oyun alanının içinde sayılır. Uluslar arası müsabakalarda salonun korta olan tavan yüksekliği en az 7.8.m-9 m olmalıdır. Badminton alanının yan çizgilerinin duvara uzaklığı en az 90 cm, bitiş çizgilerinin uzaklığı ise en az 150 cm olmalıdır.


FİLE
BadmintonFile koyu renkli ip yada plastik malzemeden yapılmış olup, file karesinin ölçüleri en az 1.5 cm en çok 2 cm olmalıdır. File direkten direğe iyice gerilmeli ve oyun alanı ortasında yüksekliği 1.524m direklerde ise 1.55m olmalıdır. Filenin eni, 76 cm olup her iki oyun sahası yönünde kalınlığı 3.75cm (toplam 7.5cm)olan beyaz bir bant ile üst kısım dan sarılıdır. Bu kısmın içinde metal tel veya iple file üst kısmından eşit yükseklikteki her iki direğe bağlanır.

DİREKLER
Çiftler oyunu alanı yan çizgileri üzerinde yerleştirilen file direklerinin yerden yüksekliği 1.55m olmalıdır. Direkler taşınabilir yada sabit olabilir. Çiftler oyun alanı yan çizgileri üzerine yerleştirilemeyen direkler için, yan çizgilere 4 cm genişliğinde bir bant fileye dikey olacak bir şekilde konularak oyun alanı genişliği tespit edilebilir.


TÜY TOP


Tüy top, tüy ve top olmak üzere iki kısımdan meydana gelir. Tüyler kaz yada ördek tüyünden toplam 14-16 adet olarak belirlenmiştir.(müsabaka topu) Bunun yani sıra antrenmanlarda kullanılan tüy kısmi sentetik maddelerden yapılmış olan toplarda mevcuttur. Tüylerin uç kısımlarında top üst kısmına olan uzaklıkları 6.4 cm ile 7.0 cm olmalıdır. Tüylerin top kısmına monte edildiği üst kısmın çapı 5.4 ile 6.4cm dir.Tüyler pamuk ipliği ile sıkıca birbirine tutturulmalıdır. Top kısmı ise çapı 2.5 cm den 2.8 cm e kadar olan mantardan oluşur. Mantar alt kısmından yuvarlaştırılmış, ince beyaz deri ya da benzer özelliklere sahip bir metaryal ile kaplanmıştır. Anlatılan özelliklere sahip tüy top müsabaka topu olarak kabul edilmektedir.
Tüy Top

RAKET

Raket
Raketin vuruş alanı oval olmalıdır. Bu alan raket çerçevesine bağlanmış, naylon yada bağırsaktan yapılı tellerden oluşur. Bu tellerin meydana getirdiği kareler özellikle orta kısımda birbirlerine eşit olmalıdır. Raket uzunluğu 68 cm fazla olamaz. Aynı şekilde raket başı vuruş alanı genişliğinde 23cm den fazla olamaz. Raket başı toplam uzunluğu 29cm fazla olamaz. Bu ölçüler bayan ve çocuklar için farklıdır. Raket başı ,vuruş alanı (çerçeve hariç)28cm dir. Raketin ağırlığı 200gr civarındadır. Raketlerin örgüsünde kullanılan misinanın kalınlığı 0.66-0.80mm arasındadır

 

KURA ATIŞI (YAZI-TURA)
Önce taraflar arasında kura atışı yapılır ve kazanan taraf servis kullanma ve oyuna istediği yarı alandan başlama önceliğine sahip olur.


