10 Kasım Atatürk’ü Anma günü programları hazırlandı. Büyük Önder Mustafa kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 82. yıl dönümünü anmamıza az bir süre kaldı. Saat 9.05’te sirenler çalacak ve bayraklar yarıya indirilecek.

Peki bayrak töreni nasıl yapılır? Okullarda bayrak töreni sırasında yapılmasıyla ilgili yönetmelik aşağıdadır.

MADDE 9-

MADDE 9 - (1) Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği 10 Kasım günü yapılacak törende Bayrağı yarıya indirecek öğrenci ile direğin sağ ve solunda Bayrağa dönük olarak bulunan diğer iki öğrenci, Bayrak indirilmeden önce hazır ol duruşunda Bayrağı selamlar.

Önce saygı duruşu, ardından İstiklal Marşı

 (2) Törene katılanlar saat 9.05'te siren, komut veya boru sesi eşliğinde iki dakikalık saygı duruşunda bulunur. Varsa boru ile “ Ti “ işareti verilir.

(3) (Değişik: 20/02/2020 tarihli ve 3797068 sayılı Makam Onayı) Saygı duruşunun bitimi ile başlayan İstiklâl Marşı eşliğinde direkte çekili bulunan Bayrak, İstiklâl Marşı süresince ağır ağır yarıya kadar indirilir. İstiklâl Marşı'nın bitimi, beden eğitimi öğretmeni veya görevli öğretmenin ‘rahat' komutu ile bayrak töreni tamamlanır.

Birden Fazla Bayrak Direği Bulunan Kurumlarda

(4)  (Değişik: 20/02/2020 tarihli ve 3797068 sayılı Makam Onayı) Birden fazla bayrak direği bulunan okul/kurumlarda tören yapılacak direk dışındaki direklerde de çekili bayrak varsa, tüm bayraklar aynı anda ağır ağır yarıya kadar indirilir.

Tam gün öğretim yapan okul/kurumlarda;

 (5) Tam gün öğretim yapan okul/kurumlarda; hafta tatili başında ve dinî bayramların bir gün öncesine rastlayan 10 Kasım'da, gün batımından önce bayrak töreni yapılması gerekiyorsa yarıya indirilen Bayrak/Bayraklar yerinde bırakılır ve tören seyyar direkli Bayrak ile yapılır.

Okullarda saygı nöbeti;

(6) Saygı duruşu ile birlikte meşaleler yakılır. Müdür veya müdür yardımcısının denetim ve gözetiminde, ikişer kişilik öğrenci grupları tarafından tören süresince Atatürk Büstü'nün sağ ve sol yanında saygı nöbeti tutulur.

(7) Okullarda saygı nöbeti; biri kız, diğeri erkek olmak üzere iki öğrenci tarafından tutulur.

Bayrağın tekrar çekilmesi

(8) (Değişik: 20/02/2020 tarihli ve 3797068 sayılı Makam Onayı) 10 Kasım'da ulusal yas nedeniyle İstiklâl Marşı eşliğinde direğin yarısına kadar indirilen Bayrak, gün batımında görevli kişi tarafından törensiz olarak tepeye çekilir.

(9) Bayrağın yarıya indirileceği diğer hâller ve zamanlarda da bu maddenin 8 inci fıkra hükmü uygulanır.

(10) Saygı duruşu süresi, 10 Kasım'da iki dakika, diğer törenlerde ise bir dakikadır.

Bayrağın sürekli çekili olmadığı kurumlarda ise;

(11) (Değişik: 20/02/2020 tarihli ve 3797068 sayılı Makam Onayı) Bayrağın sürekli çekili olmadığı yerlerde iki dakikalık saygı duruşunu takiben İstiklâl Marşı eşliğinde Bayrak, hızlı bir şekilde direğe çekilir ve İstiklâl Marşı'nın ikinci kıtasının söylenmesi süresince ağır ağır yarıya indirilir. İstiklâl Marşı'nın bitimi ve tören yöneticisinin “rahat” komutu ile bayrak töreni tamamlanır.

NOT: Yönetmelikte yer almayan olağanüstü durumlarda İç işlerinin bakanlığının temsilcisi İllerde Vali,  İlçelerde Kaymakam sorumludur.