Atletizm yarışmaları üç ana kategoriye ayrılır. Koşular, atma ve atlamalar. Bayanlar arası yarışmalar da aşağı yukarı erkeklerin yarışmalarının aynıdır. Bayanlar için Heptatlon, erkekler için de Dekatlon koşu, atma ve atlamaları birlikte içeren yarışmalardır. Kır koşuları ve yol koşuları, atletizmin sezon dışı dalları olarak kabul edilir.

Koşular

Atletizmin bir dalı olan koşular, önceden belirlenmiş çeşitli mesafelerde koşularak rakiplere ve zamana karşı yapılan mücadeleyi ifade eder. Tüm zamanların en eski ve en çok ilgi gören spor dallarından biridir. Pist yarışları ve yol yarışları olarak iki ana dala ayrılır. Pist yarışmalarında belirli bir mesafede en hızlı koşmak esastır. Tüm koşular “kronometre” denilen zaman ölçüsü ile ölçülür.
Yarışmalar özel atletizm stadyumlarında yapılır. Stadyumun çevresinde kulvarlara ayrılmış elips biçiminde koşu pisti vardır. Ortadaki çim alan ise atma ve atlama yarışmalarına ayrılmıştır. Bütün yarışmaların oyun alanları stadyum üzerinde aynı anda bulunur ve aynı anda birkaç yarışma birden yapılır. Bununla birlikte yarışmalar açık havada ya da salonlarda düzenlenebilir. Salon müsabakalarında atma yarışmaları yapılmaz ya da değişik uygulama ve yöntemlerle yapılır. Fakat resmi dünya rekorlarının mutlaka açık havada kırılması, 100 m. düz ve 110 m. engelli yarışlarında ise arkadan esen rüzgarın hızının saniyede 2 m.’yi geçmemesi gerekir.
Pist yarışları 6 bölümden oluşur:

PİST YARIŞLARI
Pist yarışları, genellikle 400 m.’lik elips biçimli pistlerde yapılır. Yarışmalar 6 bölümden oluşur:

a) Sürat
-100 Metre 
-200 Metre
-400 Metre
b) Orta Mesafe
-800 Metre
-1500 Metre
c) Uzun Mesafe
-3.000 Metre
-5.000 Metre
-10.000 Metre
d) Bayrak Koşuları
e) Engelli Koşuları -Hendek Koşuları
 

Yol yarışları 4 bölümden oluşur:

a) Maraton
b) Yürüyüş
c) Kros – Kır Koşusu
d) Sokak (Yol) Koşuları


Bu iki ana dal dışında bir de birleşik yarışlar vardır. Bu iki bölümden oluşur:

a) Dekatlon
b) Heptatlon


Atmalar

-Gülle Atma
-Disk Atma
-Cirit Atma
-Çekiç Atma

Atlamalar

-Yüksek Atlama
-Uzun Atlama
-Üç Adım Atlama
-Sırıkla Yüksek Atlama