PUANLAMA (SAYI ALMA)
1-Set skorunun 14-14 olduğu durumlarda ( tek bayanlarda 10-10 ) ilk önce 14 sayısına ( tek bayanlarda 10 )n ulaşan taraf seti "uzatma" yada "uzatmama" hakkına sahip olacaktır.
2-Bu uzatma hakkı ancak yukarıda belirtilen sayıya erişildiği an ve bir sonra ki servis atışı yapılmadan önce kullanılabilir.Uzatmalar aşağıdaki şekillerde gerçekleştirilir.
A) Durum 14-14 iken uzatmaya gidildiğinde üç sayı.
B) Durum 10-10 iken uzatmaya gidildiğinde üç sayı.
Taraflar en çok üç set oynayacaklardır. Yalnızca servis kullanan taraf sayı alabilir.Tek erkekler ve çiftler karşılaşmalarında 15 sayısına ulaşan taraf seti kazanır. Tek bayanlar karşılaşmalarında 11 sayısına ilk ulaşan taraf seti kazanır.


ÇİFTLER OYUNU
Her setin başında ve servis el değiştirdiği zaman servis sahasının sağ bölgesinden atılmalıdır. Sadece karşılayan oyuncu servisi karşılamalıdır, eğer servisi karşılayanın eşi topu karşılarsa veya servis eşine çarparsa, servis atan taraf bir sayı alır. Atılan servise karşılık verildikten sonra servis atan taraftan herhangi bir oyuncu topa vurabilir ve ondan sonra ise karşılayan taraftan herhangi bir oyuncu topa vurabilir ve böylece top oyun dışı oluncaya kadar devam eder. Atılan servise, karşılık verildikten sonra oyuncular topa kendi sahalarının herhangi bir yerinden vurabilir. Eğer servisi karşılayan taraf hata yaparsa veya tüy top karşılayanının sahasına düşerse servis atan taraf bir sayı alır ve bu oyuncu tekrar servis atar. Eğer servis atan taraf hata yaparsa veya tüy top kendi sahasına düşerse bu oyuncu servis atma hakkını kaybeder ve kimse sayı alamaz. Setin başlangıcında servis atan oyuncu,kendi tarafı o sette hiç sayı almadıysa veya çift sayı aldıysa, sahanın sağ servis bölgesinden servis atmalı ve karşılamalıdır, bunun tam tersi durumunda ise sol servis bölgesinden bu atışları yapmalı ve karşılamalıdır. Eşlere bunun tam tersi uygulanır. Hiçbir oyuncu sırası gelmeden servis atamaz, sırası gelmeden servis karşılayamaz veya aynı oyunda iki kere üst üste iki servis karşılayamaz. Seti kazanan taraftan herhangi bir oyuncu bir sonraki oyunda ilk servisi atabilir ve kaybeden taraftan herhangi bir oyuncu ilk olarak servisi karşılayabilir.

TEKLER OYUNU
Tekler oyununda sahanın iki yanında birer oyuncu ulunur; yanı sadece iki kişi ile oynanır. Oyun servis atış kurallarına göre genellikle sahanın sağ servis bölgesinden başlar. Sol servis atışları, tekler oyununda eğer skor çift sayı ise (yani,0-2-4 gibi) servis atışları sağ servis bölgesinden, eğer skor tek sayılarda ise (yani 1-3-5 gibi) sol servis bölgesinden yapılır. Eğer servisi karşılayan hata/faul yaparsa veya servisi karşılayanın sahasına düştüğü için oyun durursa,servis atan taraf bir sayı kazanır. Bundan sonra servis atan taraf diğer servis bölgesinden tekrar servis atar. Eğer servis atan hata yaparsa veya tüy top onun tarafına düşerse servis atan oyuncu servis atma hakkını kaybeder, karşılayan oyuncu servis atan taraf olur, ancak kimse sayı alamaz.


11 VEYA 15 SAYILIK SETLER DIŞINDAKİ SETLER
Önceden planlanması kaydıyla 21 sayılık tek setten oluşan karşılaşmalar oynatmak mumkundur. Bu durumda; Set skorunun 20-20 olduğu durumlarda ilk önce 20 sayısına ulaşan taraf şu iki şıktan birini seçer. Seti uzatmamak yani seti 21 sayıda bitirmek, seti 3 sayı uzatıp 23 sayıda bitirmek.

Konun tamamını indirmek için tıklayınız